close menu

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Header Section

Επιλεξτε γλωσσα

Ακολουθηστε μας

facebookyoutubelinkedin

diavioumathisi

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Section

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - main_container_top info

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Main Component

Distance_Learning_Seminar ΦΟΙΤΗΣΗ
 ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
 ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ


Κανένα είδος μετάφρασης δεν είναι τόσο απαιτητικό όσο η μετάφραση της λογοτεχνίας. Όμως κανένα είδος μετάφρασης δεν είναι και τόσο δημιουργικό, δεν βελτιώνει τόσο πολύ τις δεξιότητες του μεταφραστή και δεν προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση!

Παρακολουθώντας το σεμινάριο αυτό, θα μάθετε τα μυστικά της λογοτεχνικής μετάφρασης υπό την καθοδήγηση των δύο Διευθυντών Σπουδών της σχολής μας και της μεταφράστριας/συγγραφέως Μαρίας Φακίνου και θα εξασκηθείτε μεταφράζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από έργα διάσημων συγγραφέων: Samuel Beckett, John Fowles, Stephen King, Dan Simmons, Sam Shepard, Lemony Snickett, Henry James, Arundhati Roy, Sarah Kane, Raymond Carver, Robert Ludlum, Benjamin Black, Maggie Nelson, Alice Munroe, John Cleland, V. Woolf κ.ά. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των σπουδαστών στην τέχνη της μετάφρασης λογοτεχνικών έργων και η προετοιμασία τους για την επιτυχή είσοδό τους στην επαγγελματική αγορά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Γλωσσικός συνδυασμός:

Αγγλικά προς Ελληνικά.

Δομή:

Φοίτηση 5 μηνών, με δύο 3ωρα μαθήματα την εβδομάδα (100 ώρες).

Καλύπτονται τα εξής:

 • εισαγωγή στην ιστορία της λογοτεχνικής μετάφρασης
 • βασικές σχολές θεωρίας της λογοτεχνικής μετάφρασης
 • ανάλυση λογοτεχνικού κειμένου και μεθοδολογία αντιμετώπισης μεταφραστικών προβλημάτων
 • πρακτική εξάσκηση σε περισσότερα από 15 λογοτεχνικά είδη (κλασική λογοτεχνία, σύγχρονη βρετανική και αμερικανική λογοτεχνία, αστυνομικό μυθιστόρημα, περιπέτεια, επιστημονική φαντασία, ερωτική λογοτεχνία, εσωτερικός μονόλογος, ιστορικό μυθιστόρημα, γοτθικό μυθιστόρημα, παιδική λογοτεχνία, αυτοβιογραφία, γυναικεία λογοτεχνία, θέατρο, κόμικς κ.ά.)
 • συγκριτική ανάλυση λογοτεχνικών μεταφράσεων
 • τεχνικές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων
 • πρακτικές συμβουλές έναρξης επαγγέλματος και εισόδου στην αγορά εργασίας.

Προϋποθέσεις εγγραφής:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά την Αγγλική [κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου C2 (Κ.Π.Γ. Γ2, CPE, ECPE κ.ά.), φοιτητές ή απόφοιτοι Αγγλικής Φιλολογίας, φυσικοί ομιλητές της αγγλικής γλώσσας κ.λπ.] και να διαθέτουν μεταφραστική εμπειρία (απόφοιτοι τμημάτων Μεταφραστικών Σπουδών, απόφοιτοι Ιόνιου Πανεπιστημίου κ.ά.) ή προϋπηρεσία στον χώρο της λογοτεχνικής μετάφρασης (μεταφραστές, επιμελητές κ.ά.).

Πλατφόρμα διδασκαλίας:

Edmodo + Zoom.

Edmodo Literary website

 • ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ::

  15 Νοεμβρίου 2022
  (εξ αποστάσεως)

 • ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ:
  • Επικοινωνήστε με τη Γραμματεία για να ενημερωθείτε για τις κατηγορίες εκπτώσεων που προβλέπονται.
 • ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ:
  • Οι αριστούχοι του σεμιναρίου, εφόσον κάνουν έναρξη επαγγέλματος, εντάσσονται στο Ευρετήριο Αριστούχων, το οποίο κοινοποιείται σε εκδοτικούς οίκους και άλλες εταιρείες που αναζητούν συνεργάτες μεταφραστές.

 • Facebook Image Translator's Training: Facebook Image Translator's Training

metaφραση Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών - Bottom info

ΓΝΩΜΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

 • Ισμήνη Τσοχαλή

  Μεταφράστρια

  Επέλεξα τη meta|φραση γιατί προσφέρει χρήσιμα σεμινάρια εξειδίκευσης για κάποιον που έχει εργαστεί με τη γλώσσα και θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του. Παρακολούθησα το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης, όπου συνάντησα κι άλλους ανθρώπους με αγάπη για τη λογοτεχνία και ήρθα σε επαφή με διαφορετικά κι ενδιαφέροντα κείμενα.

  Οι καθηγητές, έμπειροι στη μετάφραση και τη διδασκαλία, μας πρόσφεραν τη μεθοδολογία για να προσεγγίσουμε το κάθε κείμενο και να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερες μεταφραστικές δυσκολίες του. Η φιλική ατμόσφαιρα του μαθήματος άφηνε χώρο για διάλογο και πήρα πολλά από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

  Η ενημέρωση που παρέχεται στο τέλος σχετικά με την αγορά εργασίας σε βοηθά να δεις πιο καθαρά τη μετάφραση ως επάγγελμα και φεύγεις από τη σχολή πιο συνειδητοποιημένος και σίγουρα με περισσότερα εφόδια.

 • Μαρία Βάθη

  Καθηγήτρια Αγγλικών & Μεταφράστρια

  Εργοδότης: Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Ανδρουλάκης)

  Εθελοντική άσκηση στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

  Πριν ακόμη γίνω και επίσημα φοιτήτρια της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ παρακολούθησα την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης που διοργανώνει η meta|φραση. Έμεινα ευχαριστημένη και από την εκδήλωση και από την ενημέρωση όσον αφορά το τι παρέχει η σχολή. Κάποια χρόνια μετά αποφάσισα να παρακολουθήσω το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών (Ελληνικά/Αγγλικά), παρόλο που αρχικά θεωρούσα ότι ίσως να μην μου είναι τόσο απαραίτητο.Τελικά ήταν και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη από το πρόγραμμα. Απαιτητικό, με ύλη πολύ καλά δομημένη και καθηγητές/καθηγήτριες που μαζί με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μεταδίδουν, παρέχουν και τη στήριξη που χρειαστήκαμε όταν είδαμε τι είναι και πώς θα είναι αυτό το επάγγελμα. Ακριβώς ένα χρόνο μετά παρακολούθησα και το Σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης της σχολής. Έμεινα πάλι ικανοποιημένη, αγάπησα ακόμα περισσότερο τη λογοτεχνία και είδα ότι υπάρχουν συνεχώς δυσκολίες και διλήμματα που δεν τα είχα σκεφτεί, και γι’ αυτό χρειαζόμουν όλη αυτή την εκπαίδευση. Είναι προφανές ότι τη meta|φραση τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

 • Χαρά Παντελιού

  Η αγάπη μου για το βιβλιο με οδήγησε να παρακολουθήσω το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Επέλεξα τη meta|φραση λόγω της πολύχρονης πείρας των καθηγητών και της διάρκειας του σεμιναρίου. Είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα τμήμα με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Το αποτέλεσμα: να συνδυαστεί το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

  Το σεμινάριο προσφέρει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο και τη μεθοδολογία για να αναγνωρίζει κανείς και να διαχειρίζεται τις μεταφραστικές δυσκολίες των λογοτεχνικών κειμένων. Κατά τη διάρκειά του, ο σπουδαστής έρχεται σε επαφή με διάφορα λογοτεχνικά είδη κι έτσι του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητές τους. Οι καθηγητές, απαιτητικοί αλλά και προσιτοί, αγαπούν τη μετάφραση και τη διδασκαλία, προωθούν τον δημιουργικό διάλογο μέσα στην τάξη και είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν τις πολύτιμες συμβουλές τους.

  Κωνσταντίνα, Βασίλη και Χαρά, ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο μάθημα!

 • Νίκος Στρατηγάκης

  Το επαγγελματικό μου ενδιαφέρον για την εκδοτική διαδικασία, αλλά και η αγάπη μου για την αγγλόφωνη λογοτεχνία και φιλολογία, με οδήγησαν να παρακολουθήσω το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης κατά την περίοδο 2016-2017. Η επιλογή μου αποδείχτηκε πολύ εύστοχη, καθώς στη meta|φραση πιστεύω πως έκανα το πρώτο βήμα μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας. Οι καθηγητές της σχολής έχουν άρτια επιστημονική συγκρότηση αλλά και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, ενώ τα προγράμματα σπουδών καλύπτουν όλο το φάσμα του εκάστοτε αντικειμένου. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση μιας ρεαλιστικής προετοιμασίας για την αγορά εργασίας. Ακόμη, η ατμόσφαιρα στη σχολή αποδείχτηκε ιδιαίτερα φιλική κι ευχάριστη, πράγμα που σαφώς βοήθησε την εκπαιδευτική διαδικασία και άφησε ωραίες αναμνήσεις. Ζώντας σε μια εποχή γενικευμένης οικονομικής κι εργασιακής αβεβαιότητας, η γνώση που αποκόμισα στη σχολή με όπλισε με την αισιοδοξία του ανθρώπου που ξέρει ότι έχει γερές βάσεις για ένα καλό ξεκίνημα.

 • Μπέττυ Σαβούρδου

  Συντάκτρια ειδήσεων
  Εργοδότης: ΕΡΤ ΑΕ

  Με αφορμή την αγάπη μου για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, αποφάσισα να παρακολουθήσω το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης στη meta|φραση. Είχα ήδη διαπιστώσει το επίπεδο των σπουδών στη σχολή έχοντας παρακολουθήσει το σεμινάριο Επιμέλειας και διόρθωσης γραπτού, ψηφιακού και σελιδοποιημένου κειμένου, όπως και το σεμινάριο Υποτιτλισμού. Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης φοίτησής μου, οι έμπειροι καθηγητές με μύησαν βήμα βήμα στη λογοτεχνική μετάφραση, ένα είδος ιδιαίτερα απαιτητικό. Με μέθοδο και μεράκι, με όπλισαν με σημαντικά εφόδια για το πώς αναμετριέται κάποιος με το ξένο κείμενο, τη μητρική του γλώσσα, τα όρια και τις αδυναμίες του. Το ίδιο πολύτιμες, όμως, ήταν και οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει «εκεί έξω», με οδηγίες για τα πρώτα βήματα του επαγγελματία μεταφραστή στην αγορά εργασίας.

 • Μαρία Μουντοκαλάκη

  Μεταφράστρια
  Κύριοι πελάτες: Εκδόσεις Οξύ, ιδιώτες συγγραφείς

  Στη meta|φραση παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, το σεμινάριο Υποτιτλισμού, όπως επίσης και το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Χάρη στο τελευταίο, πήρα το βάπτισμα του πυρός, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να μεταφράσω ένα μυθιστόρημα.

  Η meta|φραση με βοήθησε ν' αντιληφθώ σε βάθος τις λειτουργίες της γλώσσας και το πώς αυτές καθορίζουν την ποιότητα της δουλειάς του μεταφραστή. Οι καθηγητές, με τη γνώση και τη μακρόχρονη εμπειρία τους πάνω στο αντικείμενο, διευκολύνουν τους σπουδαστές να γνωρίσουν εκ των έσω τους μηχανισμούς της μετάφρασης.

  Ταυτόχρονα, τους προετοιμάζουν πλήρως για ό,τι πρόκειται ν' αντιμετωπίσουν μετά την έξοδό τους από τη σχολή. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία μού έδωσαν το θάρρος να δω τη μετάφραση σαν επάγγελμα κι όχι απλώς σαν χόμπι.

 • Διονυσία Μαρίνου

  Μεταφράστρια
  Κύριος πελάτης: Εκδόσεις Οξύ

  Στη meta|φραση βρέθηκα το 2008, μετά από την απόφασή μου να ασχοληθώ με... τη μετάφραση. Στη σχολή παρακολούθησα το Μονοετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μεταφραστών, καθώς και το σεμινάριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

  Το 2010 μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω τα πρώτα μου βήματα στην αγορά εργασίας, με τη μετάφραση ενός μυθιστορήματος. Η σχολή, με τα απαιτητικά και πλήρως καταρτισμένα προγράμματα σπουδών της, παρέχει στο σπουδαστή όλα τα απαραίτητα εφόδια για την είσοδό του στο επάγγελμα της μετάφρασης.

  Το γνωστικό επίπεδο των καθηγητών είναι άριστο! Οι ίδιοι φροντίζουν να δώσουν σε μεγάλο βαθμό μια ρεαλιστική εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν έξω, μακριά από το ασφαλές περιβάλλον της τάξης.

  Τα δύο αυτά στοιχεία, κατά τη γνώμη μου, βοηθούν καθοριστικά αυτόν που θα αποφασίσει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

  Ο σπουδαστής φεύγει από τη σχολή χωρίς αυταπάτες, αλλά με μεράκι, πάθος και αγάπη για το αντικείμενο της μετάφρασης, ακριβώς έτσι όπως του τα μετέδωσαν οι καθηγητές του.