close menu

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Header Section

Επιλεξτε γλωσσα

Ακολουθηστε μας

facebookyoutubelinkedin

diavioumathisi

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Section

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - main_container_top info

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Component

Σπύρος Σαλίμπας

Ελεύθερος επαγγελματίας μεταφραστής
Κύριοι πελάτες: CARELIFE, ΛΕΞΙΘΗΡΙΑ.

Στη meta|φραση βρέθηκα για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Παρακολούθησα το ολοκληρωμένο Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών (Αγγλικά/Ελληνικά) χάρη στο οποίο ήρθα σε επαφή με διάφορα είδη κειμένων, και με την καθοδήγηση των άριστα καταρτισμένων καθηγητών έμαθα να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά την ενασχόληση με τη μετάφραση.

Λίγο καιρό μετά και με νωπές τις θετικές εντυπώσεις, επέλεξα να παρακολουθήσω το εξειδικευμένο σεμινάριο Νομικής Μετάφρασης, όπου καλύφθηκε πλήρως μεγάλο εύρος ζητημάτων που σχετίζονται με τη νομική επιστήμη, με αποτέλεσμα πλέον να μπορώ να χειρίζομαι με άνεση τα σχετικά κείμενα.

Η σχολή μού προσέφερε όλα εκείνα τα εφόδια τα οποία πρέπει να διαθέτει ένας μεταφραστής για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επαγγέλματος, εφόδια αναγκαία για να ενταχθώ στην αγορά εργασίας, χάρη στα οποία ξεκίνησα να συνεργάζομαι με μεταφραστικά γραφεία και πελάτες. Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

 • τίτλος διδάσκοντα:

  Ελεύθερος επαγγελματίας μεταφραστής
  Κύριοι πελάτες: CARELIFE, ΛΕΞΙΘΗΡΙΑ.

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Bottom info

ΓΝΩΜΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

 • Σοφία Στεργίου

  Καθηγήτρια Αγγλικών & Μεταφράστρια
  Εργοδότης: ΕΚΠΑ

  Η πρώτη μου σημαντική επαφή με τη μετάφραση έγινε μέσα από τη σχολή Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και αμέσως μετά την αποφοίτησή μου άρχισα σταδιακά να αναλαμβάνω κάποιες δουλειές, αφού πάντα είχα μεγάλη ενασχόληση με την αγγλική γλώσσα.

  Όμως, πάντα ένιωθα την ανάγκη να γίνομαι όλο και καλύτερη, γι' αυτό εμπιστεύτηκα τη meta|φραση. Και δεν το μετάνιωσα στιγμή. Εκεί παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, το σεμινάριο Επάγγελμα: Μεταφραστής και το σεμινάριο Υποτιτλισμού και οι εντυπώσεις μου είναι οι καλύτερες. Οι καθηγητές είναι απλώς εξαιρετικοί, όλοι με μεγάλη εμπειρία και μεταδοτικότητα, πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν αλλά και να μας δώσουν ώθηση να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

  Μέσα από τη σχολή αγάπησα τη μετάφραση ακόμη περισσότερο, γνώρισα καλύτερα όλες τις πλευρές της και πήρα σημαντικά εφόδια για την μετέπειτα πορεία μου. Συνιστώ τη meta|φραση ανεπιφύλακτα!

 • Γιάννης Νίστας

  Μεταφραστής
  Εργοδότης: μεταφραστική εταιρεία Commit

  Η πρώτη μου γνωριμία με τη meta|φραση έγινε μέσω του Διαδικτύου, όπου διαθέτει πάρα πολύ καλή παρουσία. Ακολούθησε η επίσκεψη στη σχολή, όπου ο Βασίλης μου παρουσίασε με αντικειμενικότητα την κατάσταση στον χώρο της μετάφρασης και δεν μου πούλησε απλά το εκπαιδευτικό τους προϊόν.

  Έτσι, πείστηκα ότι αξίζει να παρακολουθήσω το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών (Αγγλικά/Ελληνικά). Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου ασχολήθηκα με την ευθεία και αντίστροφη μετάφραση διαφόρων ειδών κειμένων και εξοικειώθηκα με τις μεταφραστικές τους δυσκολίες και τους τρόπους επίλυσης αυτών. Ακόμα, έμαθα να τεκμηριώνω τις μεταφράσεις μου με σωστή έρευνα σε έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα και να δίνω έμφαση στη λεπτομέρεια και στη φυσική ροή του μεταφρασμένου κειμένου.Με δυο λόγια, έμαθα να μεταφράζω σωστά.

  Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, η σχολή με βοήθησε στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα και, μεταξύ άλλων, μου έδωσε την ευκαιρία για πρακτική άσκηση μέσω του Προγράμματος Μαθητείας.

  Τώρα εργάζομαι ως μεταφραστής στην εταιρεία όπου έκανα την πρακτική μου άσκηση. Η επαγγελματική μου ενασχόληση με τη μετάφραση έγινε πραγματικότητα χάρη στα εφόδια που έλαβα από τους καθηγητές μου, τον Βασίλη, την Κωνσταντίνα και τη Θάλεια.

 • Βασίλης Αρβανίτης

  Μεταπτυχιακός φοιτητής (Traduction professionnelle στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου)
  Πρακτική άσκηση στη μεταφραστική εταιρεία Lexicon

  Όταν αποφοίτησα από τη Νομική γνώριζα πως ήθελα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό. Οι ξένες γλώσσες ήταν πάντα μία από τις αγαπημένες μου ασχολίες κι έτσι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τη μετάφραση. Η πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο έγινε στη meta|φραση, όπου παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών (Αγγλικά/Ελληνικά) και το σεμινάριο Νομικής μετάφρασης & ορολογίας. Ευθεία και αντίστροφη μετάφραση, ποικιλία διαφορετικών ειδών κειμένων (π.χ. οικονομικά, τεχνικά, λογοτεχνικά) και χρήση των απαραίτητων πλέον μεταφραστικών εργαλείων είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία του Μονοετούς Προγράμματος που θα ξεχώριζα, καθώς ήδη από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές συνειδητοποίησα τη χρησιμότητά τους. Ο Βασίλης, η Κωνσταντίνα και η Θάλεια είναι έμπειροι και μεταδοτικοί καθηγητές, κατέχουν πολλές γνώσεις όσον αφορά τη θεωρία και την τεχνική της μετάφρασης και είναι πλήρως ενημερωμένοι για την αγορά εργασίας. Τους ευχαριστώ πολύ για τα εφόδια που μου έδωσαν αλλά και για την όμορφη και δημιουργική χρονιά που περάσαμε μαζί στη σχολή!

 • Καλυψώ Αγγελοπούλου

  Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών, Μεταφράστρια

  Η πρώτη μου επαφή με τη μετάφραση έγινε κατά τη φοίτηση μου σε προπτυχιακό επίπεδο, ωστόσο ο χαρακτήρας των μαθημάτων ήταν κατά κύριο λόγο θεωρητικός. Μετά το πέρας των σπουδών μου στην Αγγλική Φιλολογία, αποφάσισα να καταπιαστώ με την τέχνη της μετάφρασης –χαρακτηρισμός αμφιλεγόμενος αλλά αγαπημένος μου– σε πιο πρακτικό επίπεδο και έτσι επέλεξα τη meta|φραση ως συνοδοιπόρο σε αυτό το ταξίδι. Παρακολούθησα το σεμινάριο Μετάφραση παιδικής λογοτεχνίας, το οποίο μου πρόσφερε μια από τις πιο ευχάριστες μαθησιακές εμπειρίες που είχα έως σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά του τον βιωματικό χαρακτήρα του, καθώς και την καθηγήτρια, η οποία διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία που απαιτούνται χωρίς όμως να στερείται σε μεταδοτικότητα. Θα επιστρέψω σύντομα!

 • Μαρίνα Βασιλειάδου

  Επιμελήτρια και διορθώτρια κειμένων – φιλόλογος - θεατρολόγος

  Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου στην ελληνική φιλολογία και στη θεατρολογία, αναζητούσα ένα νέο πεδίο γνώσεων και ενασχόλησης. Κουβεντιάζοντας με μια φίλη, απόφοιτη της σχολής meta|φραση, έμαθα για τα σεμινάρια που υλοποιούν, κι άκουσα τα καλύτερα σχόλια για τους εκπαιδευτές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τα οποία είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω.

  Παρακολούθησα το εξ αποστάσεως σεμινάριο επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου. Η λειτουργία της σχολής σε οργανωτικό επίπεδο είναι άρτια. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων, και ακόμα και μετά το πέρας τους, οι υπεύθυνοι σπουδών καθώς και οι υπάλληλοι της γραμματείας, με ευγένεια και ειλικρινές ενδιαφέρον ήταν στη διάθεσή μου.

  Είχα την τύχη να συνεργαστώ με την κυρία Κατερίνη Κορώνη, ως επιβλέπουσα καθηγήτρια, αλλά είμαι βέβαιη ότι στο σύνολό του το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι υψηλού επιπέδου. Η αξιαγάπητη διδάσκουσα, χαρισματική, με γνώσεις, μεταδοτικότητα και σπάνια ευγένεια, μου πρόσφερε γενναιόδωρα πολύτιμα γνωστικά εφόδια. Με ενθάρρυνε, με καθοδηγούσε, και απαντούσε στα ερωτήματά μου, χωρίς να είναι φειδωλή στο να μοιραστεί «μυστικά» του επαγγέλματος.

  Οι θεωρητικές σημειώσεις της σχολής ήταν σαφείς και περιεκτικές, και οι εβδομαδιαίες ασκήσεις διόρθωσης κι επιμέλειας κάλυπταν εύρος κειμενικών ειδών, όπως λογοτεχνικά, επιστημονικά και ειδησεογραφικά, παρέχοντάς μου τη δυνατότητα να εξασκηθώ και να αποκτήσω απαραίτητα εργαλεία για τις απαιτήσεις της μετέπειτα επαγγελματικής μου πορείας.

  Το ενδιαφέρον όμως της σχολής για τους σπουδαστές δεν περιορίζεται στο διάστημα φοίτησής τους, αλλά φροντίζει για την προώθησή τους στην αγορά εργασίας, έχοντας σε ισχύ ευρετήριο αριστούχων προσβάσιμο σε φορείς και εταιρείες που αναζητούν συνεργάτες. Έτσι, οι σπουδαστές γίνονται συνάδερφοι και συνοδοιπόροι.

  Σας ευχαριστώ!

 • Κατερίνα Παπαμάρκου

  Μεταφράστρια - Διερμηνέας

  Μόνο θετική θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την εμπειρία μου από την παρακολούθηση του σεμιναρίου SDL Trados Studio Pro! Η δομή, η οργάνωση και η υλοποίηση του προγράμματος, παράλληλα με τον επαγγελματισμό και την προθυμία του εκπαιδευτή Βασίλη Μπαμπούρη να μεταφέρει και να μοιραστεί γενναιόδωρα τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία του, καθιστούν το συγκεκριμένο σεμινάριο μια εξαιρετική ευκαιρία για όποιον/α επιθυμεί να εκπαιδευτεί στη χρήση του SDL Trados Studio Pro. Επίσης, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα της Σχολής για την οργάνωση!

  Προτείνω ανεπιφύλακτα την παρακολούθηση του σεμιναρίου και είμαι ευτυχής για τη συνεργασία με την ομάδα της meta|φρασης!

 • Αμαλία Παπαχαραλάμπους

  Δασκάλα γαλλικών, μεταφράστρια

  Εργοδότης: MyLingoTrip

  Η γνώση ξένων γλωσσών με βοήθησε στα ταξίδια μου και στις πνευματικές μου αναζητήσεις. Μέσω της διδασκαλίας αλλά και ακόμα περισσότερο μέσω της μετάφρασης απολαμβάνω να μοιράζομαι τις γνώσεις μου. Γνώρισα τη meta|φραση μέσα από την ιστοσελίδα της και αμέσως πείστηκα πως είναι σωστή επιλογή για εμένα. Πράγματι, ακολούθησα το πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως και το απόλαυσα. Είναι πολύ καλά οργανωμένο, τα κείμενα προς μελέτη και προς εξάσκηση είναι πολύ ενδιαφέροντα και πάντα αισθανόμουν πως ήμουν μέλος της οικογένειας της σχολής κι ας βρισκόμουν μόνη πολλά χιλιόμετρα μακριά.

 • Αικατερίνη Πυρομάλη

  Μεταφράστρια

  Ο τομέας της μετάφρασης μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον κατά τη φοίτησή μου στη Γαλλική Φιλολογία. Όταν αποφοίτησα κατάλαβα ότι οι γνώσεις μου στον συγκεκριμένο τομέα δεν ήταν επαρκείς, καθώς ήταν κυρίως θεωρητικές, και γι' αυτόν το λόγο αποφάσισα ότι ήθελα να τις εμπλουτίσω και να εξασκηθώ στο κομμάτι της μετάφρασης.

  Στη meta|φραση παρακολούθησα το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών εξ αποστάσεως (Γαλλικά-Ελληνικά) και πραγματικά ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω. Μου άρεσε πολύ η δομή του Προγράμματος και τα κείμενα που μελετήθηκαν, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό ήταν οι καθηγήτριές μου, οι οποίες με καθοδήγησαν με τον καλύτερο τρόπο και ήταν πάντα πρόθυμες να ακούσουν τους προβληματισμούς μου και να με συμβουλέψουν. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα απέκτησα γνώσεις που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες στην επαγγελματική μου πορεία και σίγουρα το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μετάφραση. 

 • Χριστίνα Καριποπούλου

  Υποτιτλίστρια

  Κύριοι πελάτες: Cubicle, Haymilian, Zoo

  Έχω ολοκληρώσει το Mονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών και είμαι ευγνώμων, όχι μόνο για τις γνώσεις που αποκόμισα, αλλά και γιατί ήμουν αρκετά τυχερή ώστε να γνωρίσω αυτούς τους καθηγητές. Είναι μεταδοτικοί, έχουν πάρει προσωπικά τη δουλειά τους και αυτό κάνει τη διαφορά.

  Χρόνια μετά, αφού επέλεξα να ασχοληθώ με τον υποτιτλισμό, παρακολούθησα και το σεμινάριο Υποτιτλισμός για Προχωρημένους εξ αποστάσεως. Ήταν πολύ βοηθητικό για μένα διότι με ένα δίχρονο παιδί στο σπίτι τα «εξ αποστάσεως» γενικά αποτελούν μοναδική επιλογή προς το παρόν.

  Έμαθα χρονισμό, συν τοις άλλοις, ήρθα σε επαφή με καινούργια εργαλεία, όπως το Oοona. Bούτηξα τα ποδαράκια μου στα νερά των υπηρεσιών προσβασιμότητας. Και, φυσικά, το σεμινάριο είχε πολλές χρήσιμες πηγές και πόρους, αν και δεν περίμενα κάτι λιγότερο από την αγαπημένη μου σχολή.


  Τέλος, ίσως και το σημαντικότερο, η δασκάλα Εμμανουέλα είναι άκρως συμπαθητική, πρόσχαρη και έχει όλη την καλή διάθεση του κόσμου να απαντήσει σε ερωτήματα, να εξηγήσει το καθετί, να μοιραστεί τις γνώσεις της – κι όλα αυτά με χαμόγελο.

 • Αρετή Λαμπρόγιαννη

  Μεταφράστρια - Καθηγήτρια Αγγλικών

  Αποφασίζοντας να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μετάφραση, παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών. Από την αρχή του προγράμματος ήρθα σε επαφή με διάφορα είδη κειμένων, έμαθα πως να κάνω σωστή έρευνα, να αντιμετωπίζω μεταφραστικά προβλήματα που προκύπτουν συχνά και μέσα από την πρακτική εξάσκηση είχα την ευκαιρία να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στον γλωσσικό συνδυασμό Αγγλικά Ελληνικά.

  Αμέσως μετά την αποφοίτησή μου, παρακολούθησα το σεμινάριο Μετάφραση Παιδικής Λογοτεχνίας, κάτι που ήθελα από την πρώτη στιγμή γιατί θεωρώ την απόδοση ξενόγλωσσων κειμένων πραγματική πρόκληση όταν απευθύνεται στο ευαίσθητο παιδικό κοινό. Είχα την τύχη στο σεμινάριο αυτό να διδάσκει η Ράνια Μπουμπουρή, η οποία έχει μεγάλο μεταφραστικό έργο στον χώρο της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και είναι επιμελήτρια και συγγραφέας η ίδια – με τις πολύτιμες γνώσεις, τη μεταδοτικότητά της και το κατάλληλο διδακτικό υλικό με βοήθησε να εμβαθύνω σ’ αυτό το ιδιαίτερο είδος μετάφρασης.

  Τέλος, οι καθηγητές της σχολής με τις συμβουλές τους με έκαναν να νιώσω σιγουριά ξεκινώντας την επαγγελματική μου πορεία στον θαυμαστό κόσμο της μετάφρασης.

 • Τζοάννα Καρανίκα

  Μεταφράστρια

  Εργάζομαι αρκετά χρόνια ως μεταφράστρια. Η πρώτη μου επαφή με τη νομική μετάφραση ήρθε μέσω της πρακτικής άσκησης στο πανεπιστήμιο, στον γλωσσικό συνδυασμό Γαλλικά-Ελληνικά.

  Το 2021 αποφάσισα να εγγραφώ στο σεμινάριο Νομικής Μετάφρασης και Ορολογίας εξ αποστάσεως και να αποκτήσω εξειδίκευση στη νομική μετάφραση στον γλωσσικό συνδυασμό Αγγλικά-Ελληνικά. Οι εντυπώσεις μου είναι μόνο θετικές! Ένα οργανωμένο και κατατοπιστικό σεμινάριο, στη διάρκεια του οποίου καλύπτονται πολλές κατηγορίες του Δικαίου, ενώ μέσω της θεωρίας παρέχονται τα κατάλληλα εφόδια και οι γνώσεις που χρειάζονται για αυτό το απαιτητικό είδος μετάφρασης. Η διδάσκουσα, Πένυ Μητσοπούλου, είναι εξαιρετική στη δουλειά της και διακρίνεται από επαγγελματισμό, μεταδοτικότητα και αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Με καθοδήγησε με τον καλύτερο τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου και με την καλή της διάθεση και το ειλικρινές της ενδιαφέρον με βοήθησε να βελτιώσω τη μεθοδολογία και το ύφος μου. Οι γνώσεις της υπήρξαν πολύτιμες!

  Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την επιλογή μου και συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να αποκτήσουν εξειδίκευση στη νομική μετάφραση να παρακολουθήσουν το σεμινάριο Νομικής Μετάφρασης και Ορολογίας εξ αποστάσεως στη σχολή meta|φραση!

 • Νόρα Διαμαντοπούλου-Κόγκα

  Mεταφράστρια, υποτιτλίστρια

   

  Ως απόφοιτη του Μονοετούς προγράμματος εκπαίδευσης μεταφραστών, έχω μόνο θετικά λόγια για τη meta|φραση. Ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου νομίζοντας πως θα εξασκηθώ στη στεγνή μεταφορά κειμένου από μια γλώσσα σε μια άλλη και κατέληξα να βρω νέα αγάπη για τη γλώσσα και να ανακαλύψω την αξία γνώσεων που δεν θεωρούσα χρήσιμες. Επιπλέον, έμαθα να πραγματοποιώ εκτενή έρευνα, να χρησιμοποιώ τεχνικά εργαλεία και πλατφόρμες που στο παρελθόν έμοιαζαν απλησίαστες, να αναλύω και να εμβαθύνω σε καθετί σχετικό με τον λόγο, να επιλέγω μεθοδευμένα μεταφραστικές τεχνικές και πολλά άλλα που δεν είχα φανταστεί. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκα σε έξι μεταφραστικά πεδία, ήρθα σε επαφή με την επιμέλεια και τη διόρθωση, γνώρισα και αγάπησα την οπτικοακουστική μετάφραση, έλαβα πλήρη προετοιμασία για την αγορά εργασίας και απέκτησα σοβαρές επαγγελματικές διεξόδους και πολύτιμη χειροπιαστή εμπειρία, την οποία ανυπομονώ να εκμεταλλευτώ. Κατόπιν, παρακολουθώντας το σεμινάριο εξειδίκευσης Υποτιτλισμός για Προχωρημένους, ήρθα σε επαφή με τον υποτιτλισμό για Κ/κωφούς και βαρήκοους και ευαισθητοποιήθηκα πάνω στο ζήτημα της προσβασιμότητας. Έτσι η αγάπη μου για πράγματα όπως η γραμματική, το χιούμορ, ο κινηματογράφος, η νοηματική γλώσσα, η λογοτεχνία και η ιστορία δεν είναι πια παράταιρα ενδιαφέροντα, αλλά απολύτως σχετικά και αξιοποιήσιμα ερείσματα. Κοιτώντας τον κατάλογο των προσφερόμενων σεμιναρίων και εξειδικεύσεων, είμαι βέβαιη πως η εκπαίδευση δεν τελειώνει εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Μπαμπούρη, την Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου και τη Θάλεια Μπίστικα για την πολύτιμη καθοδήγηση και την άριστη επιστημονική εκπαίδευση και που μου προσέφεραν. Ευχαριστώ τον Παναγιώτη Καρούσο που μου ενέπνευσε την αγάπη για την οπτικοακουστική μετάφραση και που έθεσε γερές βάσεις, αλλά και την Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη που, αξιοποιώντας τις βάσεις αυτές, με ενέταξε βαθύτερα στον κόσμο του υποτιτλισμού και στην έννοια της προσβασιμότητας. Τέλος, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πόπη Ματσούκα, που μας εξοικείωσε όλους λεπτομερώς με την αγορά εργασίας, καθώς και στις κυρίες Στεφανία Φέρρο και Μαριάντζελα Απέργη, για την άμεση και διαρκή υποστήριξη που μου παρείχαν από το πόστο της Γραμματείας.

 • Μαρία Κουιμτσίδου

   

   

  Οι περισσότεροι όταν τελειώνουμε το Πανεπιστήμιο είμαστε λίγο στα χαμένα και στον αέρα, γιατί δεν ξέρουμε τι ακολουθεί μετά και πώς να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στην αγορά εργασίας. Έτσι ακριβώς ένιωθα και εγώ. Ακριβώς τότε ήταν που είδα μια διαφήμιση της σχολής metaφραση και αποφάσισα να το ψάξω παραπάνω. Και ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν.

  Ήθελα να αποκτήσω εμπειρία στο πρακτικό κομμάτι της μετάφρασης. Το εξ αποστάσεως Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών που επέλεξα στη σχολή μού προσέφερε ακριβώς αυτό που έψαχνα. Η γραμμάτεια της σχολής ήταν πάντα στη διάθεσή μου να μου λύσει απορίες και να με βοηθήσει σε ό,τι χρειάστηκα.

  Παρόλο που η φοίτησή μου ήταν εξ αποστάσεως, ένιωσα τις καθηγήτριές μου δίπλα μου σε όλες τις ενότητες. Με καθοδήγησαν και μου άνοιξαν έναν δρόμο που δεν ήξερα πως μπορούσα να ακολουθήσω.

  Παρακολούθησα και το σεμινάριο επαγγελματικής καθοδήγησης, όπου λύθηκαν πολλές απορίες ως προς τα διαδικαστικά της έναρξης του επαγγέλματος. Τώρα πλέον ξέρω τι έχω να αντιμετωπίσω ως νέα μεταφράστρια και πώς να κινηθώ σε κάθε περίπτωση.

  Ευχαριστώ πολύ τις καθηγήτριες, τη γραμματεία αλλά και την ίδια τη meta|φραση.

 • Γιώτα Μήτσουρα

  Ελεύθερη επαγγελματίας, μεταφράστρια 

   

  Όταν ξεκίνησα πριν ένα χρόνο το πρόγραμμα εκπαίδευσης μεταφραστών Μονοετές+ δεν είχα καμία προηγούμενη σχέση με τη μετάφραση, αφού εργάζομαι για χρόνια σε τελείως διαφορετικό κλάδο. Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα είναι τόσο προσεκτικά δομημένο και τόσο ολοκληρωμένο, που αυτήν τη στιγμή νιώθω ότι μπορώ να βγω με σιγουριά στην αγορά εργασίας.

  Μέσα σε αυτό τον χρόνο έμαθα να χειρίζομαι πολλά και διαφορετικά είδη κειμένων και να αναγνωρίζω τις ιδιαιτερότητές τους, να κάνω σωστή και τεκμηριωμένη έρευνα, να αξιοποιώ διαδικτυακές πηγές και μεταφραστικά εργαλεία και να δουλεύω μεθοδικά, με προσοχή στη λεπτομέρεια.

  Η Κωνσταντίνα, η Θάλεια και ο Βασίλης είναι έμπειροι μεταφραστές-καθηγητές που σέβονται τη δουλειά τους και τους σπουδαστές τους και μοιράζουν απλόχερα τη γνώση τους. Το πρόγραμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι γίνεται να μάθεις τόσα πολλά μέσα σε έναν χρόνο. Ευχαριστώ!

 • Θεοδοσία Σαρδελή

  Νομικός, μεταφράστρια

  Με τη μετάφραση ήθελα πάντα να ασχοληθώ και να μάθω σε βάθος την επαγγελματική τεχνική της και ειδικά από μια γλώσσα όπως τα γερμανικά. Αναζητώντας ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως, βρήκα το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών εξ αποστάσεως (Γερμανικά-Ελληνικά) στη meta|φραση και ενημερώθηκα με λεπτομέρεια και σε βάθος από την κα. Τριανταφυλλοπούλου. Οι προσδοκίες μου από το πρόγραμμα αυτό εκπληρώθηκαν στο ακέραιο.

  Συνεργάστηκα με διδάσκοντες που είναι επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της μετάφρασης. Το πρόγραμμα παρέχει σε βάθος θεωρητική κατάρτιση και εξάσκηση σε ποικίλα κείμενα. Κατά την πρώτη ενότητα του προγράμματος, η καθηγήτριά μου Μαρία Μαντή με εισήγαγε με εξαιρετικό τρόπο και με καθοδήγησε με υπομονή στα πρώτα μου κείμενα και στους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης των ιδιαιτεροτήτων τους. Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω εξειδίκευση, ασχολήθηκα με τη μετάφραση επιστημονικών και τεχνικών κειμένων και τη λογοτεχνική μετάφραση. Πολύ δύσκολοι τομείς και οι δύο, όμως χάρη στη μεγάλη εμπειρία των καθηγητριών μου, της Μαρίας Δουκάκη και της Γιώτας Λαγουδάκου, και την καθοδήγησή τους σε κάθε στάδιο του προγράμματος, μπόρεσα να ξεπεράσω τις δυσκολίες τους και να εξασκηθώ στη σωστή έρευνα και στις επαγγελματικές τεχνικές που απαιτούν οι τόσο δύσκολες αλλά και ενδιαφέρουσες αυτές ενότητες. Με μεγάλη ικανοποίηση έβλεπα την προσωπική μου βελτίωση στο τέλος της κάθε ενότητας. Συστήνω το πρόγραμμα ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει σωστά επαγγελματικά εργαλεία και γνώσεις σε βάθος από εξαιρετικούς επαγγελματίες πρόθυμους να μεταδώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στον χώρο της μετάφρασης.

 • Αντωνία Γουναροπούλου

  Μεταφράστρια, επιμελήτρια

  Κύριοι πελάτες: Εκδόσεις Πατάκη, εκδόσεις Gutenberg, εκδόσεις Ίκαρος κ.ά.

  Οδηγήθηκα στη σχολή meta|φραση και στο σεμινάριο Νομικής Μετάφρασης και Ορολογίας εξ αποστάσεως από μια ανάγκη να μάθω κάτι καινούριο, να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου σε ένα νέο και πιο εξειδικευμένο αντικείμενο, το οποίο θεώρησα πως θα με αντάμειβε τόσο διανοητικά όσο και οικονομικά. Από το πρώτο μάθημα κατάλαβα ότι η επιλογή μου ήταν σωστή. Στο σεμινάριο γνώρισα την καθηγήτριά μας, Πένυ Μητσοπούλου, η οποία δεν κουραζόταν να μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις της, θεωρητικές και πρακτικές, να ασχολείται με τις πιο εξατομικευμένες απορίες μας και να μας διευκρινίζει ποιες είναι οι σωστές κατευθύνσεις όσον αφορά την έρευνα και όλη αυτή την ενδιαφέρουσα διαδικασία που καταλήγει στην εκάστοτε μεταφραστική απόφαση. Νομίζω ότι αποτελεί πολύ μεγάλη και όμορφη πρόκληση για έναν επαγγελματία να ξαναγίνεται για λίγο μαθητής, κι αν έχει την καλή τύχη να καθίσει σε τέτοια «θρανία», με τέτοιους βοηθούς κοντά του, ολοκληρώνει τη διαδρομή του αφήνοντας μέσα του ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακάνει ένα παρόμοιο ταξίδι. Ευχαριστώ από καρδιάς την Πένυ Μητσοπούλου και όλο το ευγενικό προσωπικό της σχολής.

 • Αφροδίτη Ψήνα

  Καθηγήτρια Αγγλικών

  Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη διδασκαλία της Αγγλικής και κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω κάτι πιο δημιουργικό και να εφαρμόσω τις γνώσεις μου στη μετάφραση. Η έρευνά μου με οδήγησε στη meta|φραση, στην εξαιρετική αυτή σχολή και στο σεμινάριο Μετάφραση Παιδικής Λογοτεχνίας, αφού λατρεύω τα παιδικά βιβλία. Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς και να θεωρήσει τη μετάφραση παιδικής λογοτεχνίας εύκολη υπόθεση αλλά κατά τη φοίτηση μου στο σεμινάριο δεν άργησα να συνειδητοποιήσω πόσο περίπλοκη διαδικασία είναι η συγκεκριμένη μετάφραση, πόσες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο μεταφραστής και πόσες γνώσεις απαιτούνται.

  Η εμπειρία μου στο σεμινάριο ήταν μοναδική, απόλαυσα το κάθε μάθημα! Ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του παιδικού βιβλίου με πολύ ενδιαφέροντα κείμενα, προσφέροντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις για την αγορά εργασίας.
  Η εκπαιδεύτρια μας η Ράνια Μπουμπουρή είναι ένας Θησαυρός και νιώθω πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω. Με εντυπωσίασε η επιτυχημένη πορεία της στον χώρο, η βαθιά γνώση και αγάπη της για το αντικείμενο, το μεράκι της, η ευγένεια και η φιλικότητά της. Μας αντιμετώπισε ως πιθανούς συνεργάτες και όχι ως μαθητές της, μας ενθάρρυνε και μας καθοδηγούσε απαντώντας σε όλα μας τα ερωτήματα και τις απορίες πάντα με υπομονή.

  Συνιστώ αυτό το σεμινάριο ανεπιφύλακτα και ελπίζω σύντομα να έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω κι άλλα πολλά σεμινάρια της σχολής.

 • Ιωάννα-Άρτεμις Σιγκούνη

  Καθηγήτρια Αγγλικών – Υποτιτλίστρια

  Παρακολούθησα το σεμινάριο Υποτιτλισμός για Προχωρημένους εξ αποστάσεως που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 κι έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένη. Το υλικό ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον και η εκπαιδεύτρια άκρως καταρτισμένη, φιλική και πάντα πρόθυμη να μας βοηθήσει και να μας συμβουλεύσει. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους έχουν ήδη βασικές γνώσεις υποτιτλισμού και θέλουν να εξελιχθούν σ' αυτό τον τομέα. Ελπίζω να μου δοθεί σύντομα η ευκαιρία να χρησιμοποιήσω στην πράξη τα εφόδια και τις γνώσεις που απέκτησα καθώς και να παρακολουθήσω κι άλλα από τα τόσα ενδιαφέροντα σεμινάρια της σχολής.

 • Δημήτρης Κορωνιός

  Μεταφραστής

  Βασικός πελάτης: Translated SRL

  Για μένα, αυτός ο 1,5 χρόνος έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο στο να πετύχω αυτό που ήθελα να κάνω εξ αρχής: να γίνω full-time μεταφραστής. Για άλλη μια φορά, ευχαριστώ θερμά όλους και όλες που συμβάλατε στον σχεδιασμό του εξαιρετικού αυτού προγράμματος και, ακόμη περισσότερο όλους τους διδάσκοντες (Βασίλη, Αντώνη, Αργύρη, Ελπίδα) που έδειξαν τόσο μεγάλο ζήλο να μου μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Προσωπικά, το πρόγραμμα μου ταίριαξε γάντι! Χωρίς τις γνώσεις και την αυτοπεποίθηση που κέρδισα από το πρόγραμμα, δεν θα είχα καταφέρει πολλά από τα επαγγελματικά βήματα που έκανα τελευταία, και είμαι σίγουρος ότι θα με ακολουθούν σε όλη μου την επαγγελματική πορεία. Πραγματικά, έχω μόνο καλά λόγια να πω και θα το προτείνω σε συναδέλφους και ενδιαφερόμενους ανεπιφύλακτα!

 • Μάγδα Παπαϊωάννου

  Λογίστρια

  Μετά από πολλά χρόνια απασχόλησης ως λογίστρια ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό. Θυμήθηκα την παλιά μου αγάπη για τη μετάφραση και, αφού έκανα την έρευνά μου, επέλεξα τη meta|φραση και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών εξ αποστάσεως στον γλωσσικό συνδυασμό Αγγλικά - Ελληνικά για να ολοκληρώσω την εκπαίδευσή μου. Το πρόγραμμα ήταν ολοκληρωμένο και πολυ καλά οργανωμένο, οι καθηγήτριες καταρτισμένες και πάντα πρόθυμες να λύσουν τις απορίες μου.

  Επόμενος στόχος μου είναι να παρακολουθήσω το σεμινάριο υποτιτλισμού και να καταφέρω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μετάφραση!

 • Γωγώ Καλού

  Δικηγόρος

  Πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τη μετάφραση και, αφού έψαξα αρκετά για να βρω το κατάλληλο πρόγραμμα, αποφάσισα να παρακολουθήσω το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών (Αγγλικά/Ελληνικά). Η άρτια γνώση των διδασκόντων, η εμφανής πολυετής εμπειρία τους στον χώρο της μετάφρασης, τόσο ως επαγγελματίες μεταφραστές όσο και ως εκπαιδευτές ανερχόμενων μεταφραστών, η εξαιρετική οργάνωση καθώς και το εύρος των πεδίων μελέτης κάλυψαν τις προσδοκίες μου απ' το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με οδήγησαν στην απόφαση να παρακολουθήσω και το σεμινάριο Νομικής μετάφρασης & ορολογίας, προκειμένου να συνδυάσω τις νομικές σπουδές και την αγάπη μου για τα αγγλικά και τη μετάφραση.

  Το σεμινάριο καλύπτει μεγάλο εύρος αντικειμένων, είναι προσαρμοσμένο στη σύγχρονη αγορά εργασίας χωρίς να παραλείπει τη νομική επιμόρφωση των σπουδαστών λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ελληνικού δικαίου και του common law, γεγονός που το καθιστά ιδανικό όχι μόνο για νομικούς αλλά και για επαγγελματίες μεταφραστές που θέλουν να ασχοληθούν με τη νομική μετάφραση. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

 • Νατάσα Σίδερη

  Μεταφράστρια, συγγραφέας.

  Κύριοι πελάτες: Commit, Interpretit, διαφημιστικά γραφεία και ιδιώτες.

  Η ιδέα να ασχοληθώ με τη μετάφραση προέκυψε γυρίζοντας στην Ελλάδα ύστερα από αρκετά χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Στον παρελθόν είχα σπουδάσει διάφορα αντικείμενα σε διάφορα μέρη (Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ, Συγκριτική Πολιτική στο York, Γαλλική κουλτούρα και Φιλοσοφία στο King’s), είχα κάνει διάφορες δουλειές (από παρασκευάστρια φαλάφελ μέχρι υπότροφος διδασκαλίας στο King’s), ενώ στο τότε παρόν συνδύαζα την καθόλου επικερδή ιδιότητα της συγγραφέως με το μέτρια επικερδές και ευκαιριακό επάγγελμα της διδάσκουσας ελληνικά σε ερωτοχτυπημένους –με τη χώρα ή κάποιο τέκνο αυτής– ξένους. Στην αρχή αναρωτήθηκα κατά πόσο είναι απαραίτητο να εκπαιδευτώ ως μεταφράστρια προκειμένου να μεταφράσω. Την ξένη γλώσσα την ήξερα καλά, εκείνο το φεγγάρι ίσως και καλύτερα από τα ελληνικά. Ύστερα από συζητήσεις με επαγγελματίες μεταφραστές και κάποιες αποτυχημένες τυχοδιωκτικές απόπειρες, έκανα μια αναζήτηση για σχολές μετάφρασης στην Αθήνα. Βρήκα τη meta|φραση τυχαία κι έκλεισα ραντεβού με την Διευθύντρια Σπουδών, Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου. Είχα πάρα πολλές ερωτήσεις, κι εκείνη πάρα πολλή υπομονή κι έτσι βρέθηκα να κάνω το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών στον γλωσσικό συνδυασμό ελληνικά-αγγλικά.

  Ολοκλήρωσα το πρόγραμμα τον Ιούλιο και το Νοέμβριο ξεκίνησα να δουλεύω στο ξενόγλωσσο δελτίο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπου και ακόνισα τα δόντια μου στη μετάφραση προς τα αγγλικά. Στη συνέχεια, βγήκα στην αγορά ως freelance μεταφράστρια και σταδιακά άρχισα να αναπτύσσω ένα πελατολόγιο που περιλαμβάνει τόσο μεταφραστικές εταιρείες όσο και ιδιώτες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, επέστρεψα στη σχολή για να παρακολουθήσω το σεμινάριο Νομικής μετάφρασης & Ορολογίας, με υποτροφία από την εταιρεία Lexicon. Χρονικά αυτό συνέπεσε με το πρόσκαιρο τέλος του κόσμου που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά το σεμινάριο μεταφέρθηκε στο zoom χωρίς, σχεδόν, να καταλάβουμε τίποτα. 

  Τι έμαθα στη meta|φραση:

  • Ότι ο μεταφραστής είναι τόσο καλός όσο οι ερευνητικές του δεξιότητες.
  • Πώς να αποκτήσω αυτές τις δεξιότητες.
  • Ότι τα μεταφραστικά εργαλεία είναι απαραίτητα – κι ο δάσκαλος Μπαμπούρης αρκετά έμπειρος ώστε να τα διδάσκει με τρόπο σχεδόν ανώδυνο.
  • Ποια είναι και πώς κινείται η μεταφραστική αγορά.
  • Πολλά και διάφορα χρήσιμα φιλολογικά τερτίπια, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά.
  • Ότι ο μεταφραστής/η μεταφράστρια, όπως άλλωστε και ο/η ξυλουργός, ο/η μαραγκός ή ο/η πυρηνικός/η φυσικός, ενδεχομένως θα μπορούσε να τα ανακαλύψει όλα μόνος/η του/της αλλά μπορεί να επωφεληθεί από μια κατάσταση μαθητείας μέσω της οποίας θα αποκτήσει πρόσβαση σε συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία. Ακόμα, δε, περισσότερο αν οι εκπαιδευτές είναι καταρτισμένοι, οργανωμένοι και αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν. Κι ο λόγος που συνιστώ τη σχολή ανεπιφύλακτα είναι γιατί νιώθω πως κάτι τέτοιο ισχύει για όλους όσους με δίδαξαν εκεί.
 • Χαρίκλεια Θωμοπούλου

  Στη σχολή meta|φραση παρακολούθησα το σεμινάριο Υποτιτλισμού μετά την αποφοίτησή μου από το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών. Το σεμινάριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Ο επαγγελματισμός της διδάσκουσας, Φανής Γαϊδατζή, καθώς και η αγάπη της για το αντικείμενο αυτό, με ενέπνευσαν να κάνω δειλά δειλά τα πρώτα μου βήματα στον χώρο του υποτιτλισμού. Στα μαθήματα καλύπτονται επαρκώς όλα τα σχετικά θέματα, από θεωρητικά μέχρι και πρακτικά, ενώ οι συμβουλές που δίνονται από την καθηγήτρια είναι αδιαμφισβήτητα πολύτιμες! Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σεμινάριο εξειδίκευσης από επαγγελματίες, για άτομα που ενδιαφέρονται να γίνουν επίσης επαγγελματίες. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

 • Αθηνά Σπανάκη

  Πήρα την απόφαση να παρακολουθήσω το Σεμινάριο Υποτιτλισμού στη σχολή meta|φραση με την προσδοκία ότι θα αποκτήσω μια καλή πρώτη εικόνα για τον υποτιτλισμό και με τον σκοπό να προσθέσω ένα επιπλέον εφόδιο στο βιογραφικό μου. Πρέπει να ομολογήσω ότι το σεμινάριο ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, καθώς μέσα από αυτό ήλθαμε σε επαφή με τη θεωρία αλλά περισσότερο με την πράξη του υποτιτλισμού, μέσα από πολλές ασκήσεις και πρακτική σε διαφορετικά είδη, όπως κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές κ.ά. Η ευρεία επαγγελματική εμπειρία της διδάσκουσας, Φανής Γαϊδατζή, βοήθησε τα μέγιστα στο να επιλύσουμε όλες τις απορίες και προβληματισμούς που μας δημιουργήθηκαν όχι μόνο για την ίδια την πράξη του υποτιτλισμού αλλά και για τα διάφορα ζητήματα που μπορεί να συναντήσουμε στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας. Το συστήνω χωρίς επιφύλαξη σε όσους/όσες επιθυμούν να ξεκινήσουν την ενάσχόλησή τους με τον υποτιτλισμό. 

 • Ξανθοπούλου Μαρία

  Μεταφράστρια
  Εργοδότης: Attimedia/Attica the Expert team

  Πρέπει να ομολογήσω ότι η φοίτησή μου στη meta|φραση με οδήγησε στο να αποβάλω την εντύπωση που είχα μέχρι τότε ότι η μετάφραση είναι μια ρομαντική ενασχόληση. Αυτό ακριβώς όμως είναι που εκτίμησα ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: τον πρακτικό του προσανατολισμό.

  Ασχοληθήκαμε με διαφορετικά είδη κειμένων, μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τα μεταφραστικά προβλήματα που συχνά προκύπτουν, συμβιβαστήκαμε με τις προθεσμίες που χαρακτηρίζουν αυτή τη δουλειά. Προετοιμαστήκαμε δηλαδή για την πραγματική αγορά εργασίας.

  Πολύ χρήσιμο θεωρώ επίσης το Πρόγραμμα Μαθητείας, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία να γίνουν τα πρώτα, ή και περισσότερα, βήματα στο επάγγελμα, όπως συνέβη και στη δική μου περίπτωση.

  Τέλος, αν και το βασικότερο, θέλω να αναφερθώ στους καθηγητές της σχολής. Άνθρωποι που αγαπούν ουσιαστικά το αντικείμενο αλλά μπορούν και να μεταδώσουν την αγάπη τους αυτή.

  Τους ευγνωμονώ για αυτό!

 • Φωτεινή Δασκαλάκη

  Μεταφράστρια
  Κύριος πελάτης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

  Αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά στη meta|φραση είναι οι καθηγητές. Πρόκειται για ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται το αντικείμενό τους και που μεταδίδουν αυτή τους την αγάπη μαζί με τις γνώσεις τους.

  Νιώθω απίστευτα τυχερή που τους γνώρισα και διδάχτηκα από αυτούς. Αφού παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, η οποία οδήγησε σε συνεργασία.

  Χωρίς την υποστήριξη των καθηγητών μου δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω την καριέρα μου στον χώρο της μετάφρασης με ένα τόσο σημαντικό βήμα.

  Προσωπικά, βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμο και το σεμινάριο Επάγγελμα: Μεταφραστής, το οποίο ήρθε να ρίξει φως σε πιο πρακτικά ζητήματα του επαγγέλματος που πάντα με τρόμαζαν και μου προκαλούσαν άγχος.

  Σας ευχαριστώ πολύ για όλα!

 • Βάσω Πουλή

  CEO
  Εργοδότης: Commit Translation & Localization Services.

  Το μικρόβιο της μετάφρασης το απέκτησα αρχικά κατά τη φοίτησή μου στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας. Μετά την αποφοίτησή μου, έψαξα να βρω κάτι σχετικό με τη μετάφραση και έτσι επέλεξα τη meta|φραση.

  Πριν ακόμα σκεφτώ τη μετάφραση ως ενδεχόμενο επαγγελματικό προορισμό, κατά τη διάρκεια του Μονοετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης Μεταφραστών μού άρεσε ιδιαίτερα η ποικιλία των διαφορετικών ειδών κειμένων με τα οποία ασχοληθήκαμε και η επιμονή στη λεπτομέρεια. Και τα δύο αποδείχτηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα, όπως διαπίστωσα από τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία μου, η οποία ξεκίνησε χάρη στο Πρόγραμμα Μαθητείας για τους αποφοίτους της σχολής.

  Κωνσταντίνα, Θάλεια και Βασίλη, ευχαριστώ.

 • Χρήστος Βλάχος

  Μεταφραστής – Υποτιτλιστής
  Εργοδότης: Greek Dubbing Α.Ε.

  Η παρακολούθηση του Μονοετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης Μεταφραστών (Αγγλικά – Ελληνικά) στη meta|φραση και η γνωριμία μου με τους εξαιρετικούς καθηγητές του με βοήθησαν να κατανοήσω την αξία της μετάφρασης, να την αντιμετωπίσω όπως πραγματικά της αξίζει και να πάρω, εν τέλει, την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτόν τον ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο.

  Από την αρχική μου εμπειρία αποκόμισα τόσο θετικές εντυπώσεις που αποφάσισα να παρακολουθήσω και τα σεμινάρια εξειδίκευσης της σχολής, όπως το σεμινάριο Υποτιτλισμού εξ αποστάσεως. Μπορώ να πω ότι η παρεχόμενη εκπαίδευση και το διδακτικό προσωπικό είναι σε επίπεδο αντίστοιχο με του Μονοετούς Προγράμματος και ότι σίγουρα θα συνεχίσω να προτιμώ τη meta|φραση για την περαιτέρω εξειδίκευση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας.

 • Μαρία Λιακάτου

  Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

  Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τη μετάφραση και γρήγορα ανέπτυξα μια αγάπη για το αντικείμενο. Με την αποφοίτηση μου, και έχοντας ως στόχο μια επαγγελματική πορεία στο χώρο της μετάφρασης λογοτεχνίας, αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στη meta|φραση.
  Πιο συγκεκριμένα παρακολούθησα το σεμινάριο Μετάφρασης Παιδικής Λογοτεχνίας το οποίο μου είχε κεντρίσει αρκετά το ενδιαφέρον λόγω της θεματολογίας του και ομολογώ πως δεν απογοητεύτηκα.

  Το σεμινάριο καλύπτει ποικιλία κειμένων ως προς τη θεματολογία τους και τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες απευθύνονται και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσουμε διαφορετικές μεταφραστικές προσεγγίσεις ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του πρωτοτύπου. Επιπλέον, η διδάσκουσα, έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, μας προσέφερε καθοδήγηση ως προς το μεταφραστικό έργο αλλά και την αγορά εργασίας. Τέλος, η διαδραστική της προσέγγιση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θεωρώ πως ταιριάζει απόλυτα στη φύση του σεμιναρίου, έχοντας ως γνώμονα πάντοτε το παιδικό κοινό.

  Το σεμινάριο με βοήθησε να σχηματίσω μια καλύτερη εικόνα για τη μετάφραση παιδικής λογοτεχνίας και πιστεύω πως αποτελεί μια δυνατή βάση για την μετέπειτα πορεία μου στο χώρο της μετάφρασης και ευχαριστώ πολύ τόσο τη σχολή όσο και τη διδάσκουσα για την στήριξη και την καθοδήγηση.

 • Αφροδίτη Αγγελινά

  Νηπιαγωγός, θεολόγος

  Ο συνδυασμός φαντασίας και γνώσης είναι πάντα μια ευχάριστη και διαρκής οπτική σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Έπειτα από ακαδημαϊκές σπουδές και επαγγελματική εμπειρία, προκύπτει η συνειδητοποίηση πως η διττή όψη αυτού του συνδυασμού αντικατοπτρίζεται με το πιο δημιουργικό τρόπο στο Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο, κι επομένως διατηρείται σταθερή η επιθυμία μου να εμβαθύνω σε ό, τι αφορά αυτό το πεδίο. Η μετάφραση των παιδικών και εφηβικών βιβλίων, ήταν ένας ακόμη δρόμος για την εμβάθυνση αυτή και δε θα μπορούσα παρά να αναζητήσω καταρτισμένους ανθρώπους που με επαγγελματισμό και παραγωγικότητα διακρίνονται στο χώρο αυτό. 

  Με εισηγήτρια τη Χαρά Γιαννακοπούλου λοιπόν, η παρακολούθηση του σεμιναρίου Μετάφρασης Παιδικής Λογοτεχνίας στη meta|φραση, ήταν μια επιλογή που όχι μόνο επιβεβαίωσε, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Η Χαρά με το πολυάριθμο μεταφραστικό έργο της, έχει ένα ξεχωριστό τρόπο στο να διακρίνει και να παρέχει τα κατάλληλα προς επεξεργασία κείμενα που θα αποτελέσουν άρτια παραδείγματα διδακτικού υλικού, ενισχύοντας την όλη διαδικασία της μάθησης και προετοιμάζοντας μετέπειτα επαγγελματίες μετάφρασης, καθώς το συγκεκριμένο είδος απαιτεί ποικιλόμορφες δεξιότητες, γνώσεις και αρχές. Μια εμπειρία μόνο θετική, ένας κύκλος μαθημάτων που θέτει νέες προοπτικές και αναζητήσεις, ένα ταξίδι γεμάτο από τόπους ανάμεσα στη παιδική και στην ενήλικη ζωή.

   

 • Αποστολία Παππά

  Ιδιότητα: Καθηγήτρια γγλικών, μεταφράστρια, υποτιτλίστρια.

  Η σχέση μου με τη μετάφραση άρχισε πριν χρόνια με την ερασιτεχνική μετάφραση θεατρικών έργων. Η απόφασή μου να παρακολουθήσω τα σεμινάρια λογοτεχνικής και θεατρικής μετφρασης στη meta|φραση δικαιώθηκε. Αρκετά χρόνια μετά αποφάσισα να παρακολουθήσω το σεμινάριο υποτιτλισμού. Η καθηγήτρια, όπως και εκείνοι των παλαιότερων σεμιναρίων που είχα παρακολουθήσει, ήταν απόλυτα καταρτισμένη. Οι παρουσιάσεις της ήταν εξαιρετικά δομημένες και το υλικό που παρείχε συντέλεσε στην πλήρη κατανόηση των αρχών και της λειτουργίας του υποτιτλισμού. Ανά πάσα στιγμή ήταν διατεθειμένη να προσφέρει τη βοήθειά της και να με καθοδηγήσει βήμα προς βήμα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα όχι μόνο το συγκεκριμένο σεμινάριο αλλά και τα υπόλοιπα της σχολής.

 • Κατερίνα Ροσιλόβαλη

  Προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

  Αποφάσισα να παρακολουθήσω το σεμινάριο Υποτιτλισμός εξ αποστάσεως στη σχολή meta|φραση διότι πάντα με ενδιέφερε ο υποτιτλισμός ως τομέας. Ήθελα να κατανοήσω τις επιλογές που κάνει ένας υποτιτλιστής ώστε να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρωτότυπο μήνυμα από τη γλώσσα στην οποία γράφτηκε το σενάριο στη δική μας, τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει και τους τρόπους επίλυσής τους.

  Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, αφού μας διδάχτηκε το απαραίτητο θεωρητικό υλικό, δοκιμαστήκαμε στον υποτιτλισμό σειρών, ταινιών και ντοκιμαντέρ και ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με τον υποτιτλισμό για κωφούς και βαρήκοους. Η διδάσκουσα, Σταυρούλα Σοκόλη, ήταν πάντα στην διάθεσή μας για την επίλυση οποιασδήποτε απορίας ή προβλήματος, είτε επρόκειτο για την πράξη του υποτιτλισμού είτε για απορίες σχετικά με την αγορά εργασίας. Παρόλο που ήταν εξ αποστάσεως, το σεμινάριο ήταν πάρα πολύ καλά οργανωμένο, οι τηλεδιασκέψεις ξεκινούσαν στην ώρα τους και η συνεννόηση ήταν εξαιρετική. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη από την εμπειρία αυτή, αποτελεί μια πολύ καλή προσθήκη στο βιογραφικό μου σημείωμα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον υποτιτλισμό και θέλουν να παρακολουθήσουν κάποιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα.

 • Βασιλική Γκέκινα

  Localization Project Manager | Υποτιτλίστρια
  Εργοδότης: NLG (Next Level Globalization)

  Όταν αποφοίτησα από την Αγγλική Φιλολογία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναλογιζόμουν ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα μου στον τομέα της μετάφρασης. Εργαζόμουν ήδη δύο χρόνια ως υποτιτλίστρια σε ελληνικές εταιρίες-vendors της Netflix αλλά και της Nova και, θέλοντας να κινηθώ πιο «τεχνολογικά» στον τομέα της μετάφρασης, αλλά και μετά από παρότρυνση δύο καθηγητριών μου, πήρα την απόφαση να παρακολουθήσω το σεμινάριο του SDL Trados Studio με τον Βασίλη Μπαμπούρη. Επέλεξα να παρακολουθήσω το εντατικό σεμινάριο και αμέσως μετά το σεμινάριο Localization, για το οποίο η γνώση του Trados ήταν απαραίτητη. Το SDL Trados Studio είναι ένα απαραίτητο πια εργαλείο στα χέρια ενός μεταφραστή και, πιο ειδικά, στον τομέα του Localization που αποφάσισα να ακολουθήσω.

  Είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια για τη σχολή και τον Βασίλη Μπαμπούρη και δικαίως, όπως αποδείχτηκε. Το σεμινάριο ήταν κατατοπιστικότατο και πλήρες τόσο από θεωρητική σκοπιά όσο και ως προς τη hands-on εξάσκηση. Μέσα στο διάστημα του ενός μήνα, μέσω των άριστων γνώσεων του εισηγητή, της μεταδοτικότητάς του και της υπομονής του για την οποιανδήποτε απορία, αποκτήσαμε μια άψογη σφαιρική εικόνα του εργαλείου, εμπεδώνοντας παράλληλα τα επιμέρους features και δυνατότητές του. Προσωπικά, η γνώση του εργαλείου αυτού αλλά και η ένταξη στο βιογραφικό μου του ονόματος της σχολής στην οποία παρακολούθησα το σεμινάριο, ήταν από τους κύριους λόγους για τους οποίους με προσέλαβαν πρόσφατα στη νέα μου εργασία.

  Η σχέση μου με τη σχολή δεν σταμάτησε με το πέρας του σεμιναρίου, φυσικά. Σε οποιαδήποτε απορία μου, ο Βασίλης είναι εκεί για να λύσει γόρδιους δεσμούς. Συνιστώ το σεμινάριο ανεπιφύλακτα, όπως και τη σχολή. Βασίλη, σ' ευχαριστώ για όλα!

 • Ρουμπίνη Ζαρκάδη

  Μεταφράστρια

  Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών εξ Αποστάσεως στο γλωσσικό συνδυασμό Γερμανικά-Ελληνικά που ολοκλήρωσα στη meta|φραση, αποτέλεσε μία από τις πιο δημιουργικές και εποικοδομητικές περιόδους της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Στη meta|φραση διδάχτηκα τα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία, ώστε να προσεγγίζω τα κείμενα με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό, χωρίς ωστόσο να χάνω τον ενθουσιασμό μού για τη διαδικασία της μετάφρασης. Για τους διδάσκοντες μπορώ πω μόνο τα καλύτερα, πρόκειται για συνεπείς επαγγελματίες μεταφραστές και καθηγητές μετάφρασης που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν με τους μαθητές τους θεωρητικές γνώσεις και τεχνικές, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο μεταφραστικό αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό όμως για μένα ήταν η παρακινητική τους διάθεση.

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους! Θα το ξανάκανα πάλι!

 • Χριστίνα Καμηλάρη

  Καθηγήτρια γερμανικών, μεταφράστρια

  Πριν από μερικούς μήνες ολοκλήρωσα το εξ' αποστάσεως Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών στον γλωσσικό συνδυασμό Γερμανικά – Ελληνικά στη meta|φραση. Εργαζόμουν ήδη αρκετά χρόνια ως καθηγήτρια γερμανικών, όταν ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι καινούριο και να διευρύνω τους επαγγελματικούς, και όχι μόνο, ορίζοντές μου. Έβρισκα πάντα τον χώρο της μετάφρασης πολύ ενδιαφέροντα και δημιουργικό και είχα αναζητήσει και στο παρελθόν κάποιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα, καθώς ζω εκτός Αττικής, χωρίς όμως να βρω κάποιο στα γερμανικά. Ένιωσα λοιπόν πολύ τυχερή, όταν είδα τη διαφήμιση του προγράμματος της meta|φρασης, πράγμα που επιβεβαιώθηκε στην πράξη!

  Το πρόγραμμα ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο και δομημένο, με ποικιλία κειμένων και δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διάφορες ενότητες εξειδίκευσης. Οι καθηγήτριές μου ήταν εξαιρετικές! Έμπειρες, καταρτισμένες και πάντα πρόθυμες να με βοηθήσουν και να με συμβουλεύσουν, ακόμα και μετά το πέρας του προγράμματος, όπως βέβαια και οι υπεύθυνοι της σχολής.

  Η meta|φραση μου άνοιξε έναν καινούριο κόσμο, μου έδωσε νέες δυνατότητες και κατά τη φοίτησή μου συνειδητοποίησα με τι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά στο μέλλον. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται για τον χώρο της μετάφρασης και όχι μόνο!

 • Ειρήνη Σπανάκη

  Μεταφράστρια

  Έχοντας ήδη 30 χρόνια ως επαγγελματίας μεταφράστρια με σχετικές σπουδές –απόφοιτη Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακό τίτλο στη μετάφραση από το Ινστιτούτο Μεταφραστών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου– είμαι σε θέση να διαπιστώσω ότι ο χώρος της επαγγελματικής μετάφρασης εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται και οι απαιτήσεις ποιότητας των πελατών μας, ενώ παρατηρούμε μiα διεθνοποίηση του χώρου προς την κατεύθυνση της ανάθεσης των μεταφραστικών έργων σε μεγάλα και άρτια οργανωμένα γραφεία που διαθέτουν υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό μiας σύγχρονης επιχείρησης, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν χρονικά και ποιοτικά την εξέλιξη κάθε μεταφραστικού έργου που αναλαμβάνουν ή αναθέτουν. Αποτελεί, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη των καιρών η γρήγορη προσαρμογή μας στο νέο καθεστώς που διαμορφώνεται.

  Το σεμινάριο Διαχείρισης Μεταφραστικού Έργου (Translation Project Management) θεωρώ ότι αποτελεί την πειστική απάντηση στις νέες απαιτήσεις. Η δε αρτιότητα της οργάνωσής του από το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση, σε συνδυασμό με την τεκμηριωμένη και σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση του κ. Κώστα Ναδάλη απαντούν στις επαγγελματικές απαιτήσεις των μεταφραστών και μεταφέρουν με τρόπο άνετο και κατανοητό τις απαραίτητες γνώσεις. Το σεμινάριο αυτό διεύρυνε τους ορίζοντές μου, άλλαξε την οπτική μου στον τρόπο με τον οποίο εγώ πλέον διαχειρίζομαι τα έργα που αναλαμβάνω και με βοήθησε να βελτιώσω την εργασιακή μου καθημερινότητα και την παραγωγικότητά μου.

 • Δέσποινα Αλεξανδρή

  Μεταφράστρια
  Κύριοι πελάτες: Εκδόσεις Οξύ, Ίδρυμα Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη, Μεταφραστικό Γραφείο Bici, Οικονομικά & Ναυτιλιακά Νέα: Οικονομική & Ναυτιλιακή Επιθεώρηση, University Studio Press.

  Αναδρομικά πια, είμαι σίγουρη πως το 2006 διάλεξα την κατάλληλη σχολή κατάρτισης στη μετάφραση. Πέρα φυσικά από το ύψος των διδάκτρων, η επιλογή μου τότε είχε βασιστεί στο γεγονός ότι στόχος του προγράμματος σπουδών στη meta|φραση ήταν η ταχύτερη επαγγελματική εδραίωση των αποφοίτων της.

  Κατά τη φοίτησή μου στη σχολή, εντυπωσιάστηκα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και τη σοβαρή και μεθοδική δουλειά που γινόταν. Αφού ολοκλήρωσα το πρόγραμμα σπουδών, η meta|φραση, συνεπής στην υπόσχεσή της, μου εξασφάλισε δίμηνη πρακτική άσκηση σε μεγάλο μεταφραστικό γραφείο (το "βάπτισμα του πυρός").

  Τώρα πια, μέσα από την καθημερινή εργασία μου διαπιστώνω την αξία όλων όσων έμαθα στη σχολή. Ένδειξη της ποιοτικής δουλειάς που γίνεται στη σχολή αποτελούν τα θετικά σχόλια ανθρώπων που βλέπουν στο βιογραφικό μου ότι σπούδασα εκεί, ενώ ακόμα εκπλήσσομαι όταν, κάθε φορά που χρειάστηκα οτιδήποτε, η meta|φραση στάθηκε πάντα δίπλα μου.

 • Δημήτρης Μαντάς

  Μεταφραστής
  Κύριοι πελάτες: Paspartu, SDL Hellas, ORCO, Glaxosmithkline, Nova Translations.

  Μέσω των σπουδών μου στην meta|φραση πήρα όλα τα απαραίτητα εφόδια για την είσοδό μου στην αγορά εργασίας.

  Χάρη στην πρακτική προσέγγιση του προγράμματος σπουδών, ήμουν σε θέση να ανταποκριθώ από την αρχή στις απαιτήσεις των πελατών (ταχύτητα, ειδικές μορφές αρχείων, εξειδικευμένη ορολογία) χωρίς να χρειαστεί να τους βομβαρδίζω με ερωτήσεις. Επίσης, μετά από πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι το δίπλωμα που απέκτησα από τις σπουδές μου στη meta|φραση ήταν η καλύτερη επιλογή για το ξεκίνημά μου.

  Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι πέρασα έναν καταπληκτικό χρόνο με ικανούς και χαρούμενους ανθρώπους, τους καθηγητές και τους συμφοιτητές μου.

 • Μάντω Τερζή

  Μεταφράστρια

  Το φλερτ με την ιδέα να ασχοληθώ με τη μετάφραση πηγαίνει πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια. Πριν από δύο χρόνια αποφάσισα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να παρακολουθήσω στη meta|φραση το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως (Αγγλικά/Ελληνικά) και στη συνέχεια το σεμινάριο SDL Trados Studio και το σεμινάριο Επάγγελμα: Μεταφραστής.

  Πιστεύω ότι η επιλογή της meta|φραση για την κατάρτισή μου ήταν από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει. Η συνεργασία μου με τους διδάσκοντες ήταν άριστη.

  Θεωρώ ότι η συνέπειά τους, η αμεσότητά τους, οι γνώσεις τους, η συνεχής ενημέρωσή τους πάνω στις εξελίξεις του κλάδου της μετάφρασης, οι καίριες συμβουλές τους και ο εξαιρετικός σχεδιασμός των προγραμμάτων που παρακολούθησα μου έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για να ασχοληθώ και επαγγελματικά πλέον με τη μετάφραση. Και παρόλο που οι σπουδές μου έχουν ολοκληρωθεί (προς το παρόν τουλάχιστον), οι άνθρωποι της σχολής είναι πάντα εκεί για να λύσουν όποια απορία μου και να με βοηθήσουν στα πρώτα βήματά μου στον μεταφραστικό στίβο.

  Τους ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να ξανασυνεργαστούμε στο μέλλον!

 • Στεφανία Κορδία

  Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών - Μεταφράστρια

  Με κίνητρο την αγάπη μου για τις ξένες γλώσσες, καθώς και τις πολύ καλές κριτικές φίλων και γνωστών σχετικά με την ποιότητα των σπουδών που προσφέρει η meta|φραση, αποφάσισα το 2008 να παρακολουθήσω το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως (Αγγλικά-Ελληνικά).

  Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού, οφείλω να πω πως, πέρα από τη γνώση και τις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχει ο σύγχρονος επαγγελματίας μεταφραστής, οι σπουδές μου στη meta|φραση με ωφέλησαν και σ' ένα δεύτερο, μα εξίσου σημαντικό, επίπεδο: δεδομένου ότι το κύριο επάγγελμά μου είναι η διδασκαλία των Αγγλικών, οι μεταφραστικές σπουδές μου με βοήθησαν να κατανοήσω και να αγαπήσω ακόμη περισσότερο τόσο την ελληνική όσο και την αγγλική γλώσσα, το οποίο σαφώς συνέβαλε στη βελτίωση των διδακτικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων μου.

  Σ' αυτό, ασφαλώς, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η άριστη προσωπική και επαγγελματική σχέση με τους καθηγητές μου, την Κωνσταντίνα και τον Βασίλη. Τους ευχαριστώ, πραγματικά, για όλα όσα με δίδαξαν!

 • Αναστασία Καρούτη

  Μεταφράστρια, εκπαιδευτικός

  Σπούδασα στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας με σκοπό να ενώσω την ελληνική και την αγγλική κουλτούρα μέσω της γλώσσας. Στη σχολή ανακάλυψα τη γαργαλιστική οδό της μετάφρασης και την ίδια τη meta|φραση!

  Επικοινώνησα με τους υπεύθυνους και τελικά επέλεξα το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως (Αγγλικά-Ελληνικά). Εντυπωσιάστηκα τόσο με το επίπεδο των σπουδών και την πρακτική διάσταση του προγράμματος, όσο και με τον τρόπο διδασκαλίας.

  Τα εφόδια που μου δόθηκαν ήταν πολλά: βελτίωσα τα ελληνικά αλλά και τα αγγλικά μου, εμπλούτισα τις γνώσεις μου γύρω από τη μετάφραση, έμαθα πώς να αντιμετωπίζω μεταφραστικά προβλήματα στην πράξη και, κυρίως, έμαθα πώς να κάνω σωστή έρευνα, πράγμα που με βοήθησε πολύ και σαν εκπαιδευτικό. Η επικοινωνία με τις διδάσκουσες ήταν άψογη: όλα γίνονταν στην ώρα τους και με τέτοιο τρόπο που να μου δίνουν πάντα κίνητρα ώστε να γίνομαι καλύτερη.

  Απόλαυσα τις σπουδές μου από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή και τώρα οι μαθητές μου και οι συνεργάτες μου απολαμβάνουν τα όσα έμαθα! Ευχαριστώ, Κωνσταντίνα και Τατιάνα!

 • Αντιγόνη Ελένη Βαλάκου

  Μεταφράστρια
  Εργοδότης: ORCO

  Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη meta|φραση από το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, που με έφερε, από τις πρώτες κιόλας διδακτικές ώρες, σε επαφή με τη μετάφραση στην πράξη και μου πρόσφερε μια πλήρη και σαφή εικόνα του επαγγέλματος του μεταφραστή και την ευκαιρία να κάνω τα πρώτα μου βήματα σε αυτό μέσω της πρακτικής άσκησης.

  Στη συνέχεια, παρακολούθησα το σεμινάριο Τεχνική Μετάφραση και Ορολογία, το οποίο, μέσα από το πλούσιο και ενδιαφέρον διδακτικό υλικό και την προσωπική καθοδήγηση, μου έδωσε σημαντικά εφόδια για να αντεπεξέλθω στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της μετάφρασης τεχνικών και επιστημονικών κειμένων, καθώς και στην ανάγκη για συνεχή βελτίωση και εξέλιξη.

  Οι καθηγητές της σχολής μοιράζονται με γενναιοδωρία τις γνώσεις που έχουν κατακτήσει στη μακρόχρονη πορεία τους και δίνουν στους σπουδαστές πρακτικές και ειλικρινείς συμβουλές, πολύτιμες τόσο για την είσοδο στην αγορά εργασίας όσο και για τα επόμενα βήματά τους.

 • Δημήτρης Πολέμης

  Μεταφραστής
  Εργοδότης: Technografia

  Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς και να θεωρήσει ότι η απλή γνώση μιας γλώσσας, όσο καλή και αν είναι αυτή, αρκεί για να ασχοληθεί κανείς και με τη μετάφρασή της. Ξεκινώντας τη φοίτησή μου στη meta|φραση δεν άργησα να καταλάβω πόσα παραπάνω εφόδια χρειάζονται και πόσο περίπλοκη διαδικασία αποτελεί η σωστή μετάφραση ενός κειμένου. Από τη θεωρία της μετάφρασης και τις μεθόδους έρευνας μέχρι τη σωστή χρήση των λεξικών και τα σύγχρονα μεταφραστικά εργαλεία, κατά τη διάρκεια του μονοετούς προγράμματος εκπαίδευσης μεταφραστών ο σπουδαστής αποκτά όλες αυτές τις απαραίτητες γνώσεις από ανθρώπους με εμπειρία χρόνων στον χώρο της μετάφρασης και της εκπαίδευσης. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, είναι έτοιμος να κάνει τις πρώτες απόπειρές του στον χώρο της μετάφρασης, έχοντας έρθει σε επαφή με πληθώρα κειμένων διαφόρων ειδών και έχοντας προετοιμαστεί πλήρως για την είσοδό του στην αγορά. Παράλληλα, οι άνθρωποι της meta|φρασης συνεχίζουν να είναι δίπλα του σε κάθε του βήμα, για να λύσουν απορίες, να συμβουλεύσουν και να καθοδηγήσουν.

 • Αννίτα Γαραντζιώτη

  Δικηγόρος / μεταφράστρια

  Το 2012 αποφάσισα να υλοποιήσω ένα επαγγελματικό απωθημένο, αυτό της μετάφρασης. Δραστηριοποιούμενη, ωστόσο, ήδη επαγγελματικά ως δικηγόρος, ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου για σπουδές ήταν περιορισμένος. Το πρακτικό αυτό πρόβλημα βρήκε τη λύση του στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως που προσφέρει η meta|φραση, το οποίο αποτελεί την ιδανική λύση για όποιον δεν μπορεί να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα μαθήματα, λόγω είτε απόστασης είτε χρόνου. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις μου, καθώς δεν είχα ποτέ πριν σπουδάσει με παρόμοιο τρόπο, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα διαπίστωσα ότι οι γνώσεις που αποκτούσα και ο τρόπος μετάδοσης αυτών δεν υπολείπονταν σε τίποτα από αυτές που μπορεί να αποκτήσει κάποιος με την επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων. Το σύστημα που έχουν επεξεργαστεί και σχεδιάσει οι καθηγητές για την παράδοση των μαθημάτων μέσω απόστασης είναι τόσο απλό, τόσο εύχρηστο και ταυτόχρονα τόσο απαιτητικό και πλήρες, που αφενός δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης των σπουδών εξαιτίας της απόστασης, αφετέρου σου δημιουργεί άμεσα την αίσθηση της στενής επαφής μεταξύ του διδάσκοντος και του διδασκόμενου. Με άλλα λόγια, αισθάνεσαι την παρουσία, το ενδιαφέρον και την προσοχή στη λεπτομέρεια της διδακτικής ύλης από την πλευρά των καθηγητών σαν να τους έχεις κοντά σου. Έτσι λοιπόν, ολοκλήρωσα τις πολυπόθητες σπουδές μου ως μεταφράστρια νομικών και οικονομικών κειμένων και ήδη παρέχω τις υπηρεσίες μου συνεργαζόμενη με δικηγορικά γραφεία, αλλά και στα πλαίσια της άσκησης της ανεξάρτητης δικηγορίας και μετάφρασης.

 • Βίκυ Νικολαΐδου

  Μεταφράστρια και επιμελήτρια
  Κύριοι πελάτες: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Εκδόσεις Χρυσή Πέννα, Orco, Commit και φαρμακευτικές εταιρείες.

  Το σεμινάριο Επιμέλειας και Διόρθωσης καλύπτει πολύ μεγάλο εύρος ύλης και πολλά στυλ κειμένων. Ειναι απαιτητικό, με την έννοια ότι χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο αν θέλεις να βρεις τις δικές σου απαντήσεις στα ζητήματα που τίθενται στο μάθημα.

  Η Βενετία, η βασική εισηγήτρια, είναι στ' αλήθεια σπουδαία. Διαθέτει διεξοδική γνώση του αντικειμένου της, γόνιμη εμπειρία στο χώρο του βιβλίου και μεταδοτικό ενθουσιασμό. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που την γνώρισα και που την είχα για δασκάλα. Όσο για τον Βασίλη, πιστεύω ότι όποιος ανοίξει τ' αυτιά του και ακούσει με προσοχή την κάθε του κουβέντα έχει πάρα πολλά να κερδίσει.

  Είχα τη μεγάλη τύχη να ανήκω σ' ένα εξαιρετικό τμήμα, με πολύ καλή σύνθεση. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες μας ήταν διαφορετικές και συμπληρωματικές. Έτσι, ήμασταν σε θέση να πιάνουμε τα θέματα, να τα «ξεσκονίζουμε» απ' όλες τις πλευρές.

  Τελειώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων:

  • Μείωσα στο ένα τρίτο τον χρόνο που χρειάζομαι για να επιμεληθώ μια δική μου μετάφραση.
  • Μπορώ, με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά και αποτελεσματικότητα, να επιμεληθώ και να διορθώσω κείμενα άλλων στον σωστό, κάθε φορά, βαθμό.
  • Έμαθα να ξεχωρίζω το λάθος σ' ένα κείμενο και να μη διστάζω να το επισημάνω. Προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα ότι υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν προσβάλλονται αλλά το εκτιμούν αυτό.
  • Κατάλαβα πώς στήνεται ένα βιβλίο, πώς λειτουργούν οι ισορροπίες μέσα σ' έναν εκδοτικό οίκο και πώς μπορώ εγώ να ενταχθώ στο κύκλωμα μεταφραστής-επιμελητής/ διορθωτής-σελιδοποιητής. Αυτές οι θεωρητικές πληροφορίες κούμπωσαν τέλεια με την εμπειρία που είχα από παλαιότερα στο χώρο του βιβλίου και μου έλυσαν πάμπολλες απορίες.
  • Έμαθα να δουλεύω με πηγές κι ένα σωρό θαυμαστά εργαλεία. Επειδή επέστρεψα πρόσφατα στο επάγγελμα της μεταφράστριας μετά από 10 χρόνια αποχής, ήταν πολλές οι εξελίξεις και τα ηλεκτρονικά κόλπα που δεν ήξερα.
  • Τέλος, αποκρυστάλλωσα μια σαφή εικόνα για το τι μπορώ να κάνω σ' αυτή τη δουλειά και τι όχι. Μπορώ περισσότερα απ' όσα νόμιζα, αλλά δεν τα μπορώ όλα.
 • Λίνα Μυλωνά

  Δημόσιος Υπάλληλος ΥΠΟΙΚ

  Από χρόνια ήθελα να μάθω τα μυστικά της μετάφρασης. Όπου και αν είχα αποταθεί δεν είχα βρει αυτό που αναζητούσα.

  Αυτό τελικά το βρήκα όταν επικοινώνησα για πρώτη φορά με το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση, η Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου με την οποία μίλησα τηλεφωνικώς εκείνο το απόγευμα, μου έλυσε όλες τις απορίες και μου έδωσε όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα που θα ακολουθούσα, που δεν ήταν άλλο από το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως.

  Μόλις ήμουν έτοιμη, ξεκίνησα το ταξίδι μου. Γιατί για ταξίδι πρόκειται. Δεν το περίμενα, με ξάφνιασε ευχάριστα. Όλη η μεθοδολογία αλλά και τα εργαλεία της μετάφρασης ήταν πια απλωμένα μπροστά μου κι εγώ δεν είχα παρά μόνο να απλώσω το χέρι και να συμπληρώσω το παζλ.

  Τους ευχαριστώ όλους θερμά που με συνόδευσαν ως την Ιθάκη μου και όταν αξιοποίησα τις γνώσεις μου στον χώρο εργασίας μου δεν το πίστευα ούτε η ίδια πως θα μπορούσα να είμαι τόσο καλή. Εύχομαι σε όλο το team να συνεχίσουν αυτό που κάνουν, γιατί το κάνουν καλά. Κι όχι μόνο καλά, σπουδαία!

 • Αγγέλα Μαρίνου

  Καθηγήτρια αγγλικών και μεταφράστρια
  Μόνιμη συνεργάτης δικαστηρίου (δικαστηριακή διερμηνεία)

  Πάντα με συναρπάζανε οι γλώσσες και από μικρή ηλικία αποφάσισα πως ήθελα να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα. Σπούδασα Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο ΑΠΘ και ήρθα σε επαφή με τη μετάφραση στο τρίτο έτος των σπουδών μου. Με μάγεψε από την αρχή, και από τότε αποφάσισα πως ήθελα να ασχοληθώ με τη μετάφραση.

  Στεναχωριέμαι που άργησα να ανακαλύψω τη meta|φραση και τις δυνατότητες που μπορούσε να μου προσφέρει. Πρώτα παρακολούθησα το σεμινάριο Υποτιτλισμού Εξ Αποστάσεως, το οποίο μου πρόσφερε αρκετές γνώσεις γύρω από ένα θέμα άγνωστο για εμένα, έμαθα να χειρίζομαι καινούργια εργαλεία και να ακονίζω το μυαλό μου για την επιλογή της κατάλληλης λέξης. Θα έλεγα πως το όλο σεμινάριο ήταν μια ωραία περιπέτεια, γεμάτη πρόκληση. Στη συνέχεια, παρακολούθησα το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως με εξειδίκευση στην Αντίστροφη και Νομική μετάφραση, από το οποίο αποκόμισα πολλά εφόδια που θα μου φανούν χρήσιμα στην περαιτέρω πορεία μου. Το πρόγραμμα ήταν άρτια δομημένο και οργανωμένο και οι καθηγητές πάντα δίπλα στον σπουδαστή. Σας ευχαριστώ όλους για αυτό το όμορφο ταξίδι γνώσης.

 • Κυριακή Σακελλαρίου

  Εκπαιδευτικός

  Η πρώτη μου επαφή με τη διερμηνεία έγινε όταν άρχισα να εργάζομαι στο χώρο των ανθρωπιστικών όπου αρκετές φορές χρειάστηκε να διερμηνεύσω. Έχοντας τελειώσει την Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ και έχοντας γνώση της ορολογίας του ανθρωπιστικού κλάδου λόγω της δουλειάς μου, χρειαζόμουν τα εργαλεία και τις τεχνικές της διερμηνείας τα οποία δεν γνώριζα αλλά θεωρούσα ότι μου έλειπαν για να μπορέσω να διερμηνεύω αποτελεσματικότερα. Με μια αναζήτηση για το πώς μπορώ να εκπαιδευτώ σε αυτό, η meta|φραση ήταν η επιλογή που πολλοί συνάδελφοι μου πρότειναν για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων. Παρακολούθησα το σεμινάριο Διαδοχικής Διερμηνείας στη σχολή και πραγματικά όχι απλά έλαβα τη γνώση που χρειαζόμουν αλλά απέκτησα ένα επιπλέον επαγγελματικό εργαλείο που αμέσως αξιοποίησα. Συστήνω τη σχολή ανεπιφύλακτα λόγω της ποιότητας των προγραμμάτων την οποία και εγώ διαπίστωσα αλλά και του φιλικού και ταυτόχρονα επαγγελματικού κλίματος που  επιβεβαιώνω!

 • Ζωή Μωύσογλου

  Τραπεζικός

  «Είναι μαγεία η μετάφραση», μου είχε πει κάποτε ένας φίλος πάνω σε μια συζήτηση που κάναμε. Οπλισμένη με πτυχίο νομικής (τη δικηγορία δεν την άσκησα ποτέ, ομολογώ) και την αγάπη μου για τις ξένες γλώσσες (όσο κλισέ και αν ακούγεται, δεν παύει να είναι αλήθεια), αποφάσισα να νιώσω και εγώ το 2017 αυτήν τη μαγεία. Ο δρόμος μου με έφερε στη meta|φραση και στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως, αφού λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων δεν είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω το διά ζώσης πρόγραμμα. Η εμπειρία υπήρξε μοναδική. Οι γνώσεις που απέκτησα σχετικά με τη θεωρία και τη μεθοδολογία της μετάφρασης χάρη στον Βασίλη Μπαμπούρη διαψεύδουν όποιον θεωρεί ότι αρκεί να έχεις ένα Proficiency και ένα λεξικό για να θεωρήσεις τον εαυτό σου μεταφραστή. Ο Βασίλης με βοήθησε να αντιληφθώ γιατί μεταφράζουμε μια πρόταση με έναν συγκεκριμένο τρόπο και όχι με κάποιον άλλο. Τη σκυτάλη πήρε ο Αντώνης Φουκαράκης στην ενότητα της μετάφρασης γενικών κειμένων, ο οποίος με πολλή υπομονή μου δίδαξε άπειρα μεταφραστικά μυστικά και πώς να αποφεύγω τις μεταφραστικές παγίδες που παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα κειμένων. Με την Πένυ Μητσοπούλου πέρασα το κατώφλι της νομικής μετάφρασης – νόμοι, συμβάσεις, καταστατικά, διαθήκες και πρακτικά γενικών συνελεύσεων απομυθοποιήθηκαν στα μάτια μου και φαντάζουν πλέον μεταφραστικά διαχειρίσιμα και πολύ πιο απλά στην αντιμετώπισή τους. Τέλος, η Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου με τις αστείρευτες γνώσεις και το πηγαίο χιούμορ της με βοήθησε να τιθασεύσω το θηρίο της οικονομικής μετάφρασης και από πεζό και βαρετό το έκανε γοητευτικό και ενδιαφέρον.

  Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι που κράτησε 15 απαιτητικούς, κουραστικούς και συνάμα δημιουργικούς μήνες. Θα επιστρέψω για ακόμα περισσότερες γνώσεις και ακόμα περισσότερη μαγεία: τελικά ο φίλος μου είχε απόλυτο δίκιο.

 • Βιλελμίνη Φατούρου

  Μεταφράστρια, υποτιτλίστρια, κειμενογράφος

  Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη μετάφραση, αλλά μέχρι πρότινος αποτελούσε μια παράλληλη απασχόληση και όχι την κύρια επαγγελματική μου δραστηριότητα. Όταν λοιπόν αποφάσισα να επικεντρωθώ σε αυτήν, αναζήτησα μια σχολή όπου θα μπορούσα να αποκτήσω τις σωστές βάσεις για να πετύχω. Φυσικά, επέλεξα τη meta|φραση, αφού διαθέτει εξαιρετικό όνομα στην αγορά, συγκεντρώνει πάρα πολύ καλά σχόλια από αποφοίτους και τα δίδακτρά της είναι προσιτά.

  Παρακολούθησα το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως, το οποίο είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο, ώστε όποιος το παρακολουθεί:

  • αποκτά μια πολύ καλή εικόνα για τη θεωρία της μετάφρασης
  • μαθαίνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εργάζεται πάνω στα κείμενα
  • εμβαθύνει στη γνώση της ελληνικής γλώσσας και
  • μαθαίνει πώς να οργανώνει τη δουλειά του ως επαγγελματίας.

  Για τους καθηγητές έχω να πω τα καλύτερα λόγια. Μαζί τους ένιωσα ότι μαθαίνω και ότι βελτιώνομαι καθημερινά. Με εντυπωσίασε η βαθιά γνώση τους πάνω στο αντικείμενο, η ευγένεια και η φιλικότητα τους, για να μην αναφερθώ και στην εξαιρετική υπομονή τους όπου απαντούσαν άμεσα και ενδελεχώς σε κάθε απορία μου.
  Στο πλαίσιο του προγράμματος, εξειδικεύτηκα στη Λογοτεχνική Μετάφραση και στην Τεχνική Μετάφραση. Επιπλέον, παρακολούθησα και το σεμινάριο Υποτιτλισμού. Όλα τα σεμινάρια όπως και το βασικό πρόγραμμα διδάσκονται από άτομα καταρτισμένα που σέβονται τη δουλειά τους και τον φοιτητή που έχουν απέναντί τους.
  Νιώθω πολύ τυχερή που επέλεξα τη συγκεκριμένη σχολή και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον σκέφτεται να γίνει μεταφραστής.

 • Γεωργία Τσακατούρα

  Δικηγόρος

  Η αγάπη μου για τις ξένες γλώσσες και η επιθυμία μου να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό συνέτειναν σημαντικά στην απόφασή μου πριν ενάμιση χρόνο να παρακολουθήσω στη meta|φραση το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως. Ειδικεύτηκα στη νομική και οικονομική μετάφραση, προκειμένου να δραστηριοποιηθώ σ’ έναν τομέα που σχετίζεται με την επιστήμη μου και μου ανοίγει νέες προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης.

  Οι διδάσκοντες καθηγητές είναι εξαιρετικοί και το πρόγραμμα εκπαίδευσης μεταφραστών εξ αποστάσεως έχει άρτια δομή και οργάνωση. Η ειδίκευσή μου στη νομική και οικονομική μετάφραση και η ενασχόλησή μου με ένα ευρύ πεδίο ειδών κειμένων πλούτισαν τις γνώσεις μου στην αγγλική γλώσσα και μου έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για να είμαι και να αισθάνομαι επαρκής στο νέο μου επαγγελματικό ξεκίνημα. Η επικοινωνία με τους καθηγητές μου, η προτροπή τους να γίνομαι όλο και καλύτερη, οι συμβουλές τους για ενδελεχή έρευνα πριν την απόδοση ενός όρου αλλά και η βοήθειά τους σε όποιο πρόβλημα αντιμετώπισα υπήρξαν πολύτιμες. Θα σύστηνα ανεπιφύλακτα τη σχολή σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με την μετάφραση και τους επιμέρους τομείς της και θέλει να αποκτήσει ουσιαστικές γνώσεις με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

 • Χαράλαμπος Παπαθεοδώρου

  Γιατρός

  Η απόφασή μου να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μετάφραση με οδήγησε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση. Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως αποδείχτηκε αρκετά απαιτητικό και πολύ καλά σχεδιασμένο, ενώ οι καθηγητές, με τον άμεσο και δομημένο τρόπο διδασκαλίας τους και τη μακροχρόνια επαγγελματική τους εμπειρία στο χώρο της μετάφρασης, παρέχουν στους αποφοίτους της σχολής τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

 • Κατερίνα Καφίδα

  Εκπαιδευτικός

  Η πρώτη μου επαφή με τη meta|φραση ήταν το 2004, όταν παρακολούθησα εκεί το σεμινάριο Υποτιτλισμού. Εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο κατάρτισης και τον επαγγελματισμό των διδασκόντων και γι΄αυτό αποφάσισα να επιστρέψω στη meta|φραση για να παρακολουθήσω το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως τρία χρόνια αργότερα.

  Ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα παρουσιάζει από τη φύση του πολλές προκλήσεις και είναι απαραίτητη η σωστή δόμησή του και ο άρτιος συντονισμός του για να υπάρξει καλό αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς έχει επιτύχει η meta|φραση στον σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος.

  Είναι άψογα οργανωμένο και δομημένο, τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό μέρος του, και η επαφή με τους διδάσκοντες, αν και κυρίως διαδικτυακή, είναι απλά εντυπωσιακή. Βρίσκονται πάντα δίπλα στον εκπαιδευόμενο, έτοιμοι να βοηθήσουν, να εξηγήσουν και να λύσουν οποιαδήποτε απορία, με υπομονή, μεράκι και βαθιά γνώση του αντικειμένου τους.

  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει τα κατάλληλα εφόδια και προετοιμάζει σε όλα τα επίπεδα τον μελλοντικό μεταφραστή, τόσο για το πρώτο σημαντικό βήμα όσο και για την μετέπειτα εξέλιξή του στον χώρο της μετάφρασης.

 • Βάλια Πίσχου

  Μεταφράστρια, επιμελήτρια
  Πελάτες: Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Πολιτισμού, διάφορες εταιρείες.

  Η πρώτη μου εκπαιδευτική εμπειρία με τη meta|φραση ξεκίνησε το 2003, όταν αποφάσισα να παρακολουθήσω το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών. Ο επαγγελματισμός, η συνέπεια και η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τους εκπαιδευτές και τους διευθυντές της σχολής, με κέρδισαν αμέσως. Έκτοτε, έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια σχετικά με τη μετάφραση, τον υποτιτλισμό, την επιμέλεια, αλλά και σεμινάρια τεχνικής κατάρτισης (SDL Trados Studio, Επάγγελμα Μεταφραστής), από τα οποία αποκόμισα σημαντικά εφόδια τόσο για την επαγγελματική μου πορεία, όσο και για την προσωπική μου εξέλιξη στο ελεύθερο επάγγελμα του μεταφραστή και επιμελητή, στο οποίο απασχολούμαι σήμερα.

  Μέσα από την εκπαίδευσή μου στη meta|φραση, εκτός από τις δυνατότητές μου, κατάφερα να αναγνωρίσω και τις αδυναμίες μου. Αυτό το θεωρώ ως το σημαντικότερο «μάθημα» από τους διδάσκοντες, όλο αυτό το διάστημα.
  Θα ήθελα να παρακολουθήσω κι άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα στο μέλλον!

 • Ελπίδα Γούναρη

  Μεταφράστρια, επιμελήτρια

  Παίρνοντας την απόφαση να μετατρέψω το κυριότερο χόμπι μου σε επάγγελμα, στάθηκα ιδιαίτερα τυχερή που επέλεξα τη meta|φραση για την εκπαίδευσή μου. Τα ευέλικτα προγράμματα εξ αποστάσεως που προσφέρει η σχολή -Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών και Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου (εξ αποστάσεως)- είναι πραγματικός θησαυρός. Το υλικό προς μελέτη, ποικίλο, πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον, βοηθά να περάσεις με γερά θεμέλια και μεθοδικότητα από τη θεωρία στην πράξη, ενώ το πλήθος υποστηρικτικών εργαλείων και χρήσιμων πληροφοριών που λαμβάνεις βοηθούν να χτίσεις σημαντική εργαλειοθήκη για την είσοδό σου στην αγορά εργασίας. Οι καθηγήτριες, με καλή διάθεση και την εγγύηση της πολύχρονης εμπειρίας στο χώρο, είναι δίπλα σου σε κάθε στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της, και πάντα πρόθυμες να επιλύσουν απορίες και να δώσουν τα φώτα τους σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζονται στο χώρο. Κάθε λεπτό της εκπαίδευσης ήταν απόλαυση και ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες γνώσεις με τις οποίες με εφοδιάσατε!

 • Βασιλική Μπότσου

  Καθηγήτρια Αγγλικών και μεταφράστρια.

  Έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και έχοντας ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη μετάφραση στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ, επιθυμώ να εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου και να μαθαίνω νέα πράγματα πάνω στον μεταφραστικό και γλωσσικό κλάδο, γι’ αυτό και σκέφτηκα αμέσως το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση. Με το καταξιωμένο και έμπειρο διδακτικό προσωπικό που διαθέτει και την πολυετή εμπειρία του στην εκπαίδευση μεταφραστών, το κέντρο meta|φραση θεωρώ πως παρέχει όλα τα εφόδια για το επάγγελμα του μεταφραστή και εμβαθύνει σε πολλούς τομείς μέσω των σεμιναρίων εξειδίκευσης που προσφέρει. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης κάποιων σεμιναρίων εξ αποστάσεως το κάνει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

  Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόσφατη παρακολούθηση του σεμιναρίου Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου εξ αποστάσεως, είχα την τύχη να συνεργαστώ με την κ. Λένια Μαζαράκη, η οποία με την εμπειρία της, τις γνώσεις της και τον επαγγελματισμό της με βοήθησε να εξερευνήσω τον τομέα της Επιμέλειας και της Διόρθωσης. Η όλη οργάνωση και μεθοδολογία του σεμιναρίου έκανε τη φοίτησή μου ιδιαίτερα ευχάριστη. Καλύφθηκε μεταξύ άλλων μια ποικιλία κειμένων και είχαμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και το κατάλληλο υλικό, αλλά προπάντων εβδομαδιαία επικοινωνία και ανατροφοδότηση με σκοπό την πλήρη κατανόηση των επιμέρους θεμάτων.

  Επίσης, στο παρελθόν παρακολούθησα και το σεμινάριο Μετάφρασης Κόμικς, με καθηγητή τον κ. Βασίλη Μπαμπούρη, υπό την καθοδήγηση του οποίου είδα μια άλλη πλευρά της μετάφρασης, πιο δημιουργική. Καλύψαμε πολλά μεταφραστικά ζητήματα και είχαμε την απαραίτητη πρακτική εξάσκηση ώστε να εμβαθύνουμε σε αυτό το είδος. Επίσης, η άριστη οργάνωση και η διαδραστικότητα του σεμιναρίου διευκόλυνε την επικοινωνία μας και είναι και αυτός ένας από τους λόγους που προτείνω την παρακολούθηση αυτού του σεμιναρίου.

  Η φοίτησή μου στα σεμινάρια αυτά αποτέλεσε μια πολύ θετική εμπειρία για εμένα και τα συστήνω ανεπιφύλακτα. Σίγουρα πιστεύω πως η meta|φραση θα συμβάλει θετικά στη μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία στον χώρο της μετάφρασης και εύχομαι να συνεχίσει τη λειτουργία της και το πολυετές έργο της με την ίδια επιτυχία όπως σήμερα.

 • Ευγενία Βασιλοπούλου

  Μεταφράστρια, Ιατρός Αναισθησιολόγος
  Κύριοι πελάτες: ORCO, COMMIT, εκδόσεις οξυ, εκδόσεις Διόπτρα.

  Όταν το 2011 αποφάσισα να προσπαθήσω να κάνω μια στροφή στην καριέρα μου και να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μετάφραση, επέλεξα να απευθυνθώ στη meta|φραση και να παρακολουθήσω το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών Εξ Αποστάσεως. Οκτώ χρόνια μετά, χάρις σε εκείνη την εξαιρετική εκπαίδευση, κατάφερα διαδοχικά να παραιτηθώ από το ΕΣΥ, να προσληφθώ ως εσωτερική μεταφράστρια για ιατρικά κείμενα στην EuroGreek Translations Limited και τελικά να γίνω ελεύθερη επαγγελματίας, προτάσσοντας χωρίς φόβο και πάθος την ιδιότητα της μεταφράστριας έναντι αυτής της αναισθησιολόγου ιατρού.

  Η σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ένας πρώην δημόσιος υπάλληλος, πρώην ιδιωτικός υπάλληλος και νυν ελεύθερος επαγγελματίας –πέρα προφανώς από την επάρκειά του στο πεδίο που απασχολείται– είναι η διαχείριση των έργων που αναλαμβάνει, των πελατών του και του χρόνου του. Από την άλλη μεριά, ο όλο κι αυξανόμενος παγκοσμίως επαγγελματικός κλάδος της μετάφρασης αφενός μεν εξελίσσεται ραγδαία τεχνολογικά αφετέρου δε χαρακτηρίζεται από μια συνεχή μεταβολή των απαιτήσεων από τους μεταφραστές, αλλά και από τα μεταφραστικά γραφεία. Πολλά βήματα στη διαδικασία της διεκπεραίωσης ενός μεταφραστικού έργου είτε έχουν αυτοματοποιηθεί είτε έχουν διαμοιραστεί μεταξύ ατόμων που ούτε μιλούν την ίδια γλώσσα ούτε κατοικούν στην ίδια ζώνη ώρας –για να αναφέρουμε λίγα μόνο από αυτά που συμβαίνουν στον θαυμαστό, καινούργιο κόσμο της μετάφρασης!

  Το πρωτοποριακό σεμινάριο Διαχείρισης Μεταφραστικού Έργου (Translation Project Management) που προσφέρει η meta|φραση, με διδάσκοντα τον εξαιρετικό Κώστα Ναδάλη, είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται κανείς για να βάλει τάξη στο ταραγμένο του μυαλό, είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή/και μισθωτός μεταφραστής είτε είναι (ή θέλει να γίνει) διαχειριστής μεταφραστικών έργων. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, ο μεν μεταφραστής έχει αποκτήσει μια πλήρη άποψη του τρόπου με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των μεταφραστικών έργων, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τις αρχές αυτές και στον εαυτό του, ο δε μελλοντικός PM έχει αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια για να αναζητήσει εργασία σε αυτόν τον χώρο. Ο Κώστας Ναδάλης είναι ένας από τους αρτιότερους δασκάλους που έχω συναντήσει ποτέ: γνωρίζει άριστα το αντικείμενο, έχει μεγάλη υπομονή και όρεξη να απαντά σε κάθε είδους απορίες κι έχει τον τρόπο του να παρουσιάζει τις πιο δυσκοίλιες έννοιες ευχάριστα και κατανοητά.

  Είμαι πολύ χαρούμενη που παρακολούθησα αυτό το σεμινάριο, μου έλυσε απορίες που είχα για πολύ καιρό, μου άνοιξε την πόρτα σε μια διαφορετική και σωστότερη διαχείριση των έργων που αναλαμβάνω, καθώς και του χρόνου μου, και με βοήθησε να βελτιώσω τόσο την καθημερινότητα όσο και την παραγωγικότητά μου.

   

   

 • Έλενα Αποστολάκη

  Μεταφράστρια (ελεύθερη επαγγελματίας)

  Όταν είχα δει για πρώτη φορά ότι η meta|φραση προσφέρει σεμινάριο Μετάφρασης Κόμικς, θυμάμαι ότι είχα σκεφτεί πόσο ενδιαφέρον θα ήταν ένα τέτοιο σεμινάριο. Για αυτό και χάρηκα ιδιαίτερα, όταν ενημερώθηκα ότι θα πραγματοποιηθεί φέτος. Το σεμινάριο πέρα από τη θεωρητική βάση, προσφέρει εξαιρετική πρακτική εξάσκηση στη μετάφραση διάφορων ειδών κόμικς, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να έρθουν σε άμεση επαφή με το συγκεκριμένο μέσο και ως αναγνώστες αλλά και ως μεταφραστές. Από μεταφραστικής πλευράς, το σεμινάριο παρέχει σημαντικές πληροφορίες και χρήσιμες οδηγίες για το πώς μπορούν οι μεταφραστές να διαχειριστούν μορφολογικά, χωροταξικά, γλωσσικά και φυσικά μεταφραστικά ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν κατά τη μετάφραση κόμικς. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο με την ομάδα να κάνει πάντα ευχάριστο το κάθε διαδικτυακό μάθημα. Η συνολική εντύπωση είναι ιδιαίτερα θετική και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους/όσες θέλουν να προσεγγίσουν μεταφραστικά (και όχι μόνο!) ένα κάπως πιο «εναλλακτικό» μέσο συγγραφής και οπτικής τέχνης.

 • Μαριάννα Βενάρδου

  Μεταφράστρια – Υποτιτλίστρια

  Κύριοι πελάτες: Visual Data Media Services, ZOO Digital

  Από πολύ μικρή είχα πάρα πολύ καλή σχέση με την μετάφραση εφόσον διάβασα πολλά κλασικά έργα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας σε ελληνική μετάφραση και πάντα με μάγευε η μαεστρία των μεταφραστών στην απόδοση ξένων φράσεων, ιδεών και της κουλτούρας της εκάστοτε χώρας προέλευσης των βιβλίων στα Ελληνικά με τρόπο που άνετα θα με έκανε να νομίζω ότι είναι πρωτότυπα γραμμένα στα Ελληνικά.

  Έτσι μετά την αποφοίτηση μου από την Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ, η φυσική συνέχεια ήταν οι σπουδές στη μετάφραση και γι’ αυτό τον λόγο επέλεξα τη meta|φραση για την παρακολούθηση του σεμιναρίου Υποτιτλισμού εξ αποστάσεως. Μπορεί τελικά οι ουσιαστικές μεταπτυχιακές σπουδές μου να πραγματοποιήθηκαν σε άλλο εκπαιδευτικό ινστιτούτο, αλλά η meta|φραση ήταν και πάλι η πρώτη μου επιλογή για την παρακολούθηση του σεμιναρίου Μετάφρασης Κόμικς.

  Οι γνώσεις και η εμπειρία του εισηγητή, κύριου Μπαμπούρη, πάνω στη μετάφραση των κόμικς ήταν το σημαντικότερο στοιχείο του σεμιναρίου, καθώς παρείχε λεπτομερέστατες εξηγήσεις για κάθε επιλογή μετάφρασης και βοηθούσε τους σπουδαστές να καταλήξουν μόνοι τους στην πιο κατάλληλη εκδοχή. Το υλικό εργασίας κάλυπτε ένα ευρύτατο φάσμα διαφόρων ειδών κόμικς, βοηθώντας τους σπουδαστές να διακρίνουν τη διαφορά στον χειρισμό γλώσσας του ενός είδους από το άλλο και τέλος, ο κύριος Μπαμπούρης έδωσε μία σφαιρικότατη ιδέα για το τι περιέχει το επάγγελμα του μεταφραστή κόμικς.
  Ευχαριστώ πολύ τη σχολή και τον κύριο Μπαμπούρη για την ευκαιρία που μου έδωσαν να διευρύνω τους μεταφραστικούς και επαγγελματικούς μου ορίζοντες.

 • Ισμήνη Τσοχαλή

  Μεταφράστρια

  Επέλεξα τη meta|φραση γιατί προσφέρει χρήσιμα σεμινάρια εξειδίκευσης για κάποιον που έχει εργαστεί με τη γλώσσα και θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του. Παρακολούθησα το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης, όπου συνάντησα κι άλλους ανθρώπους με αγάπη για τη λογοτεχνία και ήρθα σε επαφή με διαφορετικά κι ενδιαφέροντα κείμενα.

  Οι καθηγητές, έμπειροι στη μετάφραση και τη διδασκαλία, μας πρόσφεραν τη μεθοδολογία για να προσεγγίσουμε το κάθε κείμενο και να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερες μεταφραστικές δυσκολίες του. Η φιλική ατμόσφαιρα του μαθήματος άφηνε χώρο για διάλογο και πήρα πολλά από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

  Η ενημέρωση που παρέχεται στο τέλος σχετικά με την αγορά εργασίας σε βοηθά να δεις πιο καθαρά τη μετάφραση ως επάγγελμα και φεύγεις από τη σχολή πιο συνειδητοποιημένος και σίγουρα με περισσότερα εφόδια.

 • Μαρία Βάθη

  Καθηγήτρια Αγγλικών & Μεταφράστρια

  Εργοδότης: Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Ανδρουλάκης)

  Εθελοντική άσκηση στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

  Πριν ακόμη γίνω και επίσημα φοιτήτρια της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ παρακολούθησα την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης που διοργανώνει η meta|φραση. Έμεινα ευχαριστημένη και από την εκδήλωση και από την ενημέρωση όσον αφορά το τι παρέχει η σχολή. Κάποια χρόνια μετά αποφάσισα να παρακολουθήσω το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών (Ελληνικά/Αγγλικά), παρόλο που αρχικά θεωρούσα ότι ίσως να μην μου είναι τόσο απαραίτητο.Τελικά ήταν και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη από το πρόγραμμα. Απαιτητικό, με ύλη πολύ καλά δομημένη και καθηγητές/καθηγήτριες που μαζί με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μεταδίδουν, παρέχουν και τη στήριξη που χρειαστήκαμε όταν είδαμε τι είναι και πώς θα είναι αυτό το επάγγελμα. Ακριβώς ένα χρόνο μετά παρακολούθησα και το Σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης της σχολής. Έμεινα πάλι ικανοποιημένη, αγάπησα ακόμα περισσότερο τη λογοτεχνία και είδα ότι υπάρχουν συνεχώς δυσκολίες και διλήμματα που δεν τα είχα σκεφτεί, και γι’ αυτό χρειαζόμουν όλη αυτή την εκπαίδευση. Είναι προφανές ότι τη meta|φραση τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

 • Μυρτώ Σκαρίπα-Κουκέλλη

  Ιδιότητα: Κειμενογράφος - Μεταφράστρια

  Εργοδότης: COSMOTE TV

  Η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο της μετάφρασης ήταν το 2009, όταν στα πλαίσια μιας πρακτικής άσκησης που έκανα ως φοιτήτρια μου ζητήθηκε να μεταφράσω κάποια δημοσιογραφικά άρθρα. Αν και από τότε συνέχισα να ασχολούμαι περιστασιακά με τη μετάφραση σε ερασιτεχνικό επίπεδο, πήρα τελικά την απόφαση να παρακολουθήσω μια σχετική σχολή και να δω τη μετάφραση ως πιθανή επαγγελματική διέξοδο αρκετά αργότερα, το 2016. Τότε γνώρισα και τον κόσμο της meta|φρασης. Στη σχολή παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών και, στη συνέχεια, το σεμινάριο Υποτιτλισμού. Αυτή μου η επιλογή αποδείχθηκε μια από τις καλύτερες που έχω κάνει μέχρι στιγμής. Αρχικά, όλοι οι καθηγητές είναι εξαιρετικοί μεταφραστές και, καθένας με τον δικό του τρόπο και προσωπικότητα, μου μετέδωσαν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους και την αγάπη τους για τη μετάφραση. Εξίσου σημαντικό είναι και το συνεχές ενδιαφέρον που δείχνουν για τους σπουδαστές τους, ακόμα και μετά την αποφοίτησή τους. Προσωπικά, δεν θα μάθαινα ποτέ για τη θέση στην οποία εργάζομαι τώρα, αν δεν είχα γνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους. Τέλος, τόσο το μονοετές πρόγραμμα, όσο και τα σεμινάρια έχουν μια αρκετά πρακτική προσέγγιση και δίνουν μια ρεαλιστική εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Στη meta|φραση πέρασα μια εξαιρετική χρονιά, γεμάτη δημιουργικότητα, πολλές νέες γνώσεις και άπειρες στιγμές γέλιου με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές μου.

 • Ευφροσύνη Μαρίνου

  Όταν αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματική κατεύθυνση, μετά από εφτά χρόνια στο κυπριακό δημόσιο, εκείνο που γνώριζα ήταν ότι ήθελα θα ασχοληθώ με τις ξένες γλώσσες. Μέσα από το διαδίκτυο βρήκα τη meta|φραση και μετά τη συνάντηση που είχα με τη Διευθύντρια Σπουδών, αποφάσισα να παρακολουθήσω το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών. Η εμπειρία μου στη σχολή ήταν μοναδική και με βοήθησε να αποκτήσω μια σφαιρική εικόνα όσον αφορά τους διαφορετικούς τομείς μετάφρασης, τα μεταφραστικά εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες. Οι καθηγητές μου, Βασίλης, Κωνσταντίνα και Θάλεια, έχουν τεράστια εμπειρία και μου προσέφεραν τις γνώσεις και την καθοδήγηση που χρειαζόμουνα, δεδομένου ότι δεν είχα ασχοληθεί ποτέ πριν με τη μετάφραση. Έχω επίσης παρακολουθήσει το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου, το οποίο είναι εξαιρετικό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Γενικά, η meta|φραση με έφερε κοντά σε έναν καινούργιο κόσμο, στον οποίο ευελπιστώ να υπάρξει και επαγγελματική συνέχεια.

 • Ανδριάνα Μεταξά

  Λάτρης και επισκέπτης του βιβλίου στην καθημερινότητα μου, ρουφούσα το περιεχόμενο μέχρι την τελευταία του σταγόνα! Μέχρι που μια μέρα, χαμένη στις σελίδες ενός ψηφιακού κειμένου, μου γεννήθηκε η ιδέα ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθώ περισσότερο, να γίνω δηλαδή μύστης της όλης ιστορίας του βιβλίου. Άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο και ανακάλυψα το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου

  Έφθασα στη σχολή με ένα μεγάλο ερωτηματικό, αν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών και αν το ίδιο το σεμινάριο θα μπορέσει να καλύψει τις δικές μου μαθησιακές ανάγκες και αναζητήσεις. Έσπρωξα με δισταγμό την πόρτα, ο οποίος γρήγορα μετατράπηκε σε ενθουσιασμό. Μια παρέα γύρω από ένα υπολογιστή κουβέντιαζε χαρούμενη. Γύρισε το βλέμμα της πάνω μου και με έκλεισε μέσα της. Τόσο εγκάρδιο ήταν το καλωσόρισμα της λες και με γνώριζε από καιρό. Έτσι βρέθηκα στην αίθουσα διδασκαλίας να παρακολουθώ μαζί με ένα κοινό, πολύ νεότερο μου, το σεμινάριο. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό!

  Η υπομονή, το μεράκι, οι γνώσεις και η απίστευτη προσπάθεια των διδασκόντων να μας μυήσουν βήμα-βήμα στον κόσμο του βιβλίου, οποιασδήποτε μορφής, με βοήθησαν να αποβάλω τις ανασφάλειές μου και να περιμένω με αμείωτο ενδιαφέρον την κάθε μας νέα συνάντηση, και με ενθουσιασμό να προσπελάσουμε μαζί ένα υλικό μελέτης ποικίλο, πλούσιο και σημαντικό.

  Κάθε λεπτό της εκπαίδευσης ήταν απόλαυση και τα εφόδια που αποκτήθηκαν πολλά και στοχευμένα, μιας και μου επιτρέπουν να προχωρήσω από τη θεωρία στην πράξη χωρίς κανένα ενδοιασμό. Το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου είναι μια ιδανική επιλογή για όλους όσους επιθυμούν να εισχωρήσουν δυναμικά στον επαγγελματικό χώρο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Βενετία και Βασίλη, ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες γνώσεις με τις οποίες με εφοδιάσατε!

 • Χαρά Παντελιού

  Η αγάπη μου για το βιβλιο με οδήγησε να παρακολουθήσω το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Επέλεξα τη meta|φραση λόγω της πολύχρονης πείρας των καθηγητών και της διάρκειας του σεμιναρίου. Είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα τμήμα με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Το αποτέλεσμα: να συνδυαστεί το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

  Το σεμινάριο προσφέρει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο και τη μεθοδολογία για να αναγνωρίζει κανείς και να διαχειρίζεται τις μεταφραστικές δυσκολίες των λογοτεχνικών κειμένων. Κατά τη διάρκειά του, ο σπουδαστής έρχεται σε επαφή με διάφορα λογοτεχνικά είδη κι έτσι του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητές τους. Οι καθηγητές, απαιτητικοί αλλά και προσιτοί, αγαπούν τη μετάφραση και τη διδασκαλία, προωθούν τον δημιουργικό διάλογο μέσα στην τάξη και είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν τις πολύτιμες συμβουλές τους.

  Κωνσταντίνα, Βασίλη και Χαρά, ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο μάθημα!

 • Νίκος Στρατηγάκης

  Το επαγγελματικό μου ενδιαφέρον για την εκδοτική διαδικασία, αλλά και η αγάπη μου για την αγγλόφωνη λογοτεχνία και φιλολογία, με οδήγησαν να παρακολουθήσω το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης κατά την περίοδο 2016-2017. Η επιλογή μου αποδείχτηκε πολύ εύστοχη, καθώς στη meta|φραση πιστεύω πως έκανα το πρώτο βήμα μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας. Οι καθηγητές της σχολής έχουν άρτια επιστημονική συγκρότηση αλλά και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, ενώ τα προγράμματα σπουδών καλύπτουν όλο το φάσμα του εκάστοτε αντικειμένου. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση μιας ρεαλιστικής προετοιμασίας για την αγορά εργασίας. Ακόμη, η ατμόσφαιρα στη σχολή αποδείχτηκε ιδιαίτερα φιλική κι ευχάριστη, πράγμα που σαφώς βοήθησε την εκπαιδευτική διαδικασία και άφησε ωραίες αναμνήσεις. Ζώντας σε μια εποχή γενικευμένης οικονομικής κι εργασιακής αβεβαιότητας, η γνώση που αποκόμισα στη σχολή με όπλισε με την αισιοδοξία του ανθρώπου που ξέρει ότι έχει γερές βάσεις για ένα καλό ξεκίνημα.

 • Μπέττυ Σαβούρδου

  Συντάκτρια ειδήσεων
  Εργοδότης: ΕΡΤ ΑΕ

  Με αφορμή την αγάπη μου για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, αποφάσισα να παρακολουθήσω το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης στη meta|φραση. Είχα ήδη διαπιστώσει το επίπεδο των σπουδών στη σχολή έχοντας παρακολουθήσει το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου, όπως και το σεμινάριο Υποτιτλισμού. Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης φοίτησής μου, οι έμπειροι καθηγητές με μύησαν βήμα βήμα στη λογοτεχνική μετάφραση, ένα είδος ιδιαίτερα απαιτητικό. Με μέθοδο και μεράκι, με όπλισαν με σημαντικά εφόδια για το πώς αναμετριέται κάποιος με το ξένο κείμενο, τη μητρική του γλώσσα, τα όρια και τις αδυναμίες του. Το ίδιο πολύτιμες, όμως, ήταν και οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει «εκεί έξω», με οδηγίες για τα πρώτα βήματα του επαγγελματία μεταφραστή στην αγορά εργασίας.

 • Ματίνα Χατζηγιάννη

  Καθηγήτρια ξένων γλωσσών, μεταφράστρια, επιμελήτρια
  Ασκούμενη στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

  Η εμπειρία μου από τη φοίτηση στη meta|φραση ήταν άκρως θετική. Ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσα: μια πρακτική προσέγγιση της μετάφρασης.

  Στο πλαίσιο του Μονοετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης Μεταφραστών μεταφράζαμε σε κάθε μάθημα. Τα κείμενα κάλυπταν πολλά γνωστικά αντικείμενα, πράγμα που με βοήθησε να καταλάβω ποιο είδος μετάφρασης πραγματικά με ενδιαφέρει.

  Λίγο καιρό μετά παρατηρώ πως δεν έχω ξεχάσει όσα διδάχτηκα και πως με βοηθούν πολύ στη δουλειά μου.

 • Βαγγέλης Κατσιφός

  Καθηγητής ξένων γλωσσών - μεταφραστής
  Εργοδότης: Εκδόσεις Perugia

  Αποφάσισα να παρακολουθήσω το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών ενώ ασκούσα ήδη το επάγγελμα του μεταφραστή, γιατί πιστεύω ότι οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν τη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών και τη διά βίου εκπαίδευση.

  Η επιλογή μου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη σχολή meta|φραση αποδείχθηκε σωστή, καθώς απέκτησα νέες γνώσεις που μου ήταν απαραίτητες, ειδικά όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες και στα μεταφραστικά εργαλεία. Το πιο σημαντικό κέρδος μου, όμως, είναι ότι, οι νέες γνώσεις που απέκτησα με βοήθησαν να αξιολογήσω και να βελτιώσω τις μεταφραστικές μου δεξιότητες.

  Επίσης, καθώς μέχρι τώρα η γλώσσα εργασίας μου ήταν αποκλειστικά τα ιταλικά, αυτή η μαθησιακή μου εμπειρία με βοήθησε να προσθέσω ακόμη μία γλώσσα εργασίας στο βιογραφικό μου, τα αγγλικά.

 • Μαρία Μουντοκαλάκη

  Μεταφράστρια
  Κύριοι πελάτες: Εκδόσεις Οξύ, ιδιώτες συγγραφείς

  Στη meta|φραση παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, το σεμινάριο Υποτιτλισμού, όπως επίσης και το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Χάρη στο τελευταίο, πήρα το βάπτισμα του πυρός, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να μεταφράσω ένα μυθιστόρημα.

  Η meta|φραση με βοήθησε ν' αντιληφθώ σε βάθος τις λειτουργίες της γλώσσας και το πώς αυτές καθορίζουν την ποιότητα της δουλειάς του μεταφραστή. Οι καθηγητές, με τη γνώση και τη μακρόχρονη εμπειρία τους πάνω στο αντικείμενο, διευκολύνουν τους σπουδαστές να γνωρίσουν εκ των έσω τους μηχανισμούς της μετάφρασης.

  Ταυτόχρονα, τους προετοιμάζουν πλήρως για ό,τι πρόκειται ν' αντιμετωπίσουν μετά την έξοδό τους από τη σχολή. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία μού έδωσαν το θάρρος να δω τη μετάφραση σαν επάγγελμα κι όχι απλώς σαν χόμπι.

 • Χριστίνα Νικητοπούλου

  Μεταπτυχιακή φοιτήτρια (MA in Translation στο Πανεπιστήμιο του Surrey)
  Ασκούμενη μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

  Όταν ξεκίνησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών ήξερα απλώς ότι λάτρευα τις ξένες γλώσσες. Όταν ολοκλήρωσα το πρόγραμμα ήξερα ότι λάτρευα και τη μετάφραση.

  Ο κάθε καθηγητής, με το δικό του προσωπικό τρόπο και πολύ μεράκι, μας μετέδωσε τις πλούσιες γνώσεις και τη σημαντική εμπειρία του, προσφέροντας παράλληλα στήριξη και καθοδήγηση. Στη meta|φραση έμαθα πώς να προσεγγίζω μια ευρεία γκάμα κειμένων και να αντιμετωπίζω μεθοδικά τις μεταφραστικές τους δυσκολίες. Και τα δύο αυτά στοιχεία μού φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμα μετέπειτα, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών.

  Επίσης, μέσω της σχολής, πραγματοποίησα μαθητεία σε μεταφραστικό γραφείο, όπου μπόρεσα να χρησιμοποιήσω σε επαγγελματικό περιβάλλον τις γνώσεις που απέκτησα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και να εξοικειωθώ με τα ευρωπαϊκά κείμενα.

 • Άννα Παπαστεργίου

  Μεταφράστρια

  Η ενασχόλησή μου με την μετάφραση ήταν τελείως ερασιτεχνική, πάντοτε όμως μου προξενούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς οι γλώσσες αποδίδουν η καθεμία με τον τρόπο της τα ίδια νοήματα. Στην αναζήτηση μιας νέας επαγγελματικής σταδιοδρομίας, μετά από τις σπουδές μου στην κλασική φιλολογία και την απασχόλησή μου στον χώρο των μουσείων και της τέχνης, η μετάφραση βρέθηκε πάλι μπροστά μου. Αποφάσισα λοιπόν να επενδύσω σε ένα πρόγραμμα μεταφραστικών σπουδών. Στη meta|φραση με κέρδισαν ο επαγγελματισμός των διδασκόντων και η σοβαρότητα απέναντι στο αντικείμενό τους ήδη από την πρώτη συνέντευξη με την Κωνσταντίνα. Έχοντας πλέον ολοκληρώσει το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, έχω μόνο θετικές εντυπώσεις που συμπληρώνουν την αρχική μου εικόνα για τη σχολή. Ήταν ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα απαιτητικό, που κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων, δίνοντάς μου την ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε διαφορετικά είδη κειμένων. Οι διδάσκοντες, συνεπείς στις υποσχέσεις τους, με εφοδίασαν με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσω να βγω και να δοκιμαστώ στην πραγματική αγορά εργασίας. Η αγάπη τους για τη μετάφραση είναι μεταδοτική, καθώς μέσα στους μελλοντικούς μου στόχους είναι να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο εξειδίκευσης και να μπορέσω να διευρύνω τις γνώσεις μου πάνω στην μετάφραση.

 • Διονυσία Μαρίνου

  Μεταφράστρια
  Κύριος πελάτης: Εκδόσεις Οξύ

  Στη meta|φραση βρέθηκα το 2008, μετά από την απόφασή μου να ασχοληθώ με... τη μετάφραση. Στη σχολή παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, καθώς και το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

  Το 2010 μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω τα πρώτα μου βήματα στην αγορά εργασίας, με τη μετάφραση ενός μυθιστορήματος. Η σχολή, με τα απαιτητικά και πλήρως καταρτισμένα προγράμματα σπουδών της, παρέχει στο σπουδαστή όλα τα απαραίτητα εφόδια για την είσοδό του στο επάγγελμα της μετάφρασης.

  Το γνωστικό επίπεδο των καθηγητών είναι άριστο! Οι ίδιοι φροντίζουν να δώσουν σε μεγάλο βαθμό μια ρεαλιστική εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν έξω, μακριά από το ασφαλές περιβάλλον της τάξης.

  Τα δύο αυτά στοιχεία, κατά τη γνώμη μου, βοηθούν καθοριστικά αυτόν που θα αποφασίσει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

  Ο σπουδαστής φεύγει από τη σχολή χωρίς αυταπάτες, αλλά με μεράκι, πάθος και αγάπη για το αντικείμενο της μετάφρασης, ακριβώς έτσι όπως του τα μετέδωσαν οι καθηγητές του.

 • Φραντζέσκα Ξαγοράρη

  Μεταφράστρια, επιμελήτρια
  Εργοδότης: ORCO / Κύριοι πελάτες: COM, ORCO, PASPARTU, Εκδόσεις ΟΞΥ.

  Στη meta|φραση παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών και το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης, καθώς και ορισμένα από τα σεμινάρια εξειδίκευσης της σχολής (Υποτιτλισμός και SDL Trados Studio).

  Από το 2006 που αποφοίτησα από τη σχολή ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μετάφραση, ξεκινώντας επαγγελματική συνεργασία ως εσωτερική μεταφράστρια και επιμελήτρια στη μεταφραστική εταιρεία όπου ολοκλήρωσα την πρακτική άσκηση που προσέφερε η σχολή. Παράλληλα, ασχολούμαι και με τη μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων.

  Σήμερα συνεργάζομαι με 3 μεταφραστικές εταιρείες ως ελεύθερη επαγγελματίας, στη μια εκ των οποίων εργάζομαι ως συμβασιούχος εσωτερική μεταφράστρια.

  Σίγουρα η φοίτησή μου στη meta|φραση με βοήθησε πάρα πολύ να κάνω τα πρώτα μου βήματα στο χώρο, καθώς, εκτός από τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις όσον αφορά τη θεωρία και την τεχνική της μετάφρασης, μου προσέφερε πολλές ευκαιρίες και πλήρη καθοδήγηση για την έναρξη επαγγέλματός μου, το ξεκίνημά μου, αλλά και για την μετέπειτα εξέλιξή μου στο χώρο.

 • Νίκος Κάτρης

  Μεταφραστής
  Κύριοι πελάτες: Orco, EL-Translations, Concept Translations, Commit, Languagewire.

  Το σεμινάριο Τοπικής Προσαρμογής Ιστότοπων και Λογισμικού που παρακολούθησα στη meta|φραση μου πρόσφερε ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων πάνω στον τομέα της τοπικής προσαρμογής, της χρήσης μεταφραστικών εργαλείων και της αξιοποίησης της τεχνολογίας στη μεταφραστική διαδικασία, ενώ κέντρισε το ενδιαφέρον μου για το γνωστικό αυτό πεδίο.

  Παράλληλα, οι συμβουλές των έμπειρων καθηγητών με εξόπλισαν με τα εφόδια που είναι απαραίτητα για την είσοδο και την εξέλιξή μου στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

 • Νίκος Κούτρας

  Μεταφραστής - Επιμελητής
  Κύριοι πελάτες: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

  Έχοντας σπουδάσει ένα αντικείμενο το οποίο οι περισσότεροι θα θεωρούσαν χόμπι, αποφάσισα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στη μετάφραση, θεωρώντας ότι ο χώρος είναι πολλά υποσχόμενος από άποψη επαγγελματικής αποκατάστασης.

  Στη meta|φραση έμαθα πολλά και χρήσιμα πράγματα, κυρίως όμως πώς ο μεταφραστής διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των θεωρητικών και άλλων ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τη μετάφραση και της ανάγκης να γίνει η εργασία αυτή πηγή βιοπορισμού.

  Οι καθηγητές της σχολής είναι ενημερωμένοι για την αγορά, εξοικειωμένοι με τη θεωρία, την πρακτική και τις τεχνολογίες της μετάφρασης και πραγματικά ενδιαφέρονται για την ενσωμάτωση των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας.

 • Χρύσα Παναγιωτοπούλου

  Μεταφράστρια

  Θέλοντας να αποκτήσω νέες δεξιότητες και να αναβαθμίσω τις μεταφραστικές υπηρεσίες που προσφέρω, αποφάσισα να επιστρέψω στα θρανία και να παρακολουθήσω το σεμινάριο για το SDL Trados Studio Pro και στη συνέχεια το σεμινάριο εξειδίκευσης Ιατρική μετάφραση και ορολογία.

  Στη meta|φραση με εντυπωσίασε τόσο η πολύ καλή οργάνωση όσο και το πλούσιο υλικό πάνω στο οποίο εργαστήκαμε, ενώ εκτίμησα ιδιαίτερα τον επαγγελματισμό, τη συνεχή υποστήριξη και το ειλικρινές ενδιαφέρον των δασκάλων μας.

  Η Ευγενία Βασιλοπούλου και ο Βασίλης Μπαμπούρης μοιράστηκαν τόσο πρόθυμα μαζί μας γνώσεις, εμπειρία, τεχνικές και μικρά μυστικά για αποδοτικότερη εργασία και με τη θετική τους διάθεση μετέτρεψαν το απαιτητικό έργο μας σε μια πολύ ευχάριστη ενασχόληση. Σας ευχαριστώ πολύ!

 • Σοφία Σεμπέπου

  Καθηγήτρια αγγλικών

  Το σεμινάριο Ιατρική μετάφραση και ορολογία ήταν άριστο από όλες τις απόψεις. Μας εξοικείωσε με τους τρόπους προσέγγισης των διαφορετικών ειδών των ιατρικών κειμένων.

  Η διδάσκουσα, κυρία Βασιλοπούλου Ευγενία, ήταν άψογη επαγγελματίας, καθηγήτρια και αρωγός στην προσπάθειά μας να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Η εμμονή της στη λεπτομέρεια, η καλή της διάθεση καθώς και το γεγονός ότι ήταν διαθέσιμη για επίλυση αποριών εντός και εκτός μαθήματος ήταν συντελεστικοί παράγοντες επιτυχίας.

  Το τμήμα, αν και ιδιαίτερα ανομοιογενές από πλευράς επαγγελματικών ειδικοτήτων, λειτούργησε άψογα, καθώς οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας συνεργάζονταν αποτελεσματικά με τους εκπαιδευτικούς-μεταφραστές αλληλοσυμπληρώνοντας τις γνώσεις τους.

  Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι στην Ελλάδα της γενικότερης κρίσης υπάρχουν εισηγητές σεμιναρίων και εκπαιδευόμενοι που δεν συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο από το τέλειο. Ευχαριστούμε πολύ Βασίλη, Ευγενία και Βαλεντίνη για όλα.

 • Γεώργιος Αναγνώστου

  Μεταφραστής
  Κύριος πελάτης: Paspartu

  Αποφάσισα να παρακολουθήσω το σεμινάριο Επάγγελμα: Μεταφραστής, επειδή η μόνιμη επαγγελματική μου ενασχόληση με τη μετάφραση είναι πρόσφατη και προέρχομαι από ένα επαγγελματικό περιβάλλον τελείως διαφορετικό από αυτό της ελεύθερης αγοράς.

  Συνεπώς, εκτός από τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απέκτησα στη σχολή, παρακολουθώντας το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών εξ Αποστάσεως, το σεμινάριο Τεχνική μετάφραση και ορολογία και το σεμινάριο για τη χρήση του SDL Trados Studio, το σεμινάριο Επάγγελμα: Μεταφραστής μου πρόσφερε απαραίτητες και ωφέλιμες γνώσεις για την επαγγελματική μου οργάνωση και προώθηση.

  Η Ειρήνη ήταν άριστη ως εκπαιδεύτρια, ευγενική, με φιλική και συναδελφική διάθεση και πάντα πρόθυμη να απαντήσει στις απορίες μας. Η εμπειρία της, που τη μοιράστηκε μαζί μας, ήταν πολύ διδακτική και, προσωπικά, έλυσα πολλές απορίες που είχα από πριν και πολλές περισσότερες που μου δημιουργήθηκαν στην πορεία του σεμιναρίου.

  Κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του σεμιναρίου τόσο από αυτούς που σκέφτονται να εισέλθουν στο μεταφραστικό στίβο όσο και από αυτούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτόν. Η γενική εικόνα του σεμιναρίου ήταν άριστη και αξίζουν συγχαρητήρια στη σχολή για την οργάνωση και τη διεξαγωγή του.

 • Δώρα Τσιλιπάνου

  Παρακολούθησα το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου στη meta|φραση.

  Τόσο η Βενετία, που είναι η βασική εισηγήτρια του σεμιναρίου, όσο και ο Βασίλης, που μας παρέδωσε κάποια εξειδικευμένα μαθήματα για τα εργαλεία της επιμέλειας, διακρίνονται για την πολυετή εμπειρία τους επί των ποικίλων θεματικών που συστήνουν τα ζητήματα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένου.

  Ως εκ τούτου και με την εμβριθή γνώση τους, συνέβαλαν καταλυτικά στο «ξεκλείδωμα» καίριων τεχνικών προσέγγισης, ικανών να μας προσφέρουν μια νέα ώθηση στη διαχείριση των απαιτητικών ζητημάτων της επιμέλειας.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, συστήνω ανεπιφύλακτα την επιλογή του εν λόγω σεμιναρίου σε κάθε ενδιαφερόμενο/η, που αναζητά μια άρτια προσέγγιση στις συγκεκριμένες θεματικές.

 • Χριστιάνα Σμυρνιώτη

  Μεταφράστρια

  Εργαζόμενη ως μεταφράστρια αισθάνθηκα πολλές φορές ότι η έλλειψη γνώσεών μου σχετικά με την επιμέλεια και τη διόρθωση κειμένου με καθυστερούσε, με έφερνε προ διλημμάτων ή μου προκαλούσε μια ανασφάλεια σχετικά με κάποιες επιλογές μου. Πλέον είμαι πεπεισμένη ότι οποιοσδήποτε ασχολείται με τον γραπτό λόγο μπορεί να ωφεληθεί από το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου, γιατί από μια άποψη όλοι επιμελούμαστε εμπειρικά τα κείμενά μας πριν τα θέσουμε σε κοινή θέα, χωρίς όμως να έχουμε κατά νου μια πιο δομημένη μεθοδολογία. Το σεμινάριο ήταν πέραν των προσδοκιών μου κατατοπιστικό στα πρακτικά θέματα περί επιμέλειας και διόρθωσης, αλλά αυτό που απόλαυσα ακόμα περισσότερο ήταν οι έντονες  συζητήσεις περί του θέματος, η ανταλλαγή ποικίλων απόψεων και γενικότερα το μπρεϊνστόρμινγκ (για να μην πω κατιδεασμός κι ανοίξω συζητήσεις) γύρω από θέματα γραμματικά, γλωσσικά, κοινωνιογλωσσολογικά, συνεργασίας, ακόμα και πολιτικά (πάντα σε σχέση με τη γλώσσα, την επιμέλεια και τον ευρύτερο χώρο). Η αγαπημένη μας Βενετία, η εισηγήτρια του σεμιναρίου, φρόντιζε να πυροδοτεί ευγενικά τέτοιες εποικοδομητικές συζητήσεις αφού έφερνε πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό και πρότεινε διαρκώς προβληματισμούς προς ανάλυση, με αποτέλεσμα να κλονίζονται κάποιες φορές οι παγιωμένες μας απόψεις και να δούμε, τελικά, την επιμέλεια πιο σφαιρικά και σε όλες της τις διαστάσεις.  Εν ολίγοις, ανυπομονούσα κάθε φορά να πάω στο μάθημα γιατί ήταν διαφωτιστικό και νευρώδες, σε κλίμα φιλικό και ευχάριστο.  Έχοντας παρακολουθήσει και το σεμινάριο Υποτιτλισμού στη meta|φραση μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για το υψηλό επίπεδο της σχολής και την υποστήριξη που προσφέρει στους σπουδαστές της.

 • Θανάσης Καραβασίλης

  Αρθρογράφος, Επιμελητής
  Κύριοι πελάτες: Έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις υπό την αιγίδα των Guardian Syndication, The Press Association, The Telegraph Syndication κ.ά.

  Σκεφτείτε τι νομίζετε ότι ξέρετε για το επάγγελμα του επιμελητή και του μεταφραστή. Ό,τι μπορεί να έχετε ακούσει από φίλους, από την τηλεόραση και ό,τι έχετε δει σε σειρές και ταινίες. Είμαι σίγουρος ότι αν δεν έχετε ήδη σχέση με το αντικείμενο ίσως να σας φαίνεται εύκολη, βατή δουλειά. Κάτι σαν τις πανελλήνιες ένα πράγμα: αν έχεις πρόγραμμα θα είναι μια ξεκούραστη ενασχόληση χωρίς πολύ κόπο και βάσανα. Και το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις την γλώσσα στην οποία θα δουλέψεις, σωστά;

  Λάθος.

  Η επιμέλεια και η μετάφραση δεν είναι μια απλή, εύκολη δουλειά η οποία μπορεί να γίνει χωρίς καμία εξειδίκευση. Χρειάζεται σωστή καθοδήγηση και εξοικείωση με τις μεταφραστικές δυσκολίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να λυθούν. Χρειάζεται ανοιχτό μυαλό και αγάπη για τις λέξεις και την γλώσσα. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο μεταφράζω και στο μεταφράζω σωστά. Είναι διαφορετικό το να ξέρεις τον λόγο που πρέπει να αλλάξεις μια αναφορική πρόταση και διαφορετικό απλά να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι διαφορετικό να ξέρεις γιατί δεν πρέπει να μεταφράσεις την έκφραση "he was hit with a bat" ως "χτυπήθηκε με μια νυχτερίδα" και διαφορετικό να το κάνεις επειδή απλά το λέει το Google Translate.

  Αν θες πραγματικά να ακολουθήσεις το επάγγελμα του μεταφραστή, πήγαινε μια βόλτα από τη meta|φραση και άσε τον Βασίλη και την Κωνσταντίνα να σου δείξουν τι μπορούν να σου προσφέρουν τα προγράμματά τους.

  Αν είναι να το κάνεις, τουλάχιστον κάνε το σωστά.

 • Χριστίνα Ηλία

  Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

  Γνώρισα τη σχολή meta|φραση το 2014, όταν είχα μόλις αποφοιτήσει από την Αγγλική Φιλολογία. Παρακολούθησα τα σεμινάρια Υποτιτλισμός και Μετάφραση Παιδικής Λογοτεχνίας, τα οποία με εντυπωσίασαν και με εισήγαγαν σε έναν διαφορετικό κόσμο.

  Έτσι οδηγήθηκα να παρακολουθήσω μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπου φοιτώ έως σήμερα. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι οι καθηγητές με την αγάπη τους και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους παρουσιάζουν τη μετάφραση και από τις δύο όψεις.

  Εκτιμώ ιδιαίτερα τις επαγγελματικές συμβουλές που μας έδωσαν καθώς και τις στρατηγικές επίλυσης μεταφραστικών δυσκολιών. Κατάλαβα ότι η μετάφραση δεν είναι «παιχνιδάκι», μα αντιθέτως μια διαδικασία που απαιτεί πολλές γνώσεις αλλά και ταλέντο.

  Την συνιστώ όμως ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται, γιατί σύντομα θα ανακαλύψει ότι ο καλός μεταφραστής είναι ουσιαστικά ένας μικρός «μάγος», ένας αφανής ήρωας που φέρνει δύο διαφορετικούς πολιτισμούς εγγύτερα.

 • Κάτια Σαμπαθιανάκη

  Freelancer μεταφράστρια με ειδίκευση σε νομική, οικονομική, ΕΕ, business/marketing και γενική ιατρική ορολογία.
  Πελάτες: ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Elchema, Goldstar Aviation, ORCO, Wellenwide, Biopolitics International Organization.

  Θα σας πάω πίσω στον χρόνο. Πριν από πολλά χρόνια (δεν αναγράφω ακριβή αριθμό για να μην εκτεθούμε) γνώρισα τον Βασίλη Μπαμπούρη σε μια μεζεδοσυνάντηση μεταφραστών κάπου στην Πλάκα και ανταλλάξαμε όμορφες κουβέντες και απόψεις για τον κλάδο. Έκτοτε οι δρόμοι χώρισαν, ένεκα οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, όμως πάντα είχα υπόψη μου τα πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας που διαθέτει η meta|φραση καθώς και την εξαιρετική εικόνα που έχει δημιουργήσει στους συναδέλφους, στις Ενώσεις και στους πελάτες της μεταφραστικής αγοράς, τόσο ο ίδιος με τον χαρακτήρα του, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό της σχολής.

  Μετά από χρόνια υψηλών ταχυτήτων freelancing, αλλά και διάφορα εμπόδια, χρονίζουσες υποχρεώσεις, ειδικεύσεις σε άλλους χώρους και λοιπούς περιορισμούς, που ταλανίζουν την ενήλικη ζωή μας, έφτασε το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 όπου αποφάσισα ότι επιτέλους μου αξίζει να παρακολουθήσω το σεμινάριο Διαδοχικής Διερμηνείας, το οποίο διδάσκει η παλιά συμμαθήτρια, συμφοιτήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου και συνάδελφος Κατερίνα Σαρατσιώτη. Και δεν έπεσα έξω!

  Το σεμινάριο ήταν άρτια οργανωμένο, με τρόπο φιλικό μα πάνω από όλα αγχολυτικό. Ήταν εκείνη η ώρα της εβδομάδας που εξασφάλιζα για τον εαυτό μου (a little Me Time που λέμε και στο χωριό μου), μαθητεύοντας στην πρακτική τήρησης σημειώσεων, συμβόλων, ασκήσεων μνήμης και διερμηνείας.  Αν και είχα μια σχετική εμπειρία από διερμηνεία συνοδείας στο παρελθόν, χάρη στον διδακτικό επαγγελματισμό της Κατερίνας κατάφερα να αφήσω για λίγο τον μεταφραστή που κατοικεί εντός μου (δική της διάγνωση!) και να δω τον προφορικό λόγο με τα μάτια ενός διερμηνέα.
  Τέλος, πριν ολοκληρωθεί το σεμινάριο είχα την τιμή και την ευκαιρία να συνεργαστώ στο πλαίσιο διαδοχικής διερμηνείας με τον Διεθνή Οργανισμό Βιοπολιτικής (International Organization of Biopolitcs).

  Το μήνυμα μου προς συναδέλφους, οιονεί διερμηνείς ή εραστές των γλωσσών: ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!

  meta|φραση, ευχαριστώ πολύ! 

   

 • Τζώρη Βασιλική

  Μεταφράστρια
  Εργοδότης: ORCO A.E.
  Κύριοι πελάτες: ORCO, Lexicon, LTES

  Αν και το πέρασμά μου από τη meta|φραση ήταν σύντομο, καθώς παρακολούθησα δύο από τα σεμινάρια εξειδίκευσης της σχολής, θεωρώ ότι ήταν απόλυτα καθοριστικό για την είσοδο και τη μετέπειτα πορεία μου στον επαγγελματικό χώρο της μετάφρασης.

  Έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το σεμινάριο Διαδοχικής Διερμηνείας, το οποίο αποτέλεσε μια πολύ καλή εισαγωγή σε αυτόν τον τόσο διαφορετικό και ενδιαφέροντα χώρο και μάλιστα πολύ σύντομα μετά την ολοκλήρωσή του, είχα και την ευκαιρία να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτή.

  Η σχολή αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όλους όσοι θέλουν να εξοικειωθούν και να εισέλθουν στο χώρο της μετάφρασης ή να καλύψουν απλώς τα κενά που έχει αφήσει η έως τώρα εκπαίδευσή τους, σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους που διαθέτουν σοβαρές γνώσεις, πολύτιμες εμπειρίες και αμέριστη διάθεση να τις μεταδώσουν.

 • Γνώμες αποφοίτων

  Prospectives1

  Η meta|φραση απολαμβάνει τη φήμη της καλύτερης σχολής εκπαίδευσης μεταφραστών στην Ελλάδα και οι απόφοιτοί μας έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας έναντι των αποφοίτων άλλων σχολών. Αυτό το πιστοποιούν και τα σχόλια των αποφοίτων μας:

 • Κατερίνα Καναλουπίτη

  Υπάλληλος ΔΕΣΦΑ

  Η επαφή μου με τη σχολή ξεκίνησε όταν παρακολούθησα το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών εξ Αποστάσεως, το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία ν' ανακαλύψω τον κόσμο της Μετάφρασης. Στη συνέχεια το σεμινάριο Τεχνικής Μετάφρασης και Ορολογίας μου πρόσφερε εξειδίκευση σε τεχνικά κείμενα ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι με περισσότερη ευκολία την τεχνική ορολογία στο αντικείμενο ενασχόλησής μου. Η καθοδήγηση, η μεθοδικότητα και οι συμβουλές του καθηγητή ήταν πολύτιμα εφόδια για να μπορώ ν' ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις της μετάφρασης εξειδικευμένων κειμένων και μου έδωσε κίνητρο για περαιτέρω βελτίωση στον τομέα της Μετάφρασης. Θεωρώ ότι αυτό το σεμινάριο είναι ιδανικό για ανθρώπους που θέλουν να ειδικευτούν στη μετάφραση επιστημονικών και τεχνολογικών κειμένων και το εκπαιδευτικό προσωπικό που το διδάσκει είναι πλήρως καταρτισμένο και αφοσιωμένο στο αντικείμενο της Μετάφρασης.

 • Κωνσταντίνος Μπασούρης

  Δημόσιος υπάλληλος
  Μεταπτυχιακός φοιτητής εγκληματολογίας

  Η πρώτη μου επαφή με το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών, meta|φραση, πραγματοποιήθηκε εντελώς τυχαία το καλοκαίρι του 2015 μέσω διαδικτύου. Πάντα με γοήτευε το συγκεκριμένο αντικείμενο και, καθώς η παρουσίαση της δομής και λειτουργίας της σχολής στην ιστοσελίδα ήταν άψογη, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τη γραμματεία και κλείσαμε ραντεβού για ενημέρωση. Μετά από μια πλήρη και λεπτομερή παρουσίαση του αντικειμένου σπουδών στο Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, καθώς και των δυνατοτήτων για μετεκπαίδευση και εξειδίκευση, προχώρησα στη διαδικασία της εγγραφής χωρίς δεύτερη σκέψη.

  Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μας είχαμε τη συνεχή υποστήριξη των καθηγητών μας, Βασίλη, Κωνσταντίνας και Θάλειας, και την παροχή υλικοτεχνικών μέσων για διευκόλυνση της παρακολούθησης και περάτωσης του έργου μας, καθώς και τη διαρκή και έγκαιρη ενημέρωση από τα παιδιά που εργάζονται στη γραμματεία της σχολής, τον Τάσο και την Βαλεντίνη. Λεξικά, γλωσσάρια, ηλεκτρονικά μέσα, μεθοδολογικά εργαλεία ήταν όλα στη διάθεσή μας. Πάντα ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της μετάφρασης, οι καθηγητές μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους απλόχερα, αλλά κυρίως με τη μεταδοτικότητά τους και την αγάπη για το αντικείμενό τους, ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον, αλλά και την περιέργεια να ψάξουμε και να ασχοληθούμε περισσότερο, εκτός του πλαισίου των προβλεπόμενων εργασιών.

  Η μονοετής φοίτηση πραγματοποιήθηκε σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον, που από την πρώτη στιγμή μας έκανε να αισθανθούμε άνετα. Το πλέον ουσιώδες είναι ότι γνώρισα και συναναστράφηκα με αξιόλογους ανθρώπους, που έδωσαν έμφαση στην προσωπικότητα του καθενός μας ξεχωριστά με την παροχή συμβουλών και σε ατομικό επίπεδο πέραν του καθαρά ακαδημαϊκού, καθώς έκριναν και παρείχαν τις καθοδηγήσεις τους βάσει των κλίσεων και δυνατοτήτων του κάθε φοιτητή.

  Εν κατακλείδι, θεωρώ πως το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών είναι ένα πρόγραμμα σπουδών υψηλού επιπέδου, που παρέχει ισχυρές βάσεις για την πρώτη επαφή με την συγκεκριμένη επιστήμη. Η εικόνα, αλλά και η εντύπωση που είχα για το τι είναι η μετάφραση, άλλαξαν ριζικά, καθώς συνεχώς ανακάλυπτα και εξακολουθώ να ανακαλύπτω πτυχές της επιστήμης αυτής, που δεν μπορούσα πριν να φανταστώ. Είναι ένας κόσμος πολυποίκιλος και συναρπαστικός, συνεχώς εξελισσόμενος, με πολλές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές. 

  Το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών με βοήθησε να αποκτήσω σφαιρικότερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την συγκεκριμένη επιστήμη, είναι απαιτητικό ως προς την απαιτούμενη αφιέρωση χρόνου, όχι όμως και ακατόρθωτο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν και να ανακαλύψουν τα πολλά και ενδιαφέροντα μονοπάτια της μετάφρασης.

 • Βασίλης Γιαννόπουλος

  Μεταφραστής

  Θέλοντας να αποκτήσω μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο της μετάφρασης, θεώρησα το σεμινάριο Mετάφρασης Kόμικς ως την ιδανική επιλογή, δεδομένης της αγάπης μου για την 9η τέχνη. 

  Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, μέσα από την εξάσκηση με διαφορετικά είδη κόμικ, μελετήσαμε τις τεχνικές ιδιαιτερότητες του μέσου, όπως ο περιορισμένος χώρος και η σύνδεση κειμένου και εικόνας και πώς τις αντιμετωπίζουμε. Παράλληλα ασχοληθήκαμε με τη μετάφραση ενός ελληνικού κόμικ προς τα αγγλικά ενώ είχαμε μια σύντομη επαφή με την επιμέλεια, αποκτώντας έτσι πιο σφαιρική άποψη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας μεταφραστής κόμικς.

  Ο Βασίλης, ως εισηγητής του σεμιναρίου, πέρα από την καθοδήγησή του κατά τη μεταφραστική διαδικασία, μας πρόσφερε πολύτιμες συμβουλές για την εκδοτική πραγματικότητα των κόμικς στην Ελλάδα.

  Από όλες τις απόψεις, το σεμινάριο υπήρξε μια άκρως επιμορφωτική και διασκεδαστική εμπειρία που με βοήθησε να συνειδητοποιήσω την αγάπη μου για τη μετάφραση και την ανάγκη να ασχοληθώ περαιτέρω με αυτή.

 • Χριστίνα Γαρεδάκη

  Όταν μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στον τραπεζικό τομέα αποφάσισα να ασχοληθώ πλέον με τη μετάφραση σε μόνιμη βάση (πριν από πολλά χρόνια είχα συνεργαστεί περιστασιακά με  φίλη επαγγελματία μεταφράστρια), βρέθηκα στην ανάγκη να διαλέξω μια σχολή που θα μου έδινε όχι μόνο τα καλύτερα δυνατά θεωρητικά εφόδια, αλλά και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάσκηση στο αντικείμενο της μετάφρασης από αγγλικά σε ελληνικά και αντίστροφα, και last but not least, πολύτιμες συμβουλές και καθοδήγηση για την ένταξή μου στην επαγγελματική αρένα. Όλα αυτά τα βρήκα και με το παραπάνω στo Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση, όπου παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών. Βρήκα επίσης καθηγητές με μεγάλη επαγγελματική και διδακτική εμπειρία, μεράκι και μεγάλες δόσεις χιούμορ, που έκαναν τις διδακτικές ώρες να κυλούν με ζωντάνια και ενδιαφέρον, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος του (πολύ απαιτητικού, είναι η αλήθεια) διδακτικού προγράμματος. Τα κείμενα που δουλέψαμε στη διάρκεια του προγράμματος είχαν μεγάλη ποικιλία θεμάτων και ύφους, συνοδεύονταν πάντα από τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, και μας έδωσαν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικά γνωστικά πεδία, και να προβληματιστούμε για την μελλοντική εξειδίκευσή μας (ειδικά για όσους δεν είχαν ακόμη καταλήξει σχετικά με αυτό το θέμα). Οι καθηγητές μας στα πλαίσια του μαθήματος πάντα φρόντιζαν να μας δίνουν μια ρεαλιστική εικόνα του τί αντιμετωπίζει στην πράξη ένας επαγγελματίας μεταφραστής, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, τις αμοιβές, τις σχέσεις με εργοδότες/συνεργάτες, την διαχείριση του χρόνου, την αξιολόγηση και επιλογή των εργασιών που καλείται να αναλάβει. Τέλος, το πρόγραμμα Μαθητείας που διοργανώνει η σχολή, δίνει στους αποφοίτους μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουν πραγματική εμπειρία και να έρθουν σε επαφή με μελλοντικούς εργοδότες/συνεργάτες. Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι η επιλογή μου να φοιτήσω στη σχολή αυτή και στο πρόγραμμα αυτό δικαιώθηκε απόλυτα.

 • Αγγελική Στάμου

  Φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας

  Στη meta|φραση παρακολούθησα το σεμινάριο Επιμέλεια γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου και το σεμινάριο Υποτιτλισμού.

  Στο πρώτο διδαχθήκαμε την πολυδιάστατη επιμέλεια κειμένου, εξασκηθήκαμε σε αυτήν και γνωρίσαμε επαγγελματίες από κάθε στάδιο της παραγωγής βιβλίου. Το σεμινάριο του υποτιτλισμού μου φάνηκε τόσο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, ώστε αποφάσισα αμέσως ότι ήταν το αντικείμενο με το οποίο θέλω να ασχοληθώ.

  Κάθε σεμινάριο ήταν πληρέστατο, από τη θεωρία μέχρι τις πρακτικές συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας και τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Οι καθηγητές ήταν εξαιρετικοί, με άριστες γνώσεις και πάθος τη δουλειά τους. Χάρη στη σχολή αγάπησα ακόμη περισσότερο το επάγγελμα του μεταφραστή και ψάχνω ποιο θα είναι το επόμενο σεμινάριο που θα παρακολουθήσω.

  Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε επαγγελματίες και μη!