close menu

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Header Section

Επιλεξτε γλωσσα

Ακολουθηστε μας

facebookyoutubelinkedin

diavioumathisi

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Section

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - main_container_top info

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Component

Distance_Learning_Seminar

 ΦΟΙΤΗΣΗ
 ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
 ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ


Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν στις τεχνικές διόρθωσης και επιμέλειας γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου, με σκοπό να γίνουν επαγγελματίες διορθωτές και επιμελητές.

Το σεμινάριο διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από άλλα σχετικά σεμινάρια καθώς:

 • καλύπτει τη διόρθωση και την επιμέλεια ως διακριτές διαδικασίες τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη εμβάθυνση σε καθεμία και επαρκής εκπαίδευση
 • παρουσιάζει τις διαφορές μεταξύ της επιμέλειας γραπτού ασελιδοποίητου κειμένου, σελιδοποιημένων τυπογραφικών δοκιμίων και ηλεκτρονικού κειμένου κι έτσι καλύπτει όλες τις περιπτώσεις έργων επιμέλειας που μπορεί να αναλάβει ένας επαγγελματίας
 • εκπαιδεύει στα εργαλεία και στις τεχνικές επιτάχυνσης και αυτοματοποίησης στην επιμέλεια και τη διόρθωση ψηφιακού κειμένου.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να σας στείλουμε ενημερωτικό υλικό για το σεμινάριο.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Δομή:

Φοίτηση 15 εβδομάδων, με δύο 3ωρα μαθήματα την εβδομάδα.

Καλύπτονται τα εξής:

 • ο ρόλος της διόρθωσης, της αναθεώρησης και της επιμέλειας
 • στάδια διόρθωσης και επιμέλειας
 • χρήση συμβόλων για την επισήμανση λαθών
 • βοηθήματα και ηλεκτρονικά εργαλεία του διορθωτή και του επιμελητή
 • τύποι λαθών και μεθοδολογία αντιμετώπισής τους
 • συχνά λάθη στη χρήση της ελληνικής
 • διόρθωση και επιμέλεια διαφορετικών ειδών κειμένου (ελληνικό, μεταφρασμένο, λογοτεχνικό, επιστημονικό)
 • βασικές αρχές τυπογραφίας και σελιδοποίησης
 • διαφορές μεταξύ επιμέλειας τυπογραφικών δοκιμίων και ηλεκτρονικού κειμένου
 • πρακτική εξάσκηση με ασκήσεις διόρθωσης και επιμέλειας ελληνικών και μεταφρασμένων αποσπασμάτων
 • τεχνικές και εργαλεία ομαδοποίησης και αυτοματοποίησης διορθώσεων σε ψηφιακό κείμενο
 • αρχές επαγγελματικής δεοντολογίας
 • πρακτικές συμβουλές εισόδου στην αγορά εργασίας

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου οργανώνονται επισκέψεις από:

α) Γραφίστες/σελιδοποιούς, με σκοπό την αναλυτική παρουσίαση της τυπογραφικής επιμέλειας, με έμφαση σε θέματα σελιδοποίησης και αισθητικής του βιβλίου ως αντικειμένου.

β) Εκδότες, μεταφραστές, συγγραφείς και επιμελητές, με σκοπό τη συζήτηση για όλα τα στάδια της παραγωγής ενός βιβλίου και την αγορά του βιβλίου γενικότερα.

Απώτερος σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των συμμετεχόντων με πληροφορίες που θα έχουν άμεση εφαρμογή στη δουλειά τους ως επιμελητών.

EditingSeminar BigMeeting

Σε προηγούμενα σεμινάρια είχαν προσκληθεί και συμμετάσχει οι παρακάτω:

Επιμελητές: Νατάσα Φουντουλάκη, Κώστας Σπαθαράκης, Φίλια Μπουγιούκου, Μιχάλης Λαλιώτης.

Μεταφραστές: Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου, Βασίλης Μπαμπούρης, Χίλντα Παπαδημητρίου, Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, Θοδωρής Δρίτσας.

Συγγραφείς: Ευγενία Φακίνου, Πέτρος Κουτσιαμπασάκος, Βίκυ Θεοδωροπούλου, Ζέφη Κόλια, Μάρω Δούκα, Έλενα Χατζηιωάννου.

Εκδότες: Αργύρης Καστανιώτης (Καστανιώτης), Αναστασία Λαμπρία (Ποταμός), Μάγκυ Μίνογλου (Κριτική), Περικλής Δουβίτσας (Νεφέλη), Βασίλης Γραμμέλης (ΚΨΜ), Μιχάλης Παπαρούνης (Futura).

 

Προϋποθέσεις εγγραφής:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
α) να έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής
β) να έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική
γ) να γνωρίζουν καλά την Αγγλική [κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου C1 (Κ.Π.Γ. Γ1, CΑE κ.ά.), φοιτητές ή απόφοιτοι Αγγλικής Φιλολογίας, φυσικοί ομιλητές της αγγλικής γλώσσας κ.λπ.]
δ) (το σημαντικότερο!) να αγαπούν το βιβλίο και γενικά τον γραπτό λόγο.

Epimeleia2018

 

Πλατφόρμα διδασκαλίας:

Edmodo + Zoom.

Edmodo Proofreading website

 • info:

  Επιμέλεια & Διόρθωση και Trados Studio

  Οι σπουδαστές που θα παρακολουθήσουν μέσα σε διάστημα 12 μηνών α) το σεμινάριο Trados Studio και β) ένα από τα ακόλουθα σεμινάρια (Οικονομική Μετάφραση & Ορολογία / Ιατρική Μετάφραση & Ορολογία / Νομική Μετάφραση & Ορολογία εξ αποστάσεως / Μετάφραση & Ορολογία Κειμένων Ευρωπαϊκής Ένωσης / Επιμέλεια και διόρθωση γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου) αποκτούν τα παρακάτω προνόμια:

  • δικαίωμα αγοράς ετήσιας άδειας του Trados Studio Freelance με έκπτωση 50%, προς €85 + ΦΠΑ (όφελος €105)
  • δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης του λογισμικού (επίπεδα Getting Started, Intermediate, Advanced και Project Management) (όφελος €200)
  • έκπτωση 15% στα δίδακτρα του σεμιναρίου Trados Studio (όφελος €50).
 • ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ::

  15 Νοεμβρίου 2022

 • ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ:
  • Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία για να ενημερωθείτε για τις κατηγορίες εκπτώσεων που προβλέπονται.
 • ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ:
  • Οι αριστούχοι του σεμιναρίου, εφόσον κάνουν έναρξη επαγγέλματος, εντάσσονται στο Ευρετήριο Αριστούχων, το οποίο κοινοποιείται σε μεταφραστικές εταιρείες, εταιρείες υποτιτλισμού, εκδοτικούς οίκους και άλλες εταιρείες που αναζητούν συνεργάτες επιμελητές.
  • Στο πλαίσιο του σεμιναρίου οργανώνονται επισκέψεις από επαγγελματίες εκδότες, μεταφραστές, συγγραφείς, επιμελητές και γραφίστες/σελιδοποιούς.
 • Facebook Image Translator's Training: Facebook Image Translator's Training

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Bottom info

ΓΝΩΜΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

 • Βίκυ Νικολαΐδου

  Μεταφράστρια και επιμελήτρια
  Κύριοι πελάτες: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Εκδόσεις Χρυσή Πέννα, Orco, Commit και φαρμακευτικές εταιρείες.

  Το σεμινάριο Επιμέλειας και Διόρθωσης καλύπτει πολύ μεγάλο εύρος ύλης και πολλά στυλ κειμένων. Ειναι απαιτητικό, με την έννοια ότι χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο αν θέλεις να βρεις τις δικές σου απαντήσεις στα ζητήματα που τίθενται στο μάθημα.

  Η Βενετία, η βασική εισηγήτρια, είναι στ' αλήθεια σπουδαία. Διαθέτει διεξοδική γνώση του αντικειμένου της, γόνιμη εμπειρία στο χώρο του βιβλίου και μεταδοτικό ενθουσιασμό. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που την γνώρισα και που την είχα για δασκάλα. Όσο για τον Βασίλη, πιστεύω ότι όποιος ανοίξει τ' αυτιά του και ακούσει με προσοχή την κάθε του κουβέντα έχει πάρα πολλά να κερδίσει.

  Είχα τη μεγάλη τύχη να ανήκω σ' ένα εξαιρετικό τμήμα, με πολύ καλή σύνθεση. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες μας ήταν διαφορετικές και συμπληρωματικές. Έτσι, ήμασταν σε θέση να πιάνουμε τα θέματα, να τα «ξεσκονίζουμε» απ' όλες τις πλευρές.

  Τελειώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων:

  • Μείωσα στο ένα τρίτο τον χρόνο που χρειάζομαι για να επιμεληθώ μια δική μου μετάφραση.
  • Μπορώ, με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά και αποτελεσματικότητα, να επιμεληθώ και να διορθώσω κείμενα άλλων στον σωστό, κάθε φορά, βαθμό.
  • Έμαθα να ξεχωρίζω το λάθος σ' ένα κείμενο και να μη διστάζω να το επισημάνω. Προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα ότι υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν προσβάλλονται αλλά το εκτιμούν αυτό.
  • Κατάλαβα πώς στήνεται ένα βιβλίο, πώς λειτουργούν οι ισορροπίες μέσα σ' έναν εκδοτικό οίκο και πώς μπορώ εγώ να ενταχθώ στο κύκλωμα μεταφραστής-επιμελητής/ διορθωτής-σελιδοποιητής. Αυτές οι θεωρητικές πληροφορίες κούμπωσαν τέλεια με την εμπειρία που είχα από παλαιότερα στο χώρο του βιβλίου και μου έλυσαν πάμπολλες απορίες.
  • Έμαθα να δουλεύω με πηγές κι ένα σωρό θαυμαστά εργαλεία. Επειδή επέστρεψα πρόσφατα στο επάγγελμα της μεταφράστριας μετά από 10 χρόνια αποχής, ήταν πολλές οι εξελίξεις και τα ηλεκτρονικά κόλπα που δεν ήξερα.
  • Τέλος, αποκρυστάλλωσα μια σαφή εικόνα για το τι μπορώ να κάνω σ' αυτή τη δουλειά και τι όχι. Μπορώ περισσότερα απ' όσα νόμιζα, αλλά δεν τα μπορώ όλα.
 • Ευφροσύνη Μαρίνου

  Όταν αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματική κατεύθυνση, μετά από εφτά χρόνια στο κυπριακό δημόσιο, εκείνο που γνώριζα ήταν ότι ήθελα θα ασχοληθώ με τις ξένες γλώσσες. Μέσα από το διαδίκτυο βρήκα τη meta|φραση και μετά τη συνάντηση που είχα με τη Διευθύντρια Σπουδών, αποφάσισα να παρακολουθήσω το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών. Η εμπειρία μου στη σχολή ήταν μοναδική και με βοήθησε να αποκτήσω μια σφαιρική εικόνα όσον αφορά τους διαφορετικούς τομείς μετάφρασης, τα μεταφραστικά εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες. Οι καθηγητές μου, Βασίλης, Κωνσταντίνα και Θάλεια, έχουν τεράστια εμπειρία και μου προσέφεραν τις γνώσεις και την καθοδήγηση που χρειαζόμουνα, δεδομένου ότι δεν είχα ασχοληθεί ποτέ πριν με τη μετάφραση. Έχω επίσης παρακολουθήσει το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου, το οποίο είναι εξαιρετικό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Γενικά, η meta|φραση με έφερε κοντά σε έναν καινούργιο κόσμο, στον οποίο ευελπιστώ να υπάρξει και επαγγελματική συνέχεια.

 • Ανδριάνα Μεταξά

  Λάτρης και επισκέπτης του βιβλίου στην καθημερινότητα μου, ρουφούσα το περιεχόμενο μέχρι την τελευταία του σταγόνα! Μέχρι που μια μέρα, χαμένη στις σελίδες ενός ψηφιακού κειμένου, μου γεννήθηκε η ιδέα ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθώ περισσότερο, να γίνω δηλαδή μύστης της όλης ιστορίας του βιβλίου. Άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο και ανακάλυψα το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου

  Έφθασα στη σχολή με ένα μεγάλο ερωτηματικό, αν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών και αν το ίδιο το σεμινάριο θα μπορέσει να καλύψει τις δικές μου μαθησιακές ανάγκες και αναζητήσεις. Έσπρωξα με δισταγμό την πόρτα, ο οποίος γρήγορα μετατράπηκε σε ενθουσιασμό. Μια παρέα γύρω από ένα υπολογιστή κουβέντιαζε χαρούμενη. Γύρισε το βλέμμα της πάνω μου και με έκλεισε μέσα της. Τόσο εγκάρδιο ήταν το καλωσόρισμα της λες και με γνώριζε από καιρό. Έτσι βρέθηκα στην αίθουσα διδασκαλίας να παρακολουθώ μαζί με ένα κοινό, πολύ νεότερο μου, το σεμινάριο. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό!

  Η υπομονή, το μεράκι, οι γνώσεις και η απίστευτη προσπάθεια των διδασκόντων να μας μυήσουν βήμα-βήμα στον κόσμο του βιβλίου, οποιασδήποτε μορφής, με βοήθησαν να αποβάλω τις ανασφάλειές μου και να περιμένω με αμείωτο ενδιαφέρον την κάθε μας νέα συνάντηση, και με ενθουσιασμό να προσπελάσουμε μαζί ένα υλικό μελέτης ποικίλο, πλούσιο και σημαντικό.

  Κάθε λεπτό της εκπαίδευσης ήταν απόλαυση και τα εφόδια που αποκτήθηκαν πολλά και στοχευμένα, μιας και μου επιτρέπουν να προχωρήσω από τη θεωρία στην πράξη χωρίς κανένα ενδοιασμό. Το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου είναι μια ιδανική επιλογή για όλους όσους επιθυμούν να εισχωρήσουν δυναμικά στον επαγγελματικό χώρο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Βενετία και Βασίλη, ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες γνώσεις με τις οποίες με εφοδιάσατε!

 • Δώρα Τσιλιπάνου

  Παρακολούθησα το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου στη meta|φραση.

  Τόσο η Βενετία, που είναι η βασική εισηγήτρια του σεμιναρίου, όσο και ο Βασίλης, που μας παρέδωσε κάποια εξειδικευμένα μαθήματα για τα εργαλεία της επιμέλειας, διακρίνονται για την πολυετή εμπειρία τους επί των ποικίλων θεματικών που συστήνουν τα ζητήματα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένου.

  Ως εκ τούτου και με την εμβριθή γνώση τους, συνέβαλαν καταλυτικά στο «ξεκλείδωμα» καίριων τεχνικών προσέγγισης, ικανών να μας προσφέρουν μια νέα ώθηση στη διαχείριση των απαιτητικών ζητημάτων της επιμέλειας.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, συστήνω ανεπιφύλακτα την επιλογή του εν λόγω σεμιναρίου σε κάθε ενδιαφερόμενο/η, που αναζητά μια άρτια προσέγγιση στις συγκεκριμένες θεματικές.

 • Χριστιάνα Σμυρνιώτη

  Μεταφράστρια

  Εργαζόμενη ως μεταφράστρια αισθάνθηκα πολλές φορές ότι η έλλειψη γνώσεών μου σχετικά με την επιμέλεια και τη διόρθωση κειμένου με καθυστερούσε, με έφερνε προ διλημμάτων ή μου προκαλούσε μια ανασφάλεια σχετικά με κάποιες επιλογές μου. Πλέον είμαι πεπεισμένη ότι οποιοσδήποτε ασχολείται με τον γραπτό λόγο μπορεί να ωφεληθεί από το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου, γιατί από μια άποψη όλοι επιμελούμαστε εμπειρικά τα κείμενά μας πριν τα θέσουμε σε κοινή θέα, χωρίς όμως να έχουμε κατά νου μια πιο δομημένη μεθοδολογία. Το σεμινάριο ήταν πέραν των προσδοκιών μου κατατοπιστικό στα πρακτικά θέματα περί επιμέλειας και διόρθωσης, αλλά αυτό που απόλαυσα ακόμα περισσότερο ήταν οι έντονες  συζητήσεις περί του θέματος, η ανταλλαγή ποικίλων απόψεων και γενικότερα το μπρεϊνστόρμινγκ (για να μην πω κατιδεασμός κι ανοίξω συζητήσεις) γύρω από θέματα γραμματικά, γλωσσικά, κοινωνιογλωσσολογικά, συνεργασίας, ακόμα και πολιτικά (πάντα σε σχέση με τη γλώσσα, την επιμέλεια και τον ευρύτερο χώρο). Η αγαπημένη μας Βενετία, η εισηγήτρια του σεμιναρίου, φρόντιζε να πυροδοτεί ευγενικά τέτοιες εποικοδομητικές συζητήσεις αφού έφερνε πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό και πρότεινε διαρκώς προβληματισμούς προς ανάλυση, με αποτέλεσμα να κλονίζονται κάποιες φορές οι παγιωμένες μας απόψεις και να δούμε, τελικά, την επιμέλεια πιο σφαιρικά και σε όλες της τις διαστάσεις.  Εν ολίγοις, ανυπομονούσα κάθε φορά να πάω στο μάθημα γιατί ήταν διαφωτιστικό και νευρώδες, σε κλίμα φιλικό και ευχάριστο.  Έχοντας παρακολουθήσει και το σεμινάριο Υποτιτλισμού στη meta|φραση μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για το υψηλό επίπεδο της σχολής και την υποστήριξη που προσφέρει στους σπουδαστές της.

 • Αγγελική Στάμου

  Φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας

  Στη meta|φραση παρακολούθησα το σεμινάριο Επιμέλεια γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου και το σεμινάριο Υποτιτλισμού.

  Στο πρώτο διδαχθήκαμε την πολυδιάστατη επιμέλεια κειμένου, εξασκηθήκαμε σε αυτήν και γνωρίσαμε επαγγελματίες από κάθε στάδιο της παραγωγής βιβλίου. Το σεμινάριο του υποτιτλισμού μου φάνηκε τόσο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, ώστε αποφάσισα αμέσως ότι ήταν το αντικείμενο με το οποίο θέλω να ασχοληθώ.

  Κάθε σεμινάριο ήταν πληρέστατο, από τη θεωρία μέχρι τις πρακτικές συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας και τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Οι καθηγητές ήταν εξαιρετικοί, με άριστες γνώσεις και πάθος τη δουλειά τους. Χάρη στη σχολή αγάπησα ακόμη περισσότερο το επάγγελμα του μεταφραστή και ψάχνω ποιο θα είναι το επόμενο σεμινάριο που θα παρακολουθήσω.

  Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε επαγγελματίες και μη!