close menu

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Header Section

Επιλεξτε γλωσσα

Ακολουθηστε μας

facebookyoutubelinkedin

diavioumathisi

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Section

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - main_container_top info

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Component

Βασίλης Μπαμπούρης

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο Βασίλης Μπαμπούρης (Διευθυντής Σπουδών) σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος του MSc E-Learning του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Diploma in Translation του Chartered Institute of Linguists. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα μεταφραστικών τεχνολογιών και διδασκαλίας της Μετάφρασης στα πανεπιστήμια της Γρανάδας, της Μασσαλίας, της Γάνδης και του Βοσπόρου. Εργάζεται ως επαγγελματίας μεταφραστής από το 1991 και ως καθηγητής Μετάφρασης από το 1993 (αρχικά στο Βρετανικό Συμβούλιο και από το 2001 στη meta|φραση).

Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.000 σπουδαστές μετάφρασης, έχει ειδικευτεί στη χρήση μεταφραστικών εργαλείων και είναι πιστοποιημένος χρήστης του SDL Trados Studio Pro και του SDL MultiTerm Desktop στο ανώτατο επίπεδο, πιστοποιημένος localizer από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και πιστοποιημένος Moodle Educator (Core Level). Επελέγη από την SDL ως ένας από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους εκπαιδευτές στο SDL University Partner Program. Είναι μέλος του ΔΣ της της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών. Εργάζεται επίσης ως επιμελητής κειμένων, εκπαιδευτικός τεχνολόγος, συγγραφέας και σύμβουλος εκδοτικών οίκων.

Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου (Διευθύντρια Σπουδών) σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος του ΜΑ in Literary Translation του Πανεπιστημίου του Essex. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα διδασκαλίας της Μετάφρασης στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και σε θέματα Νέων Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και ως επαγγελματίας μεταφράστρια από το 1988 και διδάσκει Μετάφραση από το 1991 (αρχικά στο Βρετανικό Συμβούλιο και από το 2001 στη meta|φραση). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.000 σπουδαστές μετάφρασης και είναι πιστοποιημένη Moodle Educator (Core Level). Βασική ενασχόλησή της από το 2006 αποτελεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών και της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας. Εργάζεται επίσης ως επιμελήτρια κειμένων.

Ιωάννα Αγγελάκη

Η Ιωάννα Αγγελάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Μετάφραση  και Μεταφρασεολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγήτρια Γερμανικών από το 1993. Από το 2000 έως το 2008 συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο Εμπειρία, για λογαριασμό του οποίου μετέφρασε πολυάριθμα βιβλία από τα Γερμανικά και τα Αγγλικά. Από το 2015 συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο Μίνωας.

Ευγενία Βασιλοπούλου

Η Ευγενία Βασιλοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ειδικευμένη στην Αναισθησιολογία, την οποία υπηρέτησε για 16 έτη, καθώς και κάτοχος του MSc με τίτλο Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο οποίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διετέλεσε μετέπειτα επιστημονικός συνεργάτης, στην κατεύθυνση της Ιατρικής Καταστροφών. Ασχολείται ιδιαίτερα με την εκπαίδευση υγειονομικών στον τομέα της αντιμετώπισης του Τραύματος και είναι εκπαιδεύτρια, εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών και διευθύντρια προγραμμάτων στα σεμινάρια ATLS - Advanced Trauma Life Support και PHTLS - Prehospital Trauma Life Support του ACS - American College of Surgeons, των οποίων έχει επίσης μεταφράσει ή/και επιμεληθεί τα εγχειρίδια και το εκπαιδευτικό υλικό. Ολοκλήρωσε το 2013 το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών εξ αποστάσεως στη meta|φραση και εργάζεται έκτοτε αποκλειστικά ως μεταφράστρια ιατρικών κειμένων.

Αργύρης Γεωργουλής

Ο Αργύρης Γεωργουλής εργάζεται από το 2005 ως μεταφραστής, επιμελητής και κειμενογράφος, με ειδίκευση αφενός στην τεχνική μετάφραση και αφετέρου στις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες, ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα αγγλικών. Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και το Mονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών. Έχει επίσης ολοκληρώσει επιτυχώς το διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης καθηγητών Steps to Success (του British Council) και μια σειρά από σύντομα διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με ποικίλα επιστημονικά πεδία και σύγχρονα ζητήματα, όπως η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, η παγκοσμιοποίηση κ.ά.

Ντέση Bερβενιώτου

Η Ντέση Βερβενιώτου είναι κάτοχος BA in English Language and Literature από το University of Central England του Birmingham. Συνέχισε τις σπουδές της στο University of Manchester Institute of Science and Technology, λαμβάνοντας MSc in Translation Studies, με ειδίκευση στην Οπτικοακουστική και Θεατρική Μετάφραση. Από το 2004 εργάζεται στον χώρο του υποτιτλισμού. Τα τελευταία 16 χρόνια, στο πλαίσιο της επαγγελματικής της ενασχόλησης και με την κινηματογραφική μετάφραση, έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα ενώ παράλληλα έχει σταθερή συνεργασία με μεγάλη εταιρεία υποτιτλισμού του εξωτερικού.

Τατιάνα Γαλάτουλα

Η Τατιάνα Γαλάτουλα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 1994 ως κειμενογράφος, μεταφράστρια και επιμελήτρια, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί περισσότερα από 500 βιβλία και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους, περιοδικά, εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Είναι επίσης συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σπύρος Δόικας

Ο Σπύρος Δόικας είναι κάτοχος του πτυχίου Αγγλικής Φιλολογίας του Manchester Metropolitan University και του Diploma in Translation του Chartered Institute of Linguists. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Μηχανική Μετάφραση στο UMIST και έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα μεταφραστικών τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Εργάζεται ως επαγγελματίας μεταφραστής από το 1995, αρχικά με εκδοτικούς οίκους και στη συνέχεια ως ελεύθερος επαγγελματίας μεταφράζοντας τεχνικά κείμενα με ειδίκευση στην πληροφορική και στις εφαρμογές μεταφραστικής μνήμης. Ασχολείται επίσης με την ανάπτυξη ιστότοπων (με έμφαση στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το δυναμικό περιεχόμενο και την πολυγλωσσικότητα). Το 2001 δημιούργησε το Translatum.gr, την ελληνική πύλη για τη Μετάφραση. Είναι μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας.

Βενετία Καίσαρη

H Βενετία Καίσαρη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάζεται ως επιμελήτρια και διορθώτρια από το 1998 σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, περιοδικά, ιδιωτικούς φορείς και ιδρύματα.

Μαρία Δουκάκη

Η Μαρία Δουκάκη είναι κάτοχος πτυχίου BSc in Business Administration του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών (Deree College). Είναι τετράγλωσση (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά). Έχει ζήσει και εργαστεί στην Ελλάδα κα στην Αυστρία σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Το 2013 ολοκλήρωσε το Mονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών στη meta|φραση με άριστα. Εργάζεται ως μεταφράστρια από το 2012 και συνεργάζεται με μεγάλα μεταφραστικά γραφεία, εταιρίες και ιδιώτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ειδίκευση στη μετάφραση νομικών, τεχνικών και οικονομικών κειμένων με γλώσσες εργασίας τη γερμανική και την αγγλική.

Μαρία Έξαρχου

Η Μαρία Έξαρχου σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στον τομέα Culture, Media and Cultural Management στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Επίσης, παρακολούθησε επιτυχώς το σεμινάριο Λογοτεχνικής Mετάφρασης του Κέντρου Εκπαίδευσης Μεταφραστών meta|φραση και το τμήμα Creative Writing του Πανεπιστημίου του Μάλμε. Από το 2006 ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση και την επιμέλεια κειμένων.

Φιόνα Καραμπατσάκη

Η Φιόνα Καραμπατσάκη είναι πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δίγλωσση (Αγγλικά και Ελληνικά) και γνωρίζει πολύ καλά Ισπανικά και Γαλλικά. Ασχολείται με τη μετάφραση από το 1996, αρχικά ερασιτεχνικά και παράλληλα με τη διδασκαλία αγγλικών σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Από το 2001 παρέχει επισήμως υπηρεσίες μετάφρασης, διερμηνείας και επιμέλειας κειμένου σε πολλούς και διαφόρους φορείς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (μεταφραστικά γραφεία, ιδιώτες, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, υπουργεία, παγκόσμιοι οργανισμοί, κ.α.), με ειδίκευση στην τεχνική και την αντίστροφη μετάφραση (ελληνικά προς αγγλικά). Το 2010 ολοκλήρωσε το Mονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών με άριστα.

Δήμητρα Καρανικολού

Η Δήμητρα Καρανικολού σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 εργάζεται ως επιμελήτρια, διορθώτρια και κειμενογράφος σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, περιοδικά και ιδιώτες, ενώ από το 2009 ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση λογοτεχνίας. Παρακολούθησε το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών και το σεμινάριο Τεχνικής Μετάφρασης και Ορολογίας στη meta|φραση.

Παναγιώτης Καρούσος

Ο Παναγιώτης Καρούσος σπούδασε στο μεταφραστικό τμήμα του Βρετανικού Συμβουλίου και είναι κάτοχος του Diploma in Translation του Chartered Institute of Linguists. Εργάζεται ως μεταφραστής και υποτιτλιστής από το 2008. Έχει συνεργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με τις εκδόσεις Πεδίο και με τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής υποτιτλίζοντας τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, ενώ από το 2015 έχει σταθερή συνεργασία με μεγάλες εταιρείες υποτιτλισμού του εξωτερικού.

Νερίνα Κιοσέογλου

H Νερίνα Κιοσέογλου είναι κάτοχος Β.Α. Αγγλικής Φιλολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών (Deree College) και μεταπτυχιακού Master 2 Διερμηνείας Συνεδρίων από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Από το 1994, εργάζεται ως μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αλεξάνδρεια, Ολκός, Κριτική, Νεφέλη, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Καθημερινή) και τον περιοδικό Τύπο, και ως διερμηνέας (EL-EN-TR). Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια τουρκικής γλώσσας.

Κατερίνα Κορώνη

Η Κατερίνα Κορώνη σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Από το 1982 έως το 2002 εργάστηκε ως καθηγήτρια γαλλικών σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων. Από το 2002 έως το 2008 εργάστηκε ως επιμελήτρια-διορθώτρια στο τμήμα παραγωγής της μεταφραστικής εταιρείας Texto Communication Services και στη συνέχεια στο αντίστοιχο τμήμα του εκδοτικού οίκου Ανοιχτό Βιβλίο. Από το 2009 έως το 2010 εργάστηκε ως αναπληρώτρια Υπεύθυνη Έκδοσης στον εκδοτικό οίκο Κριτική. Από το 2003 συνεργάζεται ως μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων και βιβλίων με εκδοτικούς οίκους (Κριτική, Κοχλία [Σαββάλα], Κασταλία, Αργοναύτης), φορείς (Ινστιτούτο Νίκος Πουλατζάς, Documenta 14) και ιδιώτες.

Γιώτα Λαγουδάκου

Η Γιώτα Λαγουδάκου είναι απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με ειδικότητα στη λογοτεχνική και φιλοσοφική μετάφραση, και του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ασχολείται επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση τα τελευταία 20 χρόνια. Δίδαξε επί 4 χρόνια λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης, Λογοτεχνίας και Επιστημών των Ανθρώπου), καθώς και μετάφραση τεχνικών, νομικών και οικονομικών κειμένων στο διετές μεταφραστικό τμήμα του Ινστιτούτου Γκαίτε. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί και με μεταφραστικά γραφεία, μεταφράζοντας κείμενα ποικίλου περιεχομένου, καθώς και κείμενα του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα ασχολείται και με την επιμέλεια μεταφρασμένων λογοτεχνικών κειμένων.

Πόπη Ματσούκα

Η Πόπη Ματσούκα εργάζεται από το 1999 ως μεταφράστρια, αναθεωρήτρια και διαχειρίστρια έργων μετάφρασης και επιχώριας προσαρμογής. Τα κύρια πεδία εξειδίκευσής της είναι η ιατρική μετάφραση και η μετάφραση λογισμικού, ΙΤ και υλικού ηλεκτρονικών συσκευών. Έχει πτυχίο στη Μετάφραση από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μια σειρά από άλλα διπλώματα και πιστοποιήσεις σε ευρεία γκάμα αντικειμένων, από τη Διαχείριση Έργων και την Πληροφορική έως τις Πρώτες Βοήθειες. Οι γλώσσες εργασίας της είναι τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Μια από τις αγαπημένες της ασχολίες είναι η έρευνα για τρόπους επίλυσης διάφορων προβλημάτων της ροής εργασιών των μεταφραστικών γραφείων. Τέλος, είναι η Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου από το 2014 και συμμετέχει στο πρόγραμμα Mentoring της ΠΕΕΜΠΙΠ ως καθοδηγήτρια νέων επαγγελματιών.

Ράνια Μπουμπουρή

Η Ράνια Μπουμπουρή είναι συγγραφέας και μεταφράστρια παιδικής λογοτεχνίας, επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και σύντομα μετά την αποφοίτησή της στράφηκε επαγγελματικά στον χώρο των εκδόσεων, όπου εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει επιμεληθεί/διορθώσει περισσότερα από 300 βιβλία ξένης και ελληνικής πεζογραφίας, δοκίμια, παιδικά και νεανικά κι έχει μεταφράσει περισσότερα από 60 βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας (Τζάκλιν Ουίλσον, Τέρενς Μπλάκερ, Κ. Τζ. Ντόχερτι, Έιβι, Γκίτι Ντανεσβάρι, Κλέμεντ Κ. Μουρ κ.ά.). Είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People) και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 25 βιβλία της για παιδιά, τρία από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά. Ξεχωριστή θέση στη δουλειά της κατέχουν τα βιβλία της που αποσκοπούν στη διασκεδαστική μάθηση: Μια τρελή τρελή ΑΒ, Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι, Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα  και Η μελω-δική μου Ορθογραφία. Επίσης, είναι υπεύθυνη ύλης στο diastixo.gr.

Λένια Μαζαράκη

Η Λένια Μαζαράκη σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων και μεταφράστρια σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, περιοδικά, διάφορους φορείς, ιδρύματα και επιμελητές τέχνης (Λιβάνης, Πατάκης, Ελληνικά Γράμματα, Καστανιώτης, Αλεξάνδρεια, Gutenberg, Ερευνητές, περιοδικό Διαβάζω, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μπιενάλε κ.ά.) Επίσης, από το 2002 έως το 2010 ήταν αρχισυντάκτρια του εβδομαδιαίου ένθετου της Καθημερινής "Οι Ερευνητές πάνε παντού".

Έλενα Μάντζαρη

H Έλενα Μάντζαρη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία με ειδίκευση στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1989) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μηχανική Μετάφραση στο UMIST (1991). Τον Ιούνιο του 2011 έγινε διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Στη διδακτορική της διατριβή εξετάζονται ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και τη διδακτική αξιοποίηση των μονόγλωσσων ελληνικών παιδαγωγικών λεξικών. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα υπολογιστικής λεξικογραφίας και ορολογίας ως ερευνήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Λεξικογραφίας του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) και από το 2005 έως σήμερα συνεργάζεται με την εταιρεία Neurolingo/Neurosoft σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα γλωσσικής τεχνολογίας. Από το 2001-2009 διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας του Γενικού Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ). Η ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα εστιάζεται σε θέματα υπολογιστικής γλωσσολογίας και ορολογίας, ηλεκτρονικής λεξικογραφίας, παιδαγωγικής λεξικογραφίας και χρήσης του λεξικού.

Μαρία Μαντή

Η Μαρία Μαντή σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ολοκλήρωσε σπουδές μετάφρασης λογοτεχνίας στο γερμανικό τμήμα του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ., εκπόνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βυζαντινής Αρχαιολογίας όπως και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Γερμανικής Λογοτεχνίας, αμφότερα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας, όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως σεναριογράφος, δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου, ενώ ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση από το 2004 (υποτιτλισμός, θεατρική μετάφραση, λογοτεχνική μετάφραση, δοκίμιο, τεχνική μετάφραση).

Πένυ Μητσοπούλου

Η Πένυ Μητσοπούλου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2007 εργάζεται ως δικηγόρος με ειδίκευση στο Αστικό και το Εμπορικό-Τραπεζικό Δίκαιο. Παρακολούθησε το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών και το σεμινάριο Νομικής Μετάφρασης και Ορολογίας στη meta|φραση. Συνεργάζεται με μεταφραστικά γραφεία και ιδιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ειδίκευση στη μετάφραση νομικών και οικονομικών κειμένων.

Μαρία Μίσσα

Η Μαρία Μίσσα είναι απόφοιτος του τμήματος Μετάφρασης του Πανεπιστημίου Paris X - Nanterre και από το 2003 εργάζεται ως μεταφράστρια και καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας και μετάφρασης. Έχει μεταφράσει λογοτεχνικά έργα και επιστημονικά συγγράμματα σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, οργανισμούς και άλλους φορείς. Έχει εργαστεί ως μεταφράστρια σε πρεσβεία και ως διερμηνέας σε εμπορικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει εργαστεί ως υπεύθυνη για την επιμέλεια και μετάφραση των δημοσιεύσεων και εκδόσεων του Διεθνούς Κέντρου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Libertas. Είναι εγκεκριμένη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Paris 13 Sorbonne Cité και από το 2014 είναι υπεύθυνη διδασκαλίας γαλλικής γλώσσας και νομικής ορολογίας στη σχολή νομικών σπουδών IdEF.

Θάλεια Μπίστικα

Η Θάλεια Μπίστικα είναι κάτοχος του πτυχίου Αγγλικής Φιλολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών (Deree College) καθώς και των διπλωμάτων RSA Dip TEFLA και Diploma in Translation του Chartered Institute of Linguists. Εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας επί 30 χρόνια και ως επαγγελματίας μεταφράστρια επί 26 χρόνια. Διδάσκει μετάφραση από το 1991 (αρχικά στο Βρετανικό Συμβούλιο και από το 2001 στη meta|φραση). Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας. Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 1.800 σπουδαστές μετάφρασης.

Δημήτρης Νταμάνης

Ο Δημήτρης Νταμάνης είναι απόφοιτος της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του MSc in Business and Management του Πανεπιστημίου του Bedfordshire. Το 2007 παρακολούθησε το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών στη meta|φραση και από το 2008 εργάζεται ως επαγγελματίας μεταφραστής. Συνεργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με μεταφραστικά γραφεία και ειδικεύεται στον τομέα της τεχνικής μετάφρασης και της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας.

Κώστας Ναδάλης

Ο Κώστας Ναδάλης σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική στην Αγγλία και Αρχαιολογία και Πληροφορική στον Καναδά (McGill University B.A., MA). Εργάζεται από το 1987 ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε έργα οργάνωσης, μηχανοργάνωσης και πληροφορικής, ενώ από το 1989 ως υπεύθυνος μεγάλων έργων τοπικής προσαρμογής λογισμικού. Ειδικεύεται στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και την τεχνική υποστήριξη σύνθετων μεταφραστικών έργων με χρήση μεταφραστικών εργαλείων και από το 2002 διδάσκει και υποστηρίζει τα εργαλεία μετάφρασης της SDL.

Κομνηνός Παπακυριάκου

O Κομνηνός Παπακυριάκου είναι κάτοχος του Diploma in Translation και μέλος του Chartered Institute of Linguists. Εργάζεται ως επαγγελματίας μεταφραστής, επιμελητής και διερμηνέας από το 1992. Το 1995 συγκρότησε την ομάδα μεταφραστών και διερμηνέων "Κομνηνός Παπακυριάκου & Συνεργάτες", την οποία εξακολουθεί να συντονίζει. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζει κυρίως κείμενα οικονομικού/επενδυτικού και νομικού περιεχομένου. Εργάστηκε ως καθηγητής αγγλικής γλώσσας για 17 χρόνια.

Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

Η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη είναι απόφοιτος του Αγγλικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος MSc στην Εξειδικευμένη Μετάφραση και τις Μεταφραστικές Τεχνολογίες και κάτοχος PhD στην Καθολικά Προσβάσιμη Εκπαίδευση με χρήση Υποστηρικτικών Τεχνολογιών και πρακτικών Οπτικοακουστικής Μετάφρασης. Δραστηριοποιείται στον χώρο της Μετάφρασης και του Εξελληνισμού από το 2006, ασχολείται με τον τομέα της Οπτικοακουστικής Προσβασιμότητας από το 2011 και είναι μέλος της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, με την οποία ξεκίνησαν πρωτοπόρα και εξελίσσουν συστηματικά τις καθολικά προσβάσιμες θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές στην Ελλάδα. Διδάσκει Μεταφραστικές Τεχνολογίες, Γλωσσικό Αυτοματισμό, Υπηρεσίες Προσβασιμότητας και Οπτικοακουστική Μετάφραση στο University College London και παραδίδει μαθήματα ως καλεσμένη εκπαιδευτικός σε διάφορα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως ερευνήτρια, ασχολείται με τα παραπάνω πεδία, εστιάζοντας στη δημιουργία Νέων Μέσων Προσβασιμότητας και το σχεδιασμό Περιβαλλόντων Καθολικής Προσβασιμότητας, καθώς και με την Μετάφραση σε περιπτώσεις Κρίσης και είναι μέλος του INTERACT Crisis Translation Network.

Ελπίδα Περδικάρη

Η Ελπίδα Περδικάρη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος LL.M. Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου με ειδίκευση στη Διεθνή Διαιτησία. Παρακολούθησε το Μεταφραστικό Τμήμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, σεμινάρια νομικής ορολογίας και μετάφρασης, καθώς και το σεμινάριο Διαδοχικής Διερμηνείας στη meta|φραση. Εργάζεται ως νομική μεταφράστρια με γλώσσες εργασίας την αγγλική,  τη γαλλική και τη γερμανική και συνεργάζεται με μεταφραστικά γραφεία, δικηγορικές εταιρείες και τις νομικές υπηρεσίες μεγάλων εταιρειών.

Αμαρυλλίς Ρουμελιώτη

Η Αμαρυλλίς Ρουμελιώτη είναι απόφοιτος της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε το διετές πρόγραμμα μετάφρασης στην Hellenic American Union και απέκτησε το Diploma in Translation Studies. Είναι επίσης κάτοχος Master of Arts in Translation από το Hellenic  American University και βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου με θέμα τη διδασκαλία μέσω του πανεπιστημίου του Cambridge.  Από το 2002 έχει συνεργαστεί ως καθηγήτρια αγγλικών με δημόσια σχολεία και φροντιστήρια και ως μεταφράστρια με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Κατερίνα Σαρατσιώτη

Η Κατερίνα Σαρατσιώτη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2002 εργάζεται ως μεταφράστρια με γλώσσες εργασίας την αγγλική, τη γαλλική και την ισπανική και συνεργάζεται με εταιρείες, ιδιώτες και μεγάλα μεταφραστικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει επίσης συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και έχει μεταφράσει λογοτεχνία και βιβλία lifestyle. Από το 2008, οπότε και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διερμηνείας Συνεδρίων του Ινστιτούτου Μετάφρασης, Διερμηνείας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Marc Bloch, του Στρασβούργου εργάζεται και ως διερμηνέας παρέχοντας υπηρεσίες ταυτόχρονης και διαδοχικής διερμηνείας. Έχει διδάξει σε προγράμματα εκπαίδευσης διερμηνέων σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Είναι διαπιστευμένη ως μεταφράστρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου και της ομάδας μεταφραστών onlinetranslators.gr. Το 2016 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Συνθετική Συμβουλευτική και εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας ενώ παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές της στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία.

Ειρήνη Σπανάκη

Η Ειρήνη Σπανάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου DESS en traduction professionnelle του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Εργάζεται ως μεταφράστρια από το 1988, αρχικά ως ελεύθερη επαγγελματίας, συνεργαζόμενη με τεχνικές εργοληπτικές εταιρείες, νομικά γραφεία και εκδοτικούς οίκους. Στη συνέχεια, από το 1994 έως το 2016, εργάστηκε ως μεταφράστρια πλήρους απασχόλησης σε γαλλική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, αποκτώντας μεγάλη εξειδίκευση στη μετάφραση ιατροφαρμακευτικών κειμένων.

Αθηνά Σπανάκη

Η Αθηνά Σπανάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master of Science (MSc) in the History of Science, Technology and Medicine από το University of Manchester. Έχει παρακολουθήσει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, καθώς και τα σεμινάρια Υποτιτλισμού και Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου εξ αποστάσεως στη meta|φραση. Έχει συνεργαστεί με κοινωφελή ιδρύματα και μουσεία και από το 2004 εργάζεται ως μεταφράστρια, συντάκτρια και επιμελήτρια κειμένων.

Σταυρούλα Σοκόλη

Η Σταυρούλα Σοκόλη είναι διδάκτωρ Μεταφρασεολογίας του Universitat Autònoma de Barcelona και πτυχιούχος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την έρευνα στην οπτικοακουστική μετάφραση και τη χρήση της στην εκμάθηση ξένων γλωσσών από το 2001 και έχει δημοσιεύσει πάνω από 20 σχετικά άρθρα. Έχει αναλάβει τη διδασκαλία στις ενότητες εργαλείων υποτιτλισμού στα μεταπτυχιακά προγράμματα "Μετάφραση και ΤΠΕ" του Universitat Autònoma de Barcelona από το 2003, και "Οπτικοακουστική Μετάφραση" του Universitat Pompeu Fabra της Βαρκελώνης από το 2012. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα "Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός" στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2006. Έχει συντονίσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα LeViS (2006-2008) και ClipFlair (2011-2014) και συνεργάζεται με το ΙΤΥΕ Διόφαντος στο έργο Ερευνητική και Ακαδημαϊκή Αριστεία. Τέλος, συνεργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με την εταιρία υποτιτλισμού Deluxe (πρώην Softitler) από το 2001 και με μεταφραστικά γραφεία της Ισπανίας.

Ιωάννης Σταυρακάκης

Ο Ιωάννης Σταυρακάκης είναι κάτοχος του MA in English with Language and Linguistics του Πανεπιστημίου του Aberdeen, καθώς και του MA in Translation του Πανεπιστημίου του Surrey. Έχει εργαστεί ως επαγγελματίας μεταφραστής και υπεύθυνος μεγάλων έργων τοπικής προσαρμογής (Localization Project Manager) για εταιρείες λογισμικού (Oracle, Google, Dell, κ.ά.). Από το 2008 εργάζεται στη Nokia, στο τμήμα σύνταξης τεχνικών εγχειριδίων ως υπεύθυνος διαχείρισης έργων τεχνικής τεκμηρίωσης (Customer Documentation Project Manager), ενώ παράλληλα ηγείται της διευθύνουσας ομάδας εργασίας ορολογίας, υπεύθυνης για όλα τα θέματα ορολογίας στη Nokia. Ασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας με τη μετάφραση και την τοπική προσαρμογή κειμένων κυρίως τεχνικού και τεχνολογικού περιεχομένου αλλά και κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με την επιμέλεια και τη διόρθωση κειμένων. Είναι πιστοποιημένος χρήστης του SDL Trados Studio (Advanced User).

Ελίνα Συμσερίδου

Η Ελίνα Συμσερίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και κάτοχος προπτυχιακού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην επαγγελματική μετάφραση από το Institut de Traducteurs, d’Interprètes et de Relations Internationales του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Εργάζεται από το 2005 ως μεταφράστρια ειδικών κειμένων με γλώσσες εργασίας: την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και την ιταλική. Το 2007 σύστησε μία ομάδα συνεργατών μεταφραστών με επιπλέον γλώσσες εργασίας τη γερμανική και τη ρωσική. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Τομέα Μετάφρασης, του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα διδακτορικής διατριβής: «Η χρήση των Ηλεκτρονικών Σωμάτων Κειμένων στη Διδακτική της Ειδικής Μετάφρασης». Συμμετείχε στην 5η Συνάντηση Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων, με θέμα εργασίας «Ηλεκτρονικά Λεξικά που βασίζονται σε Παράλληλα Κείμενα. Δυνατότητες και ο ρόλος του χρήστη».

Φανή Σωφρονίδου

H Φανή Σωφρονίδου είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Λογοτεχνική Μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Mετάφραση στο τμήμα Ξένων Εφαρμοσμένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier III. Από το 2014 είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paul-Valéry και του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο την ιστορία των ελληνικών μεταφράσεων της γαλλικής λογοτεχνίας. Εργάζεται ως καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας από το 2004 και ως μεταφράστρια από το 2007.

Βίκυ Τάτση

Η Βίκυ Τάτση είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1990 εργάζεται ως φιλόλογος σε φροντιστήρια και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Είναι υπεύθυνη της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης «Έμφαση». Παράλληλα, από το 1994 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων και διορθώτρια σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, περιοδικά και ιδιώτες.

Μαρία Φακίνου

Η Μαρία Φακίνου σπούδασε Mετάφραση στη Λογοτεχνία και στις Επιστήμες του Ανθρώπου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ). Εργάζεται ως μεταφράστρια από το 2007. Έχει μεταφράσει δεκάδες μυθιστορήματα και έχει γράψει τις νουβέλες Ανατομία κόρης (Αντίποδες), Η αρχή του κακού (Εκδόσεις Καστανιώτη) και το μυθιστόρημα Το καπρίτσιο της κυρίας Ν. (Εκδόσεις Καστανιώτη).

Αντώνης Φουκαράκης

Ο Αντώνης Φουκαράκης είναι πτυχιούχος της Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του MA in Mass Communications του Πανεπιστημίου του Leicester. Εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος. Από το 2003 ασχολείται με τον υποτιτλισμό, τη μετάφραση και την επιμέλεια, με έμφαση σε θέματα και κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιωάννα Χονδρού

Η Ιωάννα Χονδρού είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταφραστικού Τμήματος του Athens Metropolitan College (Bachelor of Arts στις Εφαρμοσμένες Γλώσσες και Μετάφραση) καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μετάφραση και Μεταφρασεολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 εργάζεται ως μεταφράστρια και επιμελήτρια κυρίως λογοτεχνικών βιβλίων και κειμένων σε συνεργασία με μεταφραστικά γραφεία και εκδοτικούς οίκους. Επίσης από το 2001 εργάζεται σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών ως καθηγήτρια γαλλικών, αγγλικών και ισπανικών σε τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Bottom info