close menu

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Header Section

Επιλεξτε γλωσσα

Ακολουθηστε μας

facebookyoutubelinkedin

diavioumathisi

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Section

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - main_container_top info

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Component

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 23:08

To e-learning στον αγρό της Κεραμέως;

elearning editorial blog

Τους τελευταίους μήνες είδαμε να αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στην καθημερινότητά μας εξαιτίας του κορονοϊού και των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του. Ένας από τους τομείς της καθημερινής ζωής που υποχρεώθηκε σε πολύ μεγάλες αλλαγές ήταν και η εκπαίδευση. Με την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για περίπου 2 μήνες, το e-learning (ή η τηλεκπαίδευση) πρόβαλε ως η μόνη εναλλακτική για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς που και ήθελαν και έπρεπε να συνεχίσουν τα μαθήματά τους. Αλλά πόσο εύκολη ήταν η μεταστροφή του διά ζώσης εκπαιδευτικού μοντέλου στην εξ αποστάσεως διδασκαλία; Αν πιστέψουμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η αλλαγή ήταν πανεύκολη και συντελέστηκε με απόλυτη επιτυχία σχεδόν σε χρόνο μηδέν. Αν ρωτήσουμε γονείς, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, η εικόνα που θα σχηματίσουμε είναι πολύ διαφορετική. Εμείς παρακολουθήσαμε τον δημόσιο διάλογο για την τηλεκπαίδευση, καταγράψαμε σκέψεις και συμπεράσματα και σας τα παραθέτουμε εδώ με την ελπίδα ότι θα σας βοηθήσουμε να σχηματίσετε αντικειμενική εικόνα για την πραγματικότητα:

 • Τα σχολεία και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα ΔΕΝ ήταν έτοιμα για τη μετάβαση στην τηλεκπαίδευση. Ούτε σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, ούτε σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.
 • Παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, σε πολλά σχολεία ΔΕΝ έγιναν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.
 • ΔΕΝ υπήρξε κεντρική διαχείριση του θέματος από το Υπουργείο Παιδείας. Τα επιτυχημένα παραδείγματα τηλεκπαίδευσης οφείλουν την επιτυχία τους κυρίως στην ευσυνειδησία και τις τεχνολογικές γνώσεις μεμονωμένων εκπαιδευτικών και όχι στην έγκαιρη και σωστή οργάνωση από πλευράς υπουργείου. Ένα απλό παράδειγμα: αντί να φτιάχνει κάθε εκπαιδευτικός το δικό του υλικό, θα μπορούσε το υπουργείο να συστήσει μια ομάδα έμπειρων εκπαιδευτικών και να της αναθέσει την ανάπτυξη υλικού για όλες τις βαθμίδες, το οποίο μετά θα γινόταν διαθέσιμο στις πλατφόρμες των σχολείων.
 • Η τέλεση ενός μαθήματος διά ζώσης και η ταυτόχρονη αναμετάδοσή του μέσω εργαλείων τηλεκπαίδευσης με την παράλληλη και ισότιμη συμμετοχή τόσο των μαθητών που βρίσκονται στην τάξη όσο και των μαθητών που παρακολουθούν από το σπίτι είναι ένα εγχείρημα με μεγάλες πρακτικές δυσκολίες και σημαντικές τεχνολογικές απαιτήσεις. Οι σύμβουλοι του Υπουργείου Παιδείας που εισηγήθηκαν αυτή την πρόταση μάλλον ΔΕΝ έχουν κάνει ποτέ ένα τέτοιο πείραμα.
 • Όσο κρίσιμες και έκτακτες κι αν είναι οι περιστάσεις, θέματα που θίγουν τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων (όπως οι βιντεοσκοπήσεις μαθημάτων) ΔΕΝ μπορούμε να τα λύνουμε με λογικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε» αλλά με προσφυγή σε δημόσια διαβούλευση.
 • H βιντεοδιάσκεψη από μόνη της ΔΕΝ συνιστά e-learning αλλά e-communication.
 • Η ανάρτηση σκαναρισμένων σελίδων από εκπαιδευτικά βιβλία σε μια πλατφόρμα ΔΕΝ συνιστά e-learning αλλά e-content. Η διάδραση είναι απαραίτητο στοιχείο της εκπαίδευσης σε οποιοδήποτε πλαίσιο.
 • Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση ΔΕΝ συνιστά τηλεκπαίδευση αλλά ένα αναχρονιστικό μοντέλο δήθεν εκπαίδευσης στο οποίο ο δάσκαλος εκπέμπει πληροφορία (όχι γνώση) και ο μαθητής τη λαμβάνει ως παθητικός δέκτης, χωρίς καμία διάδραση μεταξύ τους.
 • Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι η επιτυχία του εγχειρήματος της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης αποδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά της ΕΡΤ. Η αποτελεσματικότητα ενός εκπαιδευτικού μέσου ΔΕΝ πρέπει να κρίνεται με όρους τηλεθέασης.
 • Το μαθήματα μέσω e-learning έχουν σαφώς πιο χρονοβόρα προετοιμασία για τους διδάσκοντες. Αυτό ακυρώνει το όποιο κέρδος χρόνου έχουν οι διδάσκοντες από τη μη μετακίνησή τους προς και από την εργασία και οι διδάσκοντες σαφώς και ΔΕΝ είναι ευνοημένοι από τις νέες συνθήκες.
 • Το μαθήματα μέσω e-learning αυξάνουν τον κίνδυνο αποκλεισμού για όσους μαθητές αντιμετωπίζουν τεχνολογικά προβλήματα ή δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η παροχή κινήτρων για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
 • Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι ήταν η αστάθεια της σύνδεσής του με το διαδίκτυο. Όπως φάνηκε, οι συνδέσεις μας όχι μόνο δεν πιάνουν την ονομαστική τους ταχύτητα αλλά συχνά παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στην ταχύτητα και ενίοτε δεν μπορούν καν να υποστηρίξουν σωστά μια ανοικτή κάμερα.

* * *

Από τα παραπάνω ελπίζουμε να είναι σαφές ότι το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια αλλά μόνο με προσεκτικό σχεδιασμό από ανθρώπους που κατανοούν όλες τις παραμέτρους του. Με εξαιρετικά πιθανή την ανάκαμψη του κορονοϊού το φθινόπωρο και την εκ νέου επιβολή μέτρων προστασίας, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε είδους θα πρέπει να:

 • εκπαιδεύσουν τους μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές στη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων, στους κανόνες της σωστής ηλεκτρονικής επικοινωνίας και στις σωστές πρακτικές της τηλεμάθησης
 • εκπαιδεύσουν τους εκπαιδευτικούς και τους διδάσκοντες στην παραγωγή κατάλληλου, διαδραστικού ψηφιακού περιεχομένου, στη χρήση των απαραίτητων εργαλείων και την επίλυση τεχνικών προβλημάτων και στην ψυχολογία της τηλεκπαίδευσης
 • να εξοπλίσουν έγκαιρα τα σχολεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό και να παράσχουν στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κίνητρα για την απόκτηση ή αναβάθμισή του
 • να ανοίξουν δημόσιο διάλογο για τα προσωπικά δεδομένα σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης.

Αν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω (ως πρώτα βήματα), το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να συνεχίσουμε να ζούμε μια συλλογική πλάνη και να πετάξουμε την τηλεκπαίδευση στον αγρό της Κεραμέως...

 • Facebook Image:

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Bottom info