Tι αλλάζει στην αναζήτηση μέσω Google

Τους τελευταίους μήνες, χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση, η Google έχει αρχίσει να κάνει ορισμένες αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη μηχανή αναζήτησής της. Ειδικά για τη μετάφραση, δύο από τις αλλαγές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Δείτε ποιες είναι και με ποιους τρόπους μπορείτε να τις παρακάμψετε!

 

Απόκρυψη αριθμού ευρημάτων αναζήτησης

Η Google έχει αρχίσει να μη δείχνει πλέον τον αριθμό των ευρημάτων στη σελίδα με τα αποτελέσματα των αναζητήσεών μας (η αλλαγή αυτή φαίνεται ότι είναι ακόμα σε περίοδο δοκιμής, καθότι δεν ισχύει για όλους τους χρήστες). Δεν είναι βέβαιο γιατί οι υπεύθυνοι της Google έλαβαν αυτή την απόφαση, όμως είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των ευρημάτων είναι ένα στοιχείο που μας βοηθάει να επιλέγουμε αποδόσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω της ποσοτικής σύγκρισης.

Λύσεις: Αν διαπιστώσετε ότι στα αποτελέσματα μιας αναζήτησής σας δεν αναφέρεται ο αριθμός των ευρημάτων, δοκιμάστε τις παρακάτω δύο ιδέες (σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την πρώτη, αν και δουλεύουν και οι δύο):

1. Ανοίξτε ένα παράθυρο ανώνυμης περιήγησης (incognito window) στον περιηγητή σας και κάντε εκεί τις αναζητήσεις σας. Στην ανώνυμη περιήγηση η μηχανή της Google εμφανίζει ακόμα τον αριθμό των ευρημάτων.

2. Στο κανονικό παράθυρο περιήγησης κάντε κλικ στη φωτογραφία ή στο άβατάρ σας στην πάνω δεξιά σελίδα των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης και αποσυνδεθείτε (sign out) από τον λογαριασμό σας στη Google. Από την επόμενη αναζήτηση θα μπορείτε να βλέπετε κανονικά τον αριθμό των ευρημάτων.

 

Απόκρυψη λειτουργίας cache

Όλοι οι χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού έχουν αντικρίσει έστω και μία φορά την τρομακτική φράση «Page not found» στις αναζητήσεις τους. Οι ιστότοποι και οι ιστοσελίδες εξαφανίζονται με την ίδια ευκολία που εμφανίζονται κι έτσι δεν είναι διόλου σπάνιο μια μηχανή αναζήτησης να μας παραπέμψει σε μια ανύπαρκτη πλέον σελίδα. Ακόμα και τότε, όμως, είναι πιθανό η Google να έχει φυλάξει ένα αντίγραφο της σελίδας στην αποθήκη της (cache). Κάθε φορά που ένας χρήστης του Παγκόσμιου Ιστού καλεί μια σελίδα μέσα από τις σελίδες αποτελεσμάτων της Google, ένα αντίγραφο της σελίδας αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων της Google για διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους 3 μήνες. Μέχρι πρόσφατα, αν προσπαθούσαμε να δούμε κάποια σελίδα και, αντί για αυτήν, βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια κενή σελίδα και τη φράση «Page not found», μπορούσαμε να κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση της σελίδας και να πατήσουμε το κουμπί Cached, ώστε να ζητήσουμε από την Google να μας εμφανίσει το πιο πρόσφατο αποθηκευμένο αντίγραφο της σελίδας αυτής και να μας ενημερώσει για την τελευταία ημερομηνία αποθήκευσης. Δυστυχώς, τον Ιανουάριο η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα εμφανίζει πλέον το κουμπί Cached στους χρήστες…

Λύσεις: Αν θελήσετε να δείτε την τελευταία αποθηκευμένη εκδοχή μιας ιστοσελίδας, υπάρχουν οι εξής δύο λύσεις:

1. Χρησιμοποιήστε τον τελεστή cache. Συγκεκριμένα, ας πούμε ότι όταν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο μιας σελίδας – π.χ. https://www.metafrasi.edu.gr – βλέπετε την ένδειξη not found. Μπορείτε να ανακαλέσετε την τελευταία αποθηκευμένη εκδοχή της σελίδας αν γράψετε το εξής στο πεδίο διεύθυνσης σελίδας του περιηγητή σας:
cache:www.metafrasi.edu.gr
O τελεστής cache θα αναγκάσει τη μηχανή αναζήτησης να σας εμφανίσει την τελευταία αποθηκευμένη εκδοχή της ιστοσελίδας που αναζητήσατε.

2. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε την εξαφανισμένη ιστοσελίδα στο Wayback Machine του Internet Archive. To Wayback Machine είναι μια υπηρεσία που από το 2001 έχει αναλάβει το τιτάνειο έργο της αρχειοθέτησης του Ιστού. Πιο συγκεκριμένα, το Wayback Machine επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και τις αποθηκεύει με τη μορφή που έχουν εκείνη τη στιγμή. Στο αρχείο του μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις της σελίδας. Για να το χρησιμοποιήσετε, επικολλήστε τη διεύθυνση της εξαφανισμένης σελίδας στο πεδίο αναζήτησης και πατήστε Browse History. Αν τα bots του Wayback Machine έχουν επισκεφτεί τη σελίδα, είναι πιθανόν να βρείτε δεκάδες αποθηκευμένες εκδοχές της, οι οποίες θα καλύπτουν μια περίοδο ακόμα και 20 ετών! Επιλέγοντας μια χρονιά και μια ημερομηνία, θα δείτε τη σελίδα όπως αποθηκεύτηκε στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Wyaback Machine

Μηχανές αναζήτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη

Ανάμεσα στα πολυάριθμα πεδία στα οποία βρίσκει εφαρμογή η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι και η αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό. Πιο συγκεκριμένα, η Microsoft έχει ήδη παρουσιάσει μια νέα εκδοχή της Bing, η οποία έχει τη μορφή ενός chat-bot. Ο χρήστης της Bing Chat δεν αναζητά λέξεις-κλειδιά, αλλά συνομιλεί με αυτή (πληκτρολογώντας), όπως θα έκανε και με έναν άνθρωπο. Όταν ο χρήστης θέσει ένα ερώτημα στην Bing Chat, αυτή θα αναζητήσει πληροφορίες σε ποικίλους ιστότοπους και θα συνθέσει μία απάντηση συνδυάζοντας πληροφορίες από διάφορες πηγές. Με βάση αυτή την απάντηση, ο χρήστης μπορεί να θέσει ένα νέο ερώτημα, ώστε να πάρει ακόμα πιο στοχευμένες απαντήσεις.

Οι μηχανές αναζήτησης αυτού του είδους είναι ακόμα σε δοκιμαστική μορφή. Ελπίζουμε να μην επικρατήσουν, γιατί είναι προτιμότερο τις αποφάσεις να τις παίρνει ο έμπειρος μεταφραστής, παρά μια μηχανή που δεν γνωρίζει ούτε ποιο είναι το πρωτότυπό μας ούτε σε ποιους απευθύνεται η μετάφρασή μας.

 

***

Θα παρακολουθούμε τις αλλαγές που σχεδιάζει η Google και θα σας ενημερώσουμε σχετικά. Προς το παρόν, σε αυτό το άρθρο στο ιστολόγιο της εταιρείας, μπορείτε να δείτε και δύο νέες λειτουργίες που αφορούν την αναζήτηση μέσω κινητού.

Ενημερωθείτε κάθε μήνα για όλα τα νεότερα σχετικά με το επάγγελμα του μεταφραστή!

210.3629000
[email protected]

Ακαδημίας 52
106 79, Αθήνα

Ωράριο γραμματείας
Δευτ - Πέμ 10:00 - 20:00
Παρασκευή 10:00 - 17:30