close menu

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Header Section

Επιλεξτε γλωσσα

Ακολουθηστε μας

facebookyoutubelinkedin

diavioumathisi

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Section

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - main_container_top info

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Component

Η meta|φραση προσφέρει ευρύ φάσμα σεμιναρίων εξειδίκευσης για μεταφραστές, διερμηνείς, επιμελητές και διορθωτές, υποτιτλιστές, λεξικογράφους, διαχειριστές μεταφραστικού έργου και εκπαιδευτικούς. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται με διά ζώσης φοίτηση στην τάξη και καλύπτουν τους παρακάτω θεματικούς τομείς: 


ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ιατρική μετάφραση και ορολογία

ΝΟΜΙΚΗ
Νομική μετάφραση και ορολογία

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
Επιμέλεια και διόρθωση γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Trados Studio Pro
Localisation (Επιχώρια προσαρμογή)ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΣ

Υποτιτλισμός
Υποτιτλισμός για προχωρημένους

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Edmodo (για σχολεία και ΚΞΓ)

Για να πληροφορηθείτε για τη δομή, τη διάρκεια και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, επιλέξτε το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει από την παραπάνω λίστα ή από τo μενού Διά Ζώσης Σεμινάρια Εξειδίκευσης στην κορυφή της σελίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία (τηλ: 210.3629000) ώστε να κλείσετε ένα ενημερωτικό ραντεβού με έναν από τους διδάσκοντες.

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Bottom info

ΓΝΩΜΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

 • Βίκυ Νικολαΐδου

  Μεταφράστρια και επιμελήτρια
  Κύριοι πελάτες: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Εκδόσεις Χρυσή Πέννα, Orco, Commit και φαρμακευτικές εταιρείες.

  Το σεμινάριο Επιμέλειας και Διόρθωσης καλύπτει πολύ μεγάλο εύρος ύλης και πολλά στυλ κειμένων. Ειναι απαιτητικό, με την έννοια ότι χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο αν θέλεις να βρεις τις δικές σου απαντήσεις στα ζητήματα που τίθενται στο μάθημα.

  Η Βενετία, η βασική εισηγήτρια, είναι στ' αλήθεια σπουδαία. Διαθέτει διεξοδική γνώση του αντικειμένου της, γόνιμη εμπειρία στο χώρο του βιβλίου και μεταδοτικό ενθουσιασμό. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που την γνώρισα και που την είχα για δασκάλα. Όσο για τον Βασίλη, πιστεύω ότι όποιος ανοίξει τ' αυτιά του και ακούσει με προσοχή την κάθε του κουβέντα έχει πάρα πολλά να κερδίσει.

  Είχα τη μεγάλη τύχη να ανήκω σ' ένα εξαιρετικό τμήμα, με πολύ καλή σύνθεση. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες μας ήταν διαφορετικές και συμπληρωματικές. Έτσι, ήμασταν σε θέση να πιάνουμε τα θέματα, να τα «ξεσκονίζουμε» απ' όλες τις πλευρές.

  Τελειώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων:

  • Μείωσα στο ένα τρίτο τον χρόνο που χρειάζομαι για να επιμεληθώ μια δική μου μετάφραση.
  • Μπορώ, με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά και αποτελεσματικότητα, να επιμεληθώ και να διορθώσω κείμενα άλλων στον σωστό, κάθε φορά, βαθμό.
  • Έμαθα να ξεχωρίζω το λάθος σ' ένα κείμενο και να μη διστάζω να το επισημάνω. Προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα ότι υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν προσβάλλονται αλλά το εκτιμούν αυτό.
  • Κατάλαβα πώς στήνεται ένα βιβλίο, πώς λειτουργούν οι ισορροπίες μέσα σ' έναν εκδοτικό οίκο και πώς μπορώ εγώ να ενταχθώ στο κύκλωμα μεταφραστής-επιμελητής/ διορθωτής-σελιδοποιητής. Αυτές οι θεωρητικές πληροφορίες κούμπωσαν τέλεια με την εμπειρία που είχα από παλαιότερα στο χώρο του βιβλίου και μου έλυσαν πάμπολλες απορίες.
  • Έμαθα να δουλεύω με πηγές κι ένα σωρό θαυμαστά εργαλεία. Επειδή επέστρεψα πρόσφατα στο επάγγελμα της μεταφράστριας μετά από 10 χρόνια αποχής, ήταν πολλές οι εξελίξεις και τα ηλεκτρονικά κόλπα που δεν ήξερα.
  • Τέλος, αποκρυστάλλωσα μια σαφή εικόνα για το τι μπορώ να κάνω σ' αυτή τη δουλειά και τι όχι. Μπορώ περισσότερα απ' όσα νόμιζα, αλλά δεν τα μπορώ όλα.
 • Φραντζέσκα Ξαγοράρη

  Μεταφράστρια, επιμελήτρια
  Εργοδότης: ORCO / Κύριοι πελάτες: COM, ORCO, PASPARTU, Εκδόσεις ΟΞΥ.

  Στη meta|φραση παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών και το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης, καθώς και ορισμένα από τα σεμινάρια εξειδίκευσης της σχολής (Υποτιτλισμός και SDL Trados Studio).

  Από το 2006 που αποφοίτησα από τη σχολή ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μετάφραση, ξεκινώντας επαγγελματική συνεργασία ως εσωτερική μεταφράστρια και επιμελήτρια στη μεταφραστική εταιρεία όπου ολοκλήρωσα την πρακτική άσκηση που προσέφερε η σχολή. Παράλληλα, ασχολούμαι και με τη μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων.

  Σήμερα συνεργάζομαι με 3 μεταφραστικές εταιρείες ως ελεύθερη επαγγελματίας, στη μια εκ των οποίων εργάζομαι ως συμβασιούχος εσωτερική μεταφράστρια.

  Σίγουρα η φοίτησή μου στη meta|φραση με βοήθησε πάρα πολύ να κάνω τα πρώτα μου βήματα στο χώρο, καθώς, εκτός από τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις όσον αφορά τη θεωρία και την τεχνική της μετάφρασης, μου προσέφερε πολλές ευκαιρίες και πλήρη καθοδήγηση για την έναρξη επαγγέλματός μου, το ξεκίνημά μου, αλλά και για την μετέπειτα εξέλιξή μου στο χώρο.

 • Δώρα Τσιλιπάνου

  Παρακολούθησα το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου στη meta|φραση.

  Τόσο η Βενετία, που είναι η βασική εισηγήτρια του σεμιναρίου, όσο και ο Βασίλης, που μας παρέδωσε κάποια εξειδικευμένα μαθήματα για τα εργαλεία της επιμέλειας, διακρίνονται για την πολυετή εμπειρία τους επί των ποικίλων θεματικών που συστήνουν τα ζητήματα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένου.

  Ως εκ τούτου και με την εμβριθή γνώση τους, συνέβαλαν καταλυτικά στο «ξεκλείδωμα» καίριων τεχνικών προσέγγισης, ικανών να μας προσφέρουν μια νέα ώθηση στη διαχείριση των απαιτητικών ζητημάτων της επιμέλειας.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, συστήνω ανεπιφύλακτα την επιλογή του εν λόγω σεμιναρίου σε κάθε ενδιαφερόμενο/η, που αναζητά μια άρτια προσέγγιση στις συγκεκριμένες θεματικές.

 • Χριστιάνα Σμυρνιώτη

  Μεταφράστρια

  Εργαζόμενη ως μεταφράστρια αισθάνθηκα πολλές φορές ότι η έλλειψη γνώσεών μου σχετικά με την επιμέλεια και τη διόρθωση κειμένου με καθυστερούσε, με έφερνε προ διλημμάτων ή μου προκαλούσε μια ανασφάλεια σχετικά με κάποιες επιλογές μου. Πλέον είμαι πεπεισμένη ότι οποιοσδήποτε ασχολείται με τον γραπτό λόγο μπορεί να ωφεληθεί από το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου, γιατί από μια άποψη όλοι επιμελούμαστε εμπειρικά τα κείμενά μας πριν τα θέσουμε σε κοινή θέα, χωρίς όμως να έχουμε κατά νου μια πιο δομημένη μεθοδολογία. Το σεμινάριο ήταν πέραν των προσδοκιών μου κατατοπιστικό στα πρακτικά θέματα περί επιμέλειας και διόρθωσης, αλλά αυτό που απόλαυσα ακόμα περισσότερο ήταν οι έντονες  συζητήσεις περί του θέματος, η ανταλλαγή ποικίλων απόψεων και γενικότερα το μπρεϊνστόρμινγκ (για να μην πω κατιδεασμός κι ανοίξω συζητήσεις) γύρω από θέματα γραμματικά, γλωσσικά, κοινωνιογλωσσολογικά, συνεργασίας, ακόμα και πολιτικά (πάντα σε σχέση με τη γλώσσα, την επιμέλεια και τον ευρύτερο χώρο). Η αγαπημένη μας Βενετία, η εισηγήτρια του σεμιναρίου, φρόντιζε να πυροδοτεί ευγενικά τέτοιες εποικοδομητικές συζητήσεις αφού έφερνε πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό και πρότεινε διαρκώς προβληματισμούς προς ανάλυση, με αποτέλεσμα να κλονίζονται κάποιες φορές οι παγιωμένες μας απόψεις και να δούμε, τελικά, την επιμέλεια πιο σφαιρικά και σε όλες της τις διαστάσεις.  Εν ολίγοις, ανυπομονούσα κάθε φορά να πάω στο μάθημα γιατί ήταν διαφωτιστικό και νευρώδες, σε κλίμα φιλικό και ευχάριστο.  Έχοντας παρακολουθήσει και το σεμινάριο Υποτιτλισμού στη meta|φραση μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για το υψηλό επίπεδο της σχολής και την υποστήριξη που προσφέρει στους σπουδαστές της.

 • Θανάσης Καραβασίλης

  Αρθρογράφος, Επιμελητής
  Κύριοι πελάτες: Έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις υπό την αιγίδα των Guardian Syndication, The Press Association, The Telegraph Syndication κ.ά.

  Σκεφτείτε τι νομίζετε ότι ξέρετε για το επάγγελμα του επιμελητή και του μεταφραστή. Ό,τι μπορεί να έχετε ακούσει από φίλους, από την τηλεόραση και ό,τι έχετε δει σε σειρές και ταινίες. Είμαι σίγουρος ότι αν δεν έχετε ήδη σχέση με το αντικείμενο ίσως να σας φαίνεται εύκολη, βατή δουλειά. Κάτι σαν τις πανελλήνιες ένα πράγμα: αν έχεις πρόγραμμα θα είναι μια ξεκούραστη ενασχόληση χωρίς πολύ κόπο και βάσανα. Και το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις την γλώσσα στην οποία θα δουλέψεις, σωστά;

  Λάθος.

  Η επιμέλεια και η μετάφραση δεν είναι μια απλή, εύκολη δουλειά η οποία μπορεί να γίνει χωρίς καμία εξειδίκευση. Χρειάζεται σωστή καθοδήγηση και εξοικείωση με τις μεταφραστικές δυσκολίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να λυθούν. Χρειάζεται ανοιχτό μυαλό και αγάπη για τις λέξεις και την γλώσσα. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο μεταφράζω και στο μεταφράζω σωστά. Είναι διαφορετικό το να ξέρεις τον λόγο που πρέπει να αλλάξεις μια αναφορική πρόταση και διαφορετικό απλά να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι διαφορετικό να ξέρεις γιατί δεν πρέπει να μεταφράσεις την έκφραση "he was hit with a bat" ως "χτυπήθηκε με μια νυχτερίδα" και διαφορετικό να το κάνεις επειδή απλά το λέει το Google Translate.

  Αν θες πραγματικά να ακολουθήσεις το επάγγελμα του μεταφραστή, πήγαινε μια βόλτα από τη meta|φραση και άσε τον Βασίλη και την Κωνσταντίνα να σου δείξουν τι μπορούν να σου προσφέρουν τα προγράμματά τους.

  Αν είναι να το κάνεις, τουλάχιστον κάνε το σωστά.